Μια ακόμη διάκριση για ελληνικό πιάτο, από το Taste Atlas: Αυτή τη φορά συγκαταλέγει 9 ελληνικά πιάτα με ψητό κρέας στα καλύτερα 100 του κόσμου. Στην κορυφή τα αρνίσια παϊδάκια.
Ειδικότερα, στην λίστα του Taste Atlas φιγουράρουν τα παϊδάκια, το κοντοσούβλι, ο γύρος, το κλέφτικο, το αντικριστό, το τσιγαριστό, η γουρνοπούλα, ο κόκορας κρασάτος, το σουβλάκι.
Για την ιστορία, τα τρία «μετάλλια» του Taste Atlas κερδίζουν:
Το «χρυσό» πάει στην Lechona με βαθμολογία 4.8, ένα παραδοσιακό πιάτο της Κολομβίας, που είναι γεμιστό χοιρινό.
Το ασημένιο στην Πικάνια (4.7) από τη Βραζιλία που είναι ψητό κρέας βοδινό σε φέτες.
Τέλος στην τρίτη θέση έρχεται το Αργεντίνικο Ασάντο (επίσης με βαθμολογία 4.7) που είναι ποικιλία κρεάτων που ψήνονται σε φωτιά από κάρβουνα ή ξύλα.
Παϊδάκια
Τα αρνίσια παϊδάκια φιγουράρουν στην 18η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα πιάτα με ψητό κρέας με βαθμολογία 4,6.
«Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως το απολαμβάνουν ως κύριο πιάτο. Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιόλαδου, χυμού λεμονιού και ποικιλίας φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στα κάρβουνα σε παραδοσιακά μπάρμπεκιου με κάρβουνα. Συνδυάζονται συνήθως με πατάτες, σαλάτες ή την κρεμώδη και δροσιστική σάλτσα τζατζίκι» γράφει το Taste Atlas. .
Κοντοσούβλι
Ακολουθεί το κοντοσούβλι, στην 23η θέση, επίσης με 4,6 αστέρια.
«Είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται σε σούβλα και μαγειρεύονται αργά στη σχάρα. Η μαρινάδα συχνά περιέχει σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί. Αφού μαριναριστεί, το κρέας τοποθετείται σε μια μεγάλη σούβλα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδευόμενο από πίτα και τζατζίκι».
Γύρος
Ο δημοφιλής και παγκοσμίως γνωστός «γύρος» είναι στην 29η θέση με 4.5 αστεράκια.
«Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα, που αποτελείται συνήθως από χοιρινό και κοτόπουλο μαγειρεμένο στη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε πίτα μαζί με τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια».
Κλέφτικο
Ακολουθεί το κλέφτικο που βρίσκεται στην 55η θέση συγκεντρώνοντας επίσης 4.5 αστεράκια.
«Το κλέφτικο είναι ένα τυπικό ελληνικό πιάτο που παρασκευάζεται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις και γιορτές, αποτελούμενο από ένα ζουμερό κομμάτι αρνίσιου ή κατσικίσιου κρέατος που τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο και ψήνεται. Το όνομα προέρχεται από τους Κλέφτες, τους επαναστάτες του 1821, οι οποίοι μαγείρευαν το φαγητό υπόγεια, ώστε να μη διαφεύγουν αρώματα ή ατμοί, καθώς θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις θέσεις τους. Το κλέφτικο μαγειρεύεται συνήθως με πατάτες που απορροφούν τους γευστικούς χυμούς του κρέατος. Άλλα συνοδευτικά μπορεί να περιλαμβάνουν κόκκινες πιπεριές και ντομάτες».
Αντικριστό
Το αντικριστό είναι στην 83η θέση με 4.5 αστεράκια.
«Eίναι μια παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος κρέατος στην Κρήτη. Ένα νεαρό αρνί (ή κατσίκι, σε σπάνιες περιπτώσεις) κόβεται σε τέσσερα κομμάτια, αλατίζεται και στη συνέχεια τοποθετείται σε μεγάλες ξύλινες σούβλες που τοποθετούνται γύρω από τη φωτιά σε κυκλικό σχηματισμό, λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου, την ένταση της φωτιάς και την απόσταση μεταξύ φωτιάς και κρέατος. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο κρέας να ψηθεί στο ίδιο του το λίπος και το αλάτι με τη θερμότητα που προέρχεται από τις φλόγες».
Τσιγαριστό
Ακολουθεί το τσιγαριστό από την Κρήτη, με 4.5 αστεράκια στην 84η θέση.
«Παρασκευάζεται σοτάροντας τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο, προσθέτοντας στη συνέχεια το καρυκευμένο αρνίσιο κρέας και τηγανίζοντας το στο τηγάνι ή σε πήλινο σκεύος σε χαμηλή φωτιά. Κοντά στο τέλος του μαγειρέματος, προστίθεται λίγο λεμόνι για να τελειώσει το πιάτο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του πιάτου και ορισμένοι μάγειρες χρησιμοποιούν πρόσθετα συστατικά, όπως σκόρδο και κρασί. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το κρέας μαγειρεύεται αργά για αρκετές ώρες μέχρι να γίνει τρυφερό».
Γουρνοπούλα
Η γουρνοπούλα είναι στην 86η με 4.5 αστεράκια.
«Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Καλαμάτα. Το πιάτο αποτελείται από ένα γουρουνόπουλο που ψήνεται στη σούβλα. Το γουρουνάκι τοποθετείται στη σούβλα και στην κοιλιά του τοποθετείται ένα μείγμα αλατιού και βοτάνων. Η κοιλιά ράβεται και η γουρνοπούλα ψήνεται στη σούβλα σε δυνατή φωτιά για περίπου δέκα ώρες. Μόλις ψηθεί, το μισό βάρος έχει φύγει, αλλά κανείς δεν ενοχλείται, καθώς το κρέας είναι τρυφερό και το δέρμα τραγανό».
Κόκορας κρασάτος
Μία θέση μετά, στην 87η, είναι ο κόκορας κρασάτος με 4.5 αστεράκια: «πρόκειται για την ελληνική παραλλαγή του γαλλικού κοκ-ο-βεν. Το πιάτο παρασκευάζεται με κόκορα, ελληνικό κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο, στικ κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, ντομάτες και πιπεριές φλωρίνης ή πάστα πιπεριάς. Ο κόκορας βράζεται στη σάλτσα από κόκκινο κρασί μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και αρωματικό. Το καλοκαίρι, η σάλτσα είναι ελαφριά, ενώ το χειμώνα είναι συνήθως πολύ πιο πηχτή. Παραδοσιακά, το πιάτο σερβίρεται με μακαρόνια και τριμμένο τυρί».
Σουβλάκι
Αίσθηση προκαλεί ότι μόλις στην 94 θέση βρίσκεται το σουβλάκι, με 4.4 αστεράκια.
«Το σουβλάκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα, το οποίο αποτελείται από μικρούς κύβους χοιρινού, κοτόπουλου, αρνιού ή μοσχαριού που ψήνονται στη σούβλα. Είναι ένα δημοφιλές γρήγορο φαγητό που συνήθως σερβίρεται στα σουβλατζίδικα. Πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Ελλάδα, αποτελούμενο από ένα συνδυασμό ψητού κρέατος, πίτας, τυριού και άνηθου. Το πρώτο σουβλατζίδικο άνοιξε στη Λιβαδειά το 1951, και σήμερα το σουβλάκι πωλείται σχεδόν σε κάθε ελληνική πόλη».