Κατά περίπου 20% έχουν μειωθεί την τελευταία 5ετία οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην «μαύρη λίστα» του Τειρεσία. Παράλληλα, έχει βελτιωθεί αισθητά και ο δείκτης χρεοκοπιών μετά την πρωτοφανή εκτόξευσή του την περίοδο της βαθιάς κρίσης που βίωσε η ελληνική οικονομία.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης στελεχών της «Τειρεσίας» με εκπροσώπους του Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση μιας νέας υπηρεσίας του Οργανισμού που αφορά στην ανάλυση ισολογισμών στην πλατφόρμα ΤΣΕΚ για επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Τειρεσίας από το 2021, Σολομών Μπεράχας στην εναρκτήρια τοποθέτησή του υπογράμμισε τη σημασία του θεσμού της πίστης για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, επισημαίνοντας την συμβολή του Οργανισμού προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο Γενικός Διευθυντής της «Τειρεσίας», Πέτρος Καπασούρης, ο οποίος στάθηκε στη σημασία των σκορ που παρέχει ο Οργανισμός για την φερεγγυότητα νομικών και φυσικών προσώπων, επισημαίνοντας πως είναι από τα πιο ισχυρά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έγκαιρη προειδοποίηση

Ο Γενικός Διευθυντής της Τειρεσίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπηρεσία της έγκαιρης προειδοποίησης (early warning), το οποίο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για μια επιχείρηση αλλά και για τον υποψήφιο δανειολήπτη, ο οποίος προστατεύεται από τον κίνδυνο να αθετήσει τις πληρωμές του.

«Από τον Αύγουστο του 2009 παρέχουμε 250.000 σκορ τον μήνα στις τράπεζες», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο Τειρεσίας δεν σταματάει εκεί, αλλά επανέρχεται μετά από 12 μήνες, κάνοντας επανέλεγχο και προχωράει στις ανάλογες προσαρμογές.

Αποκάλυψε πως την τελευταία 5ετία έχει μειωθεί κατά 20% η «μαύρη λίστα» των αφερέγγυων επιχειρήσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και σε άλλους λόγους όπως η διαγραφή κάποιων επιχειρήσεων μετά την παρέλευση της δεκαετίας παραμονής στο σύστημα.

Σχολιάζοντας τον τρόπο έκδοσης των σκορ, ο κ. Καπασούρης διευκρινίζει πως βασίζεται κυρίως στη συναλλακτική συμπεριφορά των καταναλωτών και στο πιστωτικό προφίλ, και όχι στις οφειλές προς δημόσια ταμεία και εφορία, παρά μόνο εάν πρόκειται για φορολογικές οφειλές που έχουν τελεσιδικήσει και καταλογιστεί.

Ο Γενικός Διευθυντής της Τειρεσίας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται ο Οργανισμός να επεκταθεί στην παροχή ratings (αξιολογήσεων) για επιχειρήσεις, τονίζοντας πως προτεραιότητα του είναι η παροχή αξιόπιστων πληροφοριών για την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων.

Οι πάροχοι ρεύματος

Στην ευρεία γκάμα πελατών που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει αναφέρθηκε ο εμπορικός διευθυντής της Τειρεσίας, Ιωάννης Παλόγλου, λέγοντας πως πέρα από τις τράπεζες που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων (περίπου 80%) στη λίστα είναι και οι πάροχοι ενέργειας.

Ο κ. Παλόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα υπηρεσία του Οργανισμού, τα Συνοπτικά Στοιχεία Ισολογισμού και Κλάδου που παρέχεται μέσα από την πλατφόρμα ΤΣΕΚ για επιχειρήσεις.

«Η πλατφόρμα ΤΣΕΚ εξελίσσεται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς και των πελατών της, προκειμένου να προσφέρει στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου όλο και περισσότερα εργαλεία για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου», υπογράμμισε. Ήδη, περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου χρησιμοποιούν το ΤΣΕΚ.

Η νέα υπηρεσία διευκολύνει τον χρήστη και κάνει ακόμα πιο γρήγορη την αξιολόγηση των οικονομικών δυνατοτήτων μιας εταιρείας με την οποία συναλλάσσεται, ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και σε λιγότερο χρόνο το πιστωτικό ρίσκο των συνεργασιών του.

Η Τειρεσίας Α.Ε. είναι ιδιωτική εταιρεία, με μετόχους ελληνικές τράπεζες ενώ είναι το μοναδικό Γραφείο Πίστης στην Ελλάδα, μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Γραφείων Πίστης ACCIS που παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων, τόσο στις τράπεζες όσο και στις επιχειρήσεις εδώ και 30 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: