Η Γερμανία ουσιαστικά πήρε το 15% της μείωσης του φυσικού αερίου που επεδίωκε και οι χώρες που είχαν έντονες αντιρρήσεις και απέρριπταν…ασυζητητί τη γερμανική πρόταση αρκέστηκαν σε κάποιες παραχωρήσεις που αποδέχτηκαν τελικά οι εισηγητές της εν λόγω πρότασης.

Ο…άνεμος αντίστασης πολύ γρήγορα μετριάστηκε και η κάθε μία χώρα κοίταξε να πάρει κάτι παραπάνω, καθώς πέραν των εντυπώσεων εσωτερικής κατανάλωσης, υπήρχαν και τα αιτήματα των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των βιομηχανιών, όπως επί διήμερο γράφαμε.

Η ελληνική πλευρά, λοιπόν, ζήτησε να περιληφθεί κατ’ εξαίρεση στο κείμενο πρόβλεψη που να υπολογίζει τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που υπάρχει στο κείμενο της κοινής συμφωνίας.

Πέραν αυτής της θετικής εξέλιξης, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, επέβαλαν ουσιαστικά διάταξη, με την οποία, μπορούν εκτάκτως να εξαιρεθούν από τον συνολικό υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.

Οι απαιτήσεις της βιομηχανίας που προανέφερα, ικανοποιήθηκαν πλήρως – και σωστά σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Δεν θα έπλεκε ο Σκρέκας να απαιτήσει από τις βιομηχανίες «λογικότερα» τιμολόγια;

Αλλά, δε θα έπρεπε και η κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΝ και προσωπικά ο κ. Σκρέκας, να απαιτήσουν με τη σειρά τους από τις βιομηχανίες, “λογικότερα” (sic) τιμολόγια, αντί συνεχώς να υποχωρούν και να επιδοτούν τα κέρδη τους;

Γιατί, μόνο από την τελευταία και μόνο απόφαση του ΥΠΕΝ που αφορά στον Αύγουστο, οι κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ενέργειας, που ουσιαστικά επιδοτούν τους μεγαλοπαραγωγούς και παρόχους ενέργειας, ανέρχονται σε 1,136 δισ. ευρώ

Όσο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει λέει…διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί – προσέξτε – της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φ. α., όπως είχε προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όταν ακούτε ή διαβάζετε για διερεύνηση, σημαίνει ότι το θέμα θα (αν) επανεξεταστεί το φθινόπωρο και μόνον αν έχουν “σφίξει τα γάλατα”, όπως λένε και στο χωριό μου.