«Είναι σαφές ότι η Περιφέρεια δεν είναι διαχειριστής – τροχονόμος των δικών μας χρημάτων και μέχρι εκεί, τέλος. Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνει παρέμβαση όπου χρειάζεται».

Αυτό δήλωνε πριν τρία χρόνια – παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 – ο νυν Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, έχοντας βέβαια ως μέτρο σύγκρισης και αποτελεσματικότητας την τότε Περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

Όμως ο κ. Πατούλης δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ανάλυσε και το τι σημαίνει πρόληψη σε επίπεδο περιφέρειας. «Σήμερα (μέσα Μαΐου του 2019) το ξέρετε ότι ακόμη δεν έχουν καθαριστεί τα οικόπεδα γιατί το κράτος δεν έχει ορίσει ακόμη τα τρίμηνα για να καθαρίσουν τα χωράφια; Το ξέρετε η ΔΕΗ δεν έχει κόψει τις κορυφές που ακουμπούν στα καλώδια;», επισήμαινε ο τότε υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής, για να συμπληρώσει: «Εμείς είμαστε προστάτες των πολιτών. Δεν είμαστε των κομμάτων μας. Ούτε προστάτες αυτών που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Πέρασαν, βέβαια, τα χρόνια και είδαμε την πολιτική «πρόληψης» της Περιφέρειας Αττικής επί διοίκησης του κ. Πατούλη.

Ωστόσο, παρά τις όποιες δικαιολογίες και προφάσεις έχει χρησιμοποιήσει ο περιφερειάρχης, υπάρχουν και κυβερνητικοί βουλευτές που ξαφνικά είτε αξιοποιούν την «κλιματική κρίση» για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα – πάντοτε σε επίπεδο πρόληψης – είτε υποστηρίζουν πως η περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα στις πυρκαγιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος είπε πως «η περιφέρεια έχει μηδενικές αρμοδιότητες στις πυρκαγιές».

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως «περιορίζονται» δραστικά οι αρμοδιότητες των γαλάζιων αυτοδιοικητικών όταν ασκούν εξουσία, ενώ «αυξάνονται» όταν βρίσκονται στο τιμόνι στελέχη άλλων παρατάξεων.

Προφανώς είναι «δύο μέτρα και δύο σταθμά» η προσέγγιση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση περί αρμοδιοτήτων και υπεκφυγή ευθυνών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα δημιουργήσει μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα επόμενα χρόνια. Όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία σε κάθε καταστροφή. Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να δείχνει παντελή αδιαφορία – αδράνεια στην πρόληψη. Ήταν αρχές Ιουνίου άλλωστε, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα ρεπορτάζ που έδειχναν στοίβες ξερών χόρτων κοντά σε δασικές εκτάσεις, οι οποίες ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως σπίθα για μια καταστροφική πυρκαγιά. Όπερ και εγένετο.

Ο κ. Πατούλης ας σταματήσει, λοιπόν, να αναλύει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν σε επίπεδο πρόληψης – και όχι πυρόσβεσης – διότι η Περιφέρεια Αττικής έχει υποστεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Αττική θα καταστεί ένας τόπος ανυπόφορος και μη βιώσιμος.