Τα 7 από τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα θα κατευθυνθούν στον τομέα της «Πράσινης Μετάβασης» σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο και από τις Βρυξέλλες.
Μόλις με το καλό καμφθούν οι αντιρρήσεις Ούγγρων, Τσέχων και Πολωνών για το ξεκίνημα του Ταμείου, θα αρχίσει να ρέει και χρήμα προς τη χώρα μας.
Στα 7 δις της «Πράσινης Μετάβασης» σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να ενταχθεί ένα τεράστιο καινούργιο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»  με μεγάλη χρονική διάρκεια, πανελλαδική χωροταξική εξάπλωση και διεύρυνση των οικιστικών δράσεων.
Με τον τρόπο αυτό, θα αναβαθμιστούν πάνω από ένα εκατομμύριο κατοικίες ενώ η ενεργειακή θωράκιση και οικονομία που θα προκύψει αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων ύψους 700-800 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή όσο κοστίζουν δύο μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ!
Εννοείται πως θα ανοίξουν και περίπου 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας για μηχανικούς, εργολάβους, εμπόρους και εργατοτεχνίτες στην υλοποίηση του προγράμματος.
 
ΠΟΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες και αναλογικά με όσα ισχύουν σήμερα, ένα σπίτι για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα θα πρέπει να:
-είναι νόμιμο και όχι κατεδαφιστέο
-χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
-έχει χαμηλή Ενεργειακή Απόδοση (ΠΕΑ), κατηγορίας   Γ.
Για την αναβάθμιση  στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες η εισήγηση είναι να παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης ακόμη και 90% υπό προϋποθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης) θα αυξηθεί σημαντικά ίσως και να διπλασιαστεί!
Από   50.000 ευρώ που είναι σήμερα ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες) και 80.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, θα φθάσει σε υψηλά επίπεδα γενικής αναβάθμισης. Για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το όριο του προϋπολογισμού είναι σήμερα 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα και σχεδιάζεται να φθάσει 1,6 ευρώ.
 
ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναλυτικά οι γενικές εργασίες που καλύπτονται με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»:

  1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.
  2. Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους: Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).
  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης:

-Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών.
-Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου.
-Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

  1. Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.

 
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ
1.Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: Είναι επιλέξιμα μόνον εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.
Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering).

  1. Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνον ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού.
  2. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: Επιλέξιμες μόνον οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον.
  3. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Εξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι:

Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
α) Εξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED).
β) Εξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες).
γ) Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κ.λπ.).
 
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

  1. Αναβάθμιση ανελκυστήρα

Επιλέξιμες μόνον οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους

  1. Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού:

-Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
-Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.ά.
-Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.