Περίεργους συνειρμούς δημιουργεί στην πολιτική, οικονομική και χρηματιστηριακή πιάτσα η υπουργική απόφαση του Κ. Χατζηδάκη σχετικά με την παράταση της θητείας της Επ. Κεφαλαιαγοράς, από την οποία προκύπτει ένα …παράδοξο μείζονος σημασίας που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου, κατά κόσμον «Βασίλω», μολονότι η θητεία της τύποις παρετάθη για 1 χρόνο, στην ουσία τελεί υπό προθεσμία 3 μηνών!

Και τούτο διότι η παράταση για ένα χρόνο αφορά την Πρόεδρο και τους (τις) δύο Αντιπροέδρους ενώ για τα υπόλοιπα μέλη μόνο για 3 μήνες!

Και χωρίς την ύπαρξη – παρουσία των υπολοίπων μελών δεν δύναται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ασκήσει επισήμως τα καθήκοντα της και θα πρέπει να διαλυθεί για να αντικατασταθεί από νέα!

Υπό το πρίσμα τούτο, καθ’ υπόδειξης του Μαξίμου όπως φημολογείται, η υπουργική απόφαση της παράτασης της θητείας της Βασιλικής Λαζαράκου είναι προσχηματική και η Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής τελεί υπό ασφυκτική χρονική προθεσμία!

Και τούτο διότι στο Μαξίμου φέρονται πολύ προβληματισμένοι τόσο ως προς τις πραγματικές ικανότητες της κυρίας Λαζαράκου, αλλά και από το γεγονός ότι κατά τη θητεία της δεν τόλμησε να αντιταχθεί στις επιδιώξεις των ισχυρών συμφερόντων, στην ουσία μη προστατεύοντας τους μικροεπενδυτές!

Και οι ποινές που έχει επιβάλει σε μεγαλόσχημους θεωρούνται «ποινές χάδι», ενώ δεν αντιτάχθηκε ως όφειλε σε εισαγωγές, αυξήσεις κεφαλαίου και άλλες διαδικασίες που κατά καιρούς ακολουθήθηκαν από τραπεζικά αλλά και επιχειρηματικά σχήματα! Ενώ φέρεται να επέδειξε εμπάθεια κατά επιχειρηματικών σχημάτων που δεν της ήταν αρεστά, γεγονός που αναδείχθηκε από τον ανεξάρτητο τύπο κατά το παρελθόν!

Τα παράδοξα της υπουργικής απόφασης

Μπορεί η παράταση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να δημοσιεύθηκε εχθές 4 Σεπτεμβρίου 2024, ωστόσο μελετώντας καλύτερα την Υπουργική Απόφαση προκύπτει ένα αλαλούμ αναφορικά με την θητεία των εκτελεστικών και μη μελών του ΔΣ, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε γρίφους και σπαζοκεφαλιές σχετικά με το τι τελικά ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση το radar υπογραμμίζει ότι για την συγκεκριμένη απόφαση υπήρχαν αρκετές διαβουλεύσεις και έντονο παρασκήνιο στο γραφείο του Υπουργού.

Τα Εκτελεστικά Μέλη

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση η θητεία της Πρόεδρου (Β. Λαζαράκου), του Α Αντιπροέδρου (Μ.Φέκκα) αλλά και της Β Αντιπρόεδρου (Ν.Στάμου) παρατείνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν.5062/2023, δηλαδή για χρονικό διάστημα μέχρι ένα χρόνο !

Τα Μη Εκτελεστικά Μέλη

Το παράδοξο της Υπουργικής Απόφασης είναι η θητεία των λοιπών μη εκτελεστικών μελών, όπου θα περίμενε κανείς, να ακολουθεί την θητεία των εκτελεστικών μελών για παράταση δηλαδή ενός χρόνου.

Αντιθέτως σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 77 του ν. 1969/1991 η θητεία των μη εκτελεστικών μελών παρατείνεται έως τρεις μήνες με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα τι τελικά ισχύει για την θητεία των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Οικονομικών βγάζοντας αυτό το Κουίζ- Υπουργική Απόφαση.

Τα ερωτήματα

-Ισχύει για έως ένα χρόνο η θητεία των μελών του ΔΣ και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού νέου σύμφωνα με τον ν. Κεραμέως ή θα ισχύσει μέχρι το πολύ τρείς μήνες;

– Γιατί για τα μη εκτελεστικά μέλη δεν έγινε χρήση του ν. 5062/2023 ώστε να μπορούν να είναι και αυτά για τουλάχιστον ένα χρόνο;

-Υπήρχε άλλη ή όχι εισήγηση από τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους η οποία δεν έγινε δεκτή;

-Υπήρχε μέχρι τελευταία στιγμή έντονο παρασκήνιο ή όχι για την έκδοση της παράλογης ΥΑ;

Το Μαξίμου τελειώνει την Πρόεδρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του radar όλα τα ανωτέρω γίνονται διότι το Μαξίμου έχει αποφασίσει να τρέξει γρήγορα της διαδικασίες του ΑΣΕΠ για αντικατάσταση της Προέδρου της ΕΚ κ. Βασιλικής Λαζαράκου και να δώσει τέλος στην θητεία της το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε ακόμη: