Στις ράγες μπήκαν σήμερα, Δευτέρα 3 Απριλίου, τα επιβατικά τρένα στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, έναν και πλέον μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο πλαίσιο επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου.

Στο πρώτο δρομολόγιο με αναχώρηση από τον σταθμό Λαρίσης για Καλαμπάκα ταξίδεψαν ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης και στελέχη της Hellenic Τrain, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα ότι οι μετακινήσεις είναι ασφαλείς.

Το πρώτο δρομολόγιο της Ηellenic Train ξεκίνησε στις 08:28 από το σταθμό Λαρίσης προς Καλαμπάκα. Το δεύτερο δρομολόγιο είναι για τις 10:28 στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα ασφαλείας στα τρένα μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Τα μέτρα ασφαλείας αυξημένα, μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία του δικτύου με όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα. Μειωμένα δρομολόγια, χαμηλές ταχύτητες/μεγαλύτερη διάρκεια διαδρομής, δύο σταθμάρχες ανά σταθμό, δύο μηχανοδηγοί και ένας συνοδός και παρουσία ενός μόνο τρένου στα τούνελ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αρχικά στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα θα εκτελείται ένα ζεύγος δρομολογίων, ενώ από τις 7 Απριλίου θα εκτελούνται 2 ζεύγη δρομολογίων και 3 ζεύγη δρομολογίων από τις 11 Απριλίου.

Τα δρομολόγια των τρένων

Ειδικότερα, σήμερα τα δρομολόγια έχουν ως εξής:

Στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα:

  • Από Αθήνα η αμαξοστοιχία IC52, με ώρα αναχώρησης 10:28
  • Από Θεσσαλονίκη η αμαξοστοιχία IC55, με ώρα αναχώρησης 10:08
  • Στη διαδρομή Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα:
  • Από Αθήνα η αμαξοστοιχία 882, με ώρα αναχώρησης 08:28
  • Από Καλαμπάκα η αμαξοστοιχία 887, με ώρα αναχώρησης 16:45

Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν σε κυκλοφορία οι λεωφορειακές γραμμές της Helllenic Train σε επιλεγμένες διαδρομές, έως την πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, για την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 είναι προγραμματισμένα τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας στο τμήμα Πειραιάς-Μαγούλα-Πειραιάς, καθώς και το δρομολόγιο Αθήνα-Λειανοκλάδι-Αθήνα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και τα δρομολόγια στις γραμμές Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Τα δρομολόγια που ήδη εκτελούνται είναι:

  • Πειραιάς – Αθήνα – Αεροδρόμιο
  • Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο
  • Άνω Λιόσια – Κάντζα
  • Αθήνα – Χαλκίδα
  • Προαστιακός Πάτρας
  • Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο
  • Διακοφτό – Καλάβρυτα
  • Ικόνιο- Θριάσιο – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (εμπορευματικό) και Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας -Προμαχώνας και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο (εμπορευματικό).

Τέμπη: Η συμβολική κίνηση με το τρένο από τον τόπο της τραγωδίας

Ο κεντρικός σταθμάρχης των Αθηνών, Γιάννης Κοκκινάκης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα δρομολόγια των τρένων Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

«Ο κόσμος είναι ακόμα μουδιασμένος αλλά και στις 2 αμαξοστοιχίες έχει άτομα, περίπου στα 100 άτομα η καθεμία. Το Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα έχει περίπου 80-100 άτομα, ενώ παίρνει περίπου 400 άτομα. Είναι 5 βαγόνια και ένα κυλικείο. Η πρώτη θέση δεν γνωρίζω αν έχει κόσμο. Έχουν γίνει διορθώσεις και στα τούνελ, έχει διορθωθεί ο ηλεκτρισμός μέσα στα τούνελ, θα είναι πάνω στις μηχανές και το GSM-R το οποίο δεν είχαμε σε πολλές αμαξοστοιχίες, θα είναι ειδικός του ΟΣΕ που θα διασφαλίσει την ασφαλή κυκλοφορία και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξεκινήσουμε τα δρομολόγια», συμπλήρωσε ο κ. Κοκκινάκης.

Για την αύξηση των δρομολογίων, δήλωσε πως, «από αύριο θα έχουμε 2 δρομολόγια Intercity για Θεσσαλονίκη και πριν τις μέρες του Πάσχα θα έχουμε. Δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια σε κάθε σταθμό. Δεν θα διασταυρώνονται τα τρένα, θα περιμένει το ένα  τρένο να περάσει το άλλο».

«Θα ξεκινήσουν αύριο και τα δρομολόγια για Μαγούλα, γίνονται εργασίες στα τούνελ της Κακιάς Σκάλας, πιστεύω μέχρι τις 10 του μήνα και οπότε θα έχουμε και το τρένο για το Κιάτο. Έδιωξα το πρώτο τρένο στις 13 Μαρτίου του 1984 από τον σταθμό του Πύργου, είχα τεράστια αγωνία και μεγάλη χαρά. Σήμερα έχω τα ίδια συναισθήματα αλλά έχει προστεθεί και το συναίσθημα της λύπης για τα 57 θύματα. Όταν η αμαξοστοιχία περάσει από το σημείο του δυστυχήματος, θα πάει με μειωμένη ταχύτητα και θα κάνει παρατεταμένα σφυρίγματα στο συγκεκριμένο σημείο, για τον λόγο ότι δεν θα τους ξεχάσουμε που και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κοκκινάκης.

Διαβάστε ακόμη: