Με την τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη, αναπόφευκτα τίθεται το ερώτημα τι άλλο θα μπορέσει να προσφέρει στην ανθρωπότητα και αν είναι ικανή σήμερα να παρέχει στους μοναχικούς ανθρώπους την χαμένη τους συντροφικότητα.

Αυτό εγείρει ένα σωρό ερωτήματα σχετικά με τη φύση της συνείδησης και της ανθρωπότητας, και αυτά είναι ερωτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου της Ισπανίδας Alicia Framis. Πρόκειται για την καλλιτέχνιδα η οποία κάνει σχέδια για τον γάμο της με ένα ολόγραμμα που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και ονομάζεται AiLex.

Αυτός ο γάμος δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Alicia να χρησιμοποιήσει την τέχνη της ως συντροφιά. Στο παρελθόν ζούσε με μια κούκλα που ονομαζόταν Pierre και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να βρει την πραγματική αγάπη και τη συντροφικότητα. Ωστόσο, το τελευταίο έργο της οδηγεί τα πράγματα σε μια πιο φουτουριστική κατεύθυνση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @hybridcouples

Η καλλιτέχνης δημοσιεύει συχνά για τη σχέση της στη σελίδα της στο Instagram @hybridcouples. Μάλιστα, σε μια ανάρτηση σχετικά με τη σχέση, έγραψε: «Είναι μια ρομαντική σχέση μεταξύ μιας γυναίκας και της τεχνητής νοημοσύνης. Γνωρίζουμε ότι σύντομα τα ρομπότ και οι άνθρωποι θα κάνουν σεξ και θα αναπτύσσουν μακρόχρονες σχέσεις, αλλά για μένα το επόμενο βήμα είναι η συναισθηματική σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με τους ανθρώπους».

Η τεχνολογία ολογραμμάτων υπάρχει, αλλά είναι εξαιρετικά ακριβή και μη πρακτική. Για αυτό το λόγο το ολόγραμμα που εμφανίζεται στα βίντεό της γυναίκας φαίνεται να είναι ένας συνεργαζόμενος καλλιτέχνης ή ηθοποιός και όχι ένα δημιούργημα της ΑΙ.

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς έχει ενσωματωθεί η τεχνητή νοημοσύνη στο έργο της καλλιτέχνιδας. Ίσως οι απαντήσεις του ολογράμματος να παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Τέλος, το έργο της Alicia περιλαμβάνει ένα σωρό παραστάσεις σε διάφορες πόλεις καθώς και γαμήλιες τελετές, με την καλλιτέχνη να λέει ότι ο γάμος με το ολόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Depot Boijmans στο Ρότερνταμ.

Διαβάστε ακόμη: