Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ελληνική κοινή γνώμη τις εξελίξεις μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη που προκάλεσε δεκάδες θανάτους και ακόμα περισσότερους τραυματισμούς.
Οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων στη Λάρισα έχουν φτάσει τους 57, αν και στην Ελληνική Αστυνομία έχουν δηλωθεί 56 αγνοούμενοι, ενώ 48 άτομα παραμένουν στα νοσοκομεία για νοσηλεία, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ανέβηκε ο αριθμός των σορών που ταυτοποιήθηκαν, μετά τη φονική σύγκρουση τρένων στη Λάρισα, όπως αναφέρθηκε στη νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Την ίδια στιγμή, έχουν ενημερωθεί 14 οικογένειες για τους αγαπημένους τους που έπεσαν θύματα της τραγωδίας.
Ανδρέας Αλικανιώτης: «Είδα τη φωτιά να έρχεται κατά πάνω μας»
Ο Ανδρέας Αλικανιώτης, ο ήρωας από τα Τέμπη αναφέρθηκε στο πώς κατάφερε να βγει από το μοιραίο βαγόνι μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη λέγοντας πως στην αρχή δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί.
Ο Ανδρέας Αλικανιώτης είναι ο 20χρονος ήρωας στο δεύτερο βαγόνι που έσωσε 10 άτομα και μιλάει για τις στιγμές που έζησε μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.
«Είμαι στο στάδιο που δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει. Η αλήθεια είναι πως μέχρι την ώρα που βγήκα από το βαγόνι δεν είχε περάσει από το μυαλό μου πως θα έχει πεθάνει κάποιος. Νόμιζα πως ήταν απλά ένα ατύχημα, δεν μπορούσα να αντιληφθώ το μέγεθος της τραγωδίας», είπε στην τηλεόραση του Mega.
Αναφορικά με τα πόσα άτομα έχουν βγει ζωντανοί, ο Ανδρέας είπε πως δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς τα άτομα και συνέχισε λέγοντας: «Ο διάδρομος και οι καμπίνες του βαγονιού είχε γίνει ένα. Ήταν χαλκομανία. Ήμουν τυχερός γιατί περιφερόμασταν με τους φίλους μου στο διάδρομο και εκείνη τη στιγμή είμασταν μέσα. Από τους φίλους μου είναι όλοι καλά και ένας που είναι στο νοσοκομείο θα βγει σε λίγες μέρες», είπε στο «Χαμογέλα και πάλι!».
«Αφού ακούστηκε το μπαμ και να σπάνε λαμαρίνες, αποσυνδέθηκε το ρεύμα και ακουγόταν ο ήχος που κάνει και την ώρα της συντριβής υπήρχαν φωνές. Αφού βρέθηκα κάτω από το βαγόνι σηκωθήκαμε και λέγαμε με τους συμφοιτητές μου ‘’ήρεμα παιδιά αυτό ήταν, είμαστε ζωντανοί’’. Ακόμα δεν είχαμε καταλάβει πως υπήρχε φωτιά και ερχόταν προς τα πάνω μας. Εγώ σκαρφάλωσα στο παράθυρο και βλέπω την φωτιά να έρχεται κατά πάνω μας. Τότε είπα πως πρέπει να κάνουμε κάτι γρήγορα», συμπλήρωσε.
Μιχάλης Κλάψης: «Δεν θα μου πήγαινε η καρδιά να ακούω “βοήθεια” και να βγω από το βαγόνι»
Ο 20χρονος, Μιχάλης Κλάψης ήταν στο τρίτο βαγόνι του μοιραίου τρένου στα Τέμπη. Ο νεαρός φοιτητής ήταν ένας από τους ήρωες που βοήθησε να απεγκλωβιστούν επιβάτες. Ο φοιτητής μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για την τρομακτικη εμπειρία του στα Τέμπη.
«Ήμουν στο 3ο βαγόνι. Θέλω να πω συγχαρητήρια στον Ανδρέα, είμαστε συμφοιτητές. Και σε όλα τα παιδιά που βοήθησαν και κράτησαν την ψυχραιμία τους», είπε αρχικά ο Μιχάλης Κλάψης.
Όσον αφορά με τη μαμά με το μωρό, «την ώρα που ήμασταν εν κινήσει εγώ έβλεπα ταινία, και η μητέρα τάιζε το μωρό. Μετά τη σύγκρουση είδα ότι της είχε φύγει το μωρό και μου ζήτησε βοήθεια. Το μωρό ήταν κάτω από το δικό μου κάθισμα, το πήραμε, το πήρε στην αγκαλιά της. Έπιασα μετά τη σύγκρουση να δω εάν έχω πόδια, χέρια, κεφάλι πάνω μου, ακούμπησα το πρόσωπό μου να δω αν έχω τραυματιστεί. Είχα αίματα στο πρόσωπό μου, αλλά δεν ήταν δικά μου. Σηκώνομαι και ακούω φωνές. Η κυρία καθόταν δίπλα μου και μου ζήτησε βοήθεια να βρει το μωρό της. Το θεώρησα αυτονόητο όταν είσαι καλά ότι θα βοηθήσεις. Δεν θα μου πήγαινε η καρδιά να ακούω βοήθεια και να βγω από το βαγόνι. Μου ζήτησαν βοήθεια κάποιες κυρίες αλλά ήταν καταπλακωμένες από σίδερα δε μπορούσαμε να τις βγάλουμε. Δεν ξέρω εάν τα κατάφεραν».
«Το μωρό ήταν κάτω από τα καθίσματα. Δεν ακούγαμε τίποτα ξεκινήσαμε να το ψάχνουμε. Δεν θυμάμαι εάν είχε τις αισθήσεις του το μωρό δεν το θυμάμαι καθόλου», ανέφερε.
«Η κοπέλα η Ιφιγένεια, από ό,τι κατάλαβα, καθόταν μπροστά μου. Θυμάμαι ότι το αγόρι που καθόταν δίπλα στην Ιφιγένεια της φώναζε «Ιφιγένεια με ακούς;». η μισή ήταν μέσα και η μισή έξω καταπλακωμένη από λαμαρίνες. Αυτές τις λαμαρίνες κατάφερα και τις λύγισα, και κατάφερα και την έβγαλα. Δεν είχε τις αισθήσεις της. έτσι όπως βλέπω τη φωτογραφία δεν τη θυμάμαι, γιατί ήταν μέσα στα αίματα. Την απομακρύναμε με το αγόρι της. είχε σφυγμό η κοπέλα. Μπορεί να ήταν και αυτός της τελευταίας στιγμής, δεν γνωρίζω», συμπλήρωσε ο 20χρονος.
Για την αντίδραση των γονιών του αποκάλυψε πως, «ήξεραν οι γονείς μου ότι θα είμαι στο τρένο. Το μόνο που έχασα ήταν το κινητό μου και μόλις βγήκα βρήκα ένα άλλο κινητό που έπαιζε YouTube και έτσι κάλεσα τους γονείς μου. Δεν θέλω να έρθει η μητέρα μου στη Θεσσαλονίκη, δεν θέλω να μπει σε κανένα μεταφορικό μέσο».
Η εξομολόγηση του δημοσιογράφου για το δυστύχημα στα Τέμπη
Ο Δημήτρης Λάππας μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» για το πώς βίωσε την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί. Ο Δημήτρης Λάππας αναφέρθηκε στον πόνο των ανθρώπων όπως ακριβώς τον βίωσε και είπε πως συγκινήθηκε πολύ με έναν πατέρα που πήγε στο σημείο του δυστυχήματος και παρακαλούσε να τον αφήσουν να ψάξει για ένα δείγμα του παιδιού του.
«Τα συναισθήματα που υπάρχουν είναι πόνος και οργή. Αυτό αντιμετωπίσαμε με τους συνάδελφος. Εγώ σοκαρίστηκα με έναν πατέρα που ήρθε στο χώρο της πρόσκρουσης και ζητούσε από τους διαδώστες να τον αφήσουν να ψάξει μήπως βρει έστω ένα μπουφάν. Δεν φώναζε ούτε ήταν εκνευρισμένος. Ήταν το χειρότερο, ένας βουβός πόνος. Ήταν όπως στο Μάτι, παντού καμένα και διαμελισμένα πτώματα», είπε αρχικά.
«Έλεγαν δώστε μου κάτι να κηδέψω, τα φέρετρα είναι σφραγισμένα γιατί μέσα στα φέρετρα δεν υπάρχουν ολόκληρο το σώμα αλλά μπορεί να έχει μόνο κάποια μέλη μόνο», συμπλήρωσε.
Διαβάστε περισσότερα
- Τραγωδία στα Τέμπη: Πώς εκπαιδεύεται ένας μηχανοδηγός στην Ευρώπη και πώς στην Ελλάδα
- Ο Βασιλιάς Κάρολος στις πρώτες του επίσημες επισκέψεις σε Γαλλία και Γερμανία
- Συγκινητικό μήνυμα της Φενέρμπαχτσε στα ελληνικά: «Ελλάδα, είμαστε μαζί σου»
-
Η «καυτή πεντάδα» των δισεκατομμυριούχων που εξακολουθεί να αναζητά το ταίρι της