Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την αλλαγή επιχειρηματικής κουλτούρας και να προάγει, σε συνδυασμό με επιπλέον κίνητρα που θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, τις συγχωνεύσεις και τις συνεργασίες κυρίως μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται ήδη στα «ραντάρ» και τα σχέδια των τραπεζών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας τις προάλλες στην εκδήλωση της Εθνική τράπεζας ξεκαθάρισε ότι: «Δεν θέλουμε επιχειρηματίες που απλώς κυνηγούν επιδοτήσεις γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι επιχειρηματικές προσπάθειες που είχαν ως βασικό κίνητρο την λήψη επιδότησης σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν πέτυχαν. Θέλουμε, να προσελκύσουμε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα δεν έμπλεκαν «με τη γραφειοκρατία των επιδοτήσεων και θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δίνεται μέσω του Ταμείου, ως εργαλείο για τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους της επένδυσης. Ουσιαστικά μέσω των επιδοτήσεων».
Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, θα πρέπει να είναι πολύ καλή η πιστοληπτική αξιολόγηση του κάθε σχεδίου ώστε να ξέρουμε ότι θα αποπληρωθεί και υπογραμμίζει ότι το θέμα των επισφαλειών απασχολεί συνολικά της Ευρώπη.
Τα κίνητρα που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για συγχωνεύσεις, εξαγορές και μακροχρόνιες συνεργασίες αποτελούν, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μοναδική ευκαιρία επίτευξης οικονομιών κλίμακος και εκσυγχρονισμού των παραγωγικών στοιχείων.
Χαμηλότοκα δάνεια στο 40% της επένδυσης
Ειδικότερα, το πλαίσιο των κριτηρίων επιλεξιμότητας που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπει ότι για τα επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης οικονομιών κλίμακος, μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, θα χορηγούνται χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής επένδυσης.
Μάλιστα αυτά τα δάνεια θα χορηγούνται με επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό που λαμβάνει μια ευρωπαϊκή επιχείρηση με την ίδια πιστοληπτική διαβάθμιση, εξέλιξη που κυρίως για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικό καθώς διαχρονικά και κυρίως μετά το 2010 δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια απ ότι οι άλλες ευρωπαϊκές.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη προϋπόθεση υπαγωγής μιας επένδυσης στις επιλέξιμες για λήψη χαμηλότοκου δανεισμού από το Ταμείο είναι:
- το αίτημα να υποβάλλεται από επιχείρηση η οποία έχει προκύψει από εξαγορά/συγχώνευση είτε
- από σχήμα μη συνδεδεμένων επιχειρήσεων, που έχουν συμπράξει σε μακροχρόνια συνεργασία – κατ’ ελάχιστον για μια πενταετία – και εφόσον αυτή έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Ειδικότερα για τις συνεργασίες θα πρέπει το άθροισμα της συνεργασίας δύο ή περισσότερων μικρών εταιρειών, θα πρέπει να αποδίδει τζίρο τουλάχιστον κατά 50% υψηλότερο της επιχείρησης με τον μεγαλύτερο τζίρο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνική τράπεζας υπογράμμισε ότι δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη η εξαγορά αλλά επενδυτικό σχέδιο που τη συνοδεύει και θα πρέπει ο μέσος συνολικός κύκλος εργασιών των νομικών προσώπων που μετέχουν στη συγχώνευση ή εξαγορά, τα προηγούμενα 3 έτη, να είναι υψηλότερος κατά τουλάχιστον 50% του τζίρου που εμφανίζει η επιχείρηση με τις υψηλότερες πωλήσεις (μεταξύ αυτών που μετέχουν στην εξαγορά ή συγχώνευση).
Σημαντική εξέλιξη για χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως του τουριστικού κλάδου, αποτελεί ο ορισμός της εξωστρέφειας, που αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το συγκριμένο κριτήριο πληρείται όταν το 20% και πλέον του τζίρου προέρχεται από εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών.
Και σε αυτό τον τζίρο περιλαμβάνεται και ο τζίρος που προκύπτει από τις συναλλαγές μια επιχείρησης μέσω πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.