Τεκτονικές αναταράξεις σε όλο το παγκόσμιο οικονομικό και επενδυτικό σύστημα προκαλεί η (εν πολλοίς απρόσμενη) εμφατική επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, καθώς η… ασυμβατότητα της επιλογής των Αμερικανών ψηφοφόρων, έχει σοκάρει πολλά οικονομικά και επενδυτικά κέντρα, κάτι που είχε ξεκάθαρη αντανάκλαση χθες στα χρηματιστήρια απανταχού.
Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι η αμερικανική οικονομία και όλο το εκεί επενδυτικό σύστημα πανηγυρίζει, προεξοφλώντας πολιτικές φίλιες προς την οικονομία και τις επιχειρήσεις, ενώ αντιθέτως στην Ευρώπη υπάρχει έντονη ανησυχία για την επόμενη ημέρα.
Χθες, ο χρυσός υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων, το δολάριο εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο του τρέχοντος έτους, το ευρώ υποχώρησε, οι ευρωπαϊκές αγορές βούλιαξαν, ενώ οι τρεις δείκτες της Wall Street έκαναν εξαιρετικά μεγάλο ανοδικό πάρτι, κλείνοντας – και οι τρεις – σε νέα ιστορικά υψηλά, με εμφατικά ρεκόρ!
Αποτελώντας τον πλέον «εθνικιστή» σε ό,τι αφορά την οικονομία πρόεδρο των ΗΠΑ των τελευταίων δεκαετιών, ο Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη ως ο 47ος πρόεδρος της Αμερικής, έφερε το μεγαλύτερο ράλι μετά από εκλογές στην ιστορία του S&P 500, του πιο καθοριστικού χρηματιστηριακού δείκτη του κόσμου, του αποκαλούμενου και «δείκτη των δεικτών».
Οι αγορές πάντα έχουν τους δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες στην ανάγνωση των εξελίξεων και πολύ συχνά δεν προσεγγίζουν την πραγματικότητα σύμφωνα με τις πολιτικές αναλύσεις που είναι για λαϊκή κατανάλωση, αλλά διαβάζουν με εντελώς διαφορετικό focus τα γεγονότα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι δείκτες της Wall Street έδειξαν να προεξοφλούν ότι η εκλογή Τραμπ υπόσχεται πιο υπέρμαχη πολιτική στην προστασία της αμερικανικής οικονομίας, έναντι της ηττημένης αντιπάλου του.
Η νίκη του Ρεπουμπλικανού τροφοδότησε ένα ράλι στα λεγόμενα «trades Trump», στέλνοντας τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε κατακόρυφη άνοδο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να φτάνει σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στο 4,479%.
Το Bitcoin σημείωσε υψηλό ρεκόρ άνω των 75.000 δολαρίων και το δολάριο βρέθηκε σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδό του σε μία ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Πάρτι στη Wall Street με ιστορικά ρεκόρ
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άλμα 1.508 μονάδων ή 3,57% κλείνοντας στο ιστορικό υψηλό των 43.279,93 μονάδων.
Η τελευταία φορά που ο δείκτης των blue chip είχε ενισχυθεί περισσότερο από 1.000 μονάδες ήταν το Νοέμβριο του 2022.
Ο S&P 500 επίσης σε νέο ρεκόρ καθώς έκλεισε στις 5.929,04 μονάδες με ράλι +2,53%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 2,95%, σημειώνοντας το δικό του ιστορικό υψηλό στις 18.983,47 μονάδες.
Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη μιας ημέρας από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ χρηματοπιστωτικός τομέας σημείωσε άλμα ως ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις από τους 11 κύριους κλάδους του S&P 500.
Οι τράπεζες, που αναμένεται να επωφεληθούν από τη χαλάρωση των κανονισμών υπό τον Ντ. Τράμπ, τροφοδότησαν τα κέρδη, με τον τραπεζικό δείκτη να αυξάνεται περίπου 10%, το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα της διετίας.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης φόβου VIX υποχώρησε κατά 20,60% ή 4,22 μονάδες πέφτοντας στις 16,27 μονάδες.
Πτώση και ανησυχία στην Ευρώπη
Εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία είχαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρά το αρχικό καλό τους ξεκίνημα, υπό το φόβο επιβολής νέων δασμών από τον αμερικανικό πρόεδρο, με φόντο το μοντέλο της πρώτης θητείας του που είχε ξεκινήσει και τον οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, ενώ υπάρχουν φόβοι για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τις μετοχές του κλάδου σε όλη την Ευρώπη να βουλιάζουν.
Η Citi εκτιμά ότι η προτεινόμενη πολιτική του για την επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές (από τον τρέχοντα μέσο όρο 1,5%) θα επιφέρει σοβαρό σοκ, με αυξημένο κόστος τιμών για την ίδια την αμερικανική αγορά.
Ωστόσο, το ίδιο σοκ θα μειώσει τη ζήτηση από την πλευρά των ΗΠΑ για προϊόντα από την Ευρώπη, προκαλώντας άμεσες συνέπειες για την ανάπτυξη των εξαγωγών της Ευρωζώνης.
Οι προβλέψεις δείχνουν πως οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας θα πληγούν περισσότερο από αυτήν την αλλαγή, καθώς βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές προς την Αμερική.
Αντίθετα, χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, με χαμηλότερη εξάρτηση από την αμερικανική αγορά, μπορεί να αντιμετωπίσουν μικρότερο αντίκτυπο.
Οι προσομοιώσεις της Citi υπολογίζουν μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 0,4% ως αποτέλεσμα των δασμών αυτών, ενώ μακροπρόθεσμα η μείωση των κερδών θα μπορούσε να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, για να αποφύγουν τους υψηλούς δασμούς.
Φυσικά, τα πάντα είναι ρευστά, τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο και τίποτα δεν είναι σίγουρο από πλευράς οικονομικών – και όχι μόνο – χειρισμών από τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ, οπότε πολλά μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.
Τη μικρότερη πτώση είχε ο βρετανικός FTSE 100 που υποχώρησε μόλις κατά 0,07%, ο DAX της Φρανκφούρτης που αρχικά ενισχύονταν περίπου 1,50%, τελικώς έκλεισε με πτώση 1,13%, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,51%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,54% της αξίας του.
Μεγάλη πτώση είχαν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας (πλην του Χ.Α.), καθώς ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 2,90%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB είχε πτώση πάνω από 530 μονάδες ή ποσοστό 1,54%.
Έπιασε και τις 1.400 μονάδες το Χ.Α.
Δείχνοντας ότι συνεχίζει να κινείται ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα, τόσο στις θετικές, όσο και στις αρνητικές ημέρες, κάτι που υποδηλώνει πως πιθανότατα έχει αποκοπεί από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια των ξένων, αποτελώντας μια μικρή, κερδοσκοπική αγορά (μόνο) για ευκαιριακές κινήσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε υστερήσει τα μέγιστα στο ανοδικό ράλι των αγορών τους προηγούμενους μήνες, χθες συμπλήρωσε την 5η σερί ανοδική συνεδρίαση.
Δεν πρόκειται για κάποια ουσιώδη αλλαγή πλεύσης όσων κατευθύνουν κεφάλαια στο Χ.Α., αλλά καθαρά για μια συνέχεια της ανοδικής διόρθωσης και αποκατάστασης των πτωτικών στρεβλώσεων του Οκτωβρίου, που είχαν οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τριμήνου με μηνιαίες απώλειες 4,77% και τον τραπεζικό κλάδο σε χαμηλά 9μήνου με απώλειες 8,36%.
Χθες μάλιστα η αγορά επανήλθε πάνω από τις 1.400 μονάδες, όμως έκλεισε στις 1.408,57 μονάδες με άνοδο 0,64%, μακριά από τα υψηλά ημέρας που ήταν στις 1.424 μονάδες (+1,80%). Ο FTSE 25 έχοντας παρόμοιο με το Γ.Δ. γράφημα, έκλεισε στις 3.416,29 μονάδες με άνοδο 0,81%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε αρνητικά χάνοντας 0,39% στις 2.258,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν για ακόμη μια ημέρα πρωταγωνιστής, κερδίζοντας 1,18% με κλείσιμο πάνω από τις 1.200 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.210,78 μονάδες.
Στο πενθήμερο της αντίδρασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 1,94%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 5,57%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 151,38 εκατ. ευρώ, με τα 143 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap εκ των οποίων τα 89,6 εκατ. στις τράπεζες, με την Πειραιώς να διακινεί 36,93 εκατ., την Εθνική 28,21 εκατ., την Alpha Bank 13,32 εκατ. και τη Eurobank 10,66 εκατ. ευρώ.