Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σχεδιάζει να μεταβεί στη Γερμανία στις αρχές Ιουλίου, με την επικείμενη επίσκεψη, ωστόσο, να «σκιάζεται» από σειρά γαλλογερμανικών διαφωνιών, που έχουν εμφανισθεί στο προσκήνιο, το τελευταίο διάστημα.

Παρίσι και Βερολίνο έχουν «συγκρουστεί» για θέματα που σχετίζονται με την Κίνα, την πυρηνική ενέργεια και την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο κ. Μακρόν αναμένεται να φθάσει στη Γερμανία τη 2α Ιουλίου πραγματοποιώντας διήμερη ή τριήμερη επίσκεψη.

Κατά την παραμονή του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Η επίσκεψη Μακρόν έρχεται σε μία ευαίσθητη χρονική στιγμή, για τις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Βερολίνο και Παρίσι εξακολουθούν να διαφωνούν σε βασικούς τομείς πολιτικής. Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γεγονός ότι η Γαλλία θέλει να χαρακτηρισθεί ως «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια, αλλά και η στάση της Ένωσης στον άξονα των εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής – Κίνας, αποτελούν κάποια από τα βασικά «αγκάθια» που «γεννούν» διαφωνίες στις σχέσεις Γερμανίας – Γαλλίας. Το σχόλιο του επικεφαλής του γαλλικού κράτους ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί» σε μία σύγκρουση Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας για την Ταϊβάν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου.

Παράλληλα, όμως και παρά τις διαφωνίες τους, Γαλλία και Γερμανία παρουσιάζονται να επιθυμούν επέκταση της συνεργασία τους, με «φόντο» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και σε «μέτωπα» όπως είναι εκείνα του υδρογόνου, των ημιαγωγών και των αμυντικών εξοπλισμών.

Από τις αρχές Μαΐου, ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, έχει τονίσει ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, πριν από τα μέσα Ιουλίου, προκειμένου να συζητήσουν την ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης, το οποίο υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει στο μέλλον τα γερμανικά “Leopard” και τα γαλλικά “Leclerc”.

Διαβάστε ακόμη: