Μεγάλους κινδύνους απάτης στη χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης διαβλέπει ο Βίλε Ιτάλα, ο Φινλανδός επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά της απάτης Olaf, που εκφράζει την αγωνία των Βρυξελλών για το πώς μπορεί να αποτραπεί η κακοδιαχείριση των 800 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ιτάλα επισημαίνει πως οι κίνδυνοι απορρέουν από την απουσία κεντρικής αρχής ελέγχου των ροών, εφόσον πολλές χώρες δεν έχουν συναινέσει στη χρήση μιας κοινής βάσης δεδομένων για τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον κ. Ιτάλα, χρειάζεται πραγματικά αυστηρότατη εποπτεία τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω διαφθοράς ή απάτης, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί επανειλημμένως σκάνδαλα κακοδιαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων.

Διευκρίνισε μάλιστα πως η έλλειψη πανευρωπαϊκών δεδομένων σε μια πλήρη βάση θα δυσχεράνει το έργο όσων προσπαθούν να εντοπίσουν τους τελικούς αποδέκτες των χρημάτων πίσω από περίπλοκα πλέγματα από εταιρείες και συναλλαγές που θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα διαφορετικών εθνικών Αρχών.