Εξελίξεις υπάρχουν στην έρευνα που πραγματοποιείται στο ιδιωτικό οικόπεδο κοντά στη Λάρισα στο οποίο μεταφέρθηκαν περίπου 25 φορτηγά με χώμα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες στο οικόπεδο εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών.

Ήδη δείγμα DNA έχει μεταφερθεί σε εξειδικευμένα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα και εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν ανήκουν σε ζώο ή άνθρωπο.

Φαίνεται πως η επιμονή των συγγενών των θυμάτων για καλύτερες και πιο λεπτομερείς έρευνες στο οικόπεδο αποδίδουν καρπούς μιας και τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι σημαντικά.

Μάλιστα, συγγενείς μετά τις καταγγελίες που έκαναν για λανθασμένες πρακτικές ζήτησαν νέο ολοκληρωμένο δειγματοληπτικό έλεγχο σε περισσότερα από δώδεκα δείγματα καθώς, και χρήση ειδικών εργαλείων αφαίρεσης στήλης χώματος (καροτιέρες).

Αλλαγή στο κατηγορητήριο

Όπως αναφέρει η Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, συνήγορος οικογενειών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστηχήματος, μετά την ολοκλήρωση των ανακριτικών ενεργειών αναμένεται να αλλάξει και το κατηγορητήριο και να κληθούν περισσότεροι κατηγορούμενοι.

«Στις έρευνες συμμετείχαν δικαστικοί πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι. Δεν έμειναν σε μια απλή δειγματοληψία, αλλά κάνουν συνολικό πλήρη έλεγχο στα κυβικά χώματος τα οποία είναι μεγάλου όγκου. Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης είναι κρίσιμο αν μιλάμε για διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου: Από ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ανθρωποκτονία με πρόθεση», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «εάν δεν ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες -με αυτές τις υπόνοιες και τις ενδείξεις- δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το κατηγορητήριο. Πρέπει να είναι εμπεριστατωμένο. Και αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης του κατηγορητηρίου γιατί αναζητούνται και υπεύθυνοι που μπορεί να κληθούν να καταθέσουν στις επόμενες ημέρες. Ήδη έχουμε κατανομάσει τους υπαλλήλους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train ενώ έχουμε καταγγείλει από τον Μάρτιο του 2023 τους νόμιμους εκπροσώπους της ΡΑΣ, οι οποίοι θα κληθούν και εκείνοι».

Διαβάστε ακόμη: