Το τυπικό μέρος της εκλογής του Τάκη Μπαλτάκου στην προεδρία της ΕΠΟ ολοκληρώθηκε  με τον μοναδικό υποψήφιο στις εκλογές της ομοσπονδίας να αποσπάει 59 “ναι” εκ των 65 που ψήφισαν (69 ήταν οι παρόντες που είχαν δικαίωμα ψήφου – αποχώρησαν κατά τη διαδικασία τέσσερα μέλη – ενώσεις), ενώ υπήρξαν πέντε λευκά και ένα άκυρο.

Η θητεία του 68χρονου δικηγόρου στην προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα είναι μέχρι το 2024, όταν και θα γίνουν ξανά εκλογές στην ΕΠΟ.

Ο Τάκης Μπαλτάκος γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε Νομική στην Αθήνα, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977. Ξεκίνησε τη δικηγορία στο γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη μαζί με τον Κώστα Καραμανλή.

Ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 1977. Το 1987 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον όρισε μέλος της ΟΚΕ Υπουργείου Εξωτερικών. Διατέλεσε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνέχεια ενεπλάκη με την ίδρυση άλλων θνησιγενών πολιτικών σχηματισμών.

Πλέον η Ομοσπονδία μπαίνει σε μια νέα εποχή, με τον άλλοτε νομικό σύμβουλο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και μετέπειτα δικηγόρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να αναλαμβάνει την ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου, γεγονός που προκάλεσε και αρκετές αντιδράσεις.

Παρότι ο Μπαλτάκος στις δηλώσεις του μετά την εκλογή του ανέφερε πως «δεν υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι αλλά ένα σφουγγάρι που σβήνει οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι σήμερα», υπάρχουν αρκετοί που δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι υπήρξε «συνομιλητής» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Τον Απρίλιο του 2014 τον είχε… κάψει ένα βίντεο οπού ο τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά συνομιλούσε με τον τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής και ήδη κατηγορούμενου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη και αμφισβητούσε αν έπρεπε να είχαν γίνει οι παραπομπές των χρυσαυγιτών.

Το γεγονός ότι θεωρούσε «σκευωρία» τη δίωξη της Χ.Α έφερε και την απομάκρυνσή του από την Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα στη δίκη της Χρυσής Αυγή θα εμφανιστούν επιπλέον στοιχεία για τις «στενές επαφές» του Μπαλτάκου με τους νεοναζί βουλευτές.

Αργότερα ο Μπαλτάκος κατηγορήθηκε και από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ότι «μπλόκαρε» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει το 2013 το υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας νόμος που τελικά ψηφίστηκε το 2014, ενώ είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας.

Το παρελθόν του νέου προέδρου της ΕΠΟ είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει και την UEFA για την οποία η καταπολέμηση του ρατσισμού αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, με τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να έχει πολιτική μηδενικής ανοχής στα φαινόμενα του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Πέρα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του Τάκη Μπαλτάκου, υπάρχει και η εμπλοκή του ως δικηγόρου του ΠΑΟΚ στην υπόθεση της «πολυιδιοκτησίας».

Στις πρώτες του δηλώσεις ως πρόεδρος της ΕΠΟ «σήκωσε» το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας και την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, επιλέγοντας την… επίθεση αντί την άμυνα με την κυβέρνηση.

«Για τη διαιτησία, νόμοι αντισυνταγματικοί δεν θα εφαρμόζονται από την ΕΠΟ. Το Σύνταγμα είναι σαφές και προβλέπει σωματειακή αυτονομία. Η ΕΠΟ δεν εφαρμόζει νόμους αντισυνταγματικούς. Έχει μέλη τις ΕΠΣ και είναι μέλος της UEFA. Ακούει τις ΕΠΣ, συνεργάζεται με την UEFA. Ό,τι είναι να γίνει στη διαιτησία, θα το κάνει η ΕΠΟ. Ό,τι δεν το κάνει η ΕΠΟ, απλά δεν θα περάσει. Πάντοτε σε συμφωνία με τη FIFA και την UEFA. Η διαιτησία είναι αποκλειστικά θέμα της ΕΠΟ, κανενός υπουργού. Τελεία και παύλα».

Η διαιτησία αποτελεί ανέκαθεν την «καυτή πατάτα» για την ΕΠΟ. Αν η διαιτησία ήταν ανεξάρτητη η «δύναμη» της ομοσπονδίας θα περιοριζόταν στα θέματα των εθνικών ομάδων και των ερασιτεχνικών σωματείων.

Το γεγονός ότι ο Τάκης Μπαλτάκος στηρίχθηκε από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ έχει προκαλέσει την ανησυχία αρκετών ομάδων μεταξύ των οποίων και του Ολυμπιακού.

Η θέση του αντιπροέδρου των «ερυθρολεύκων» Κώστα Καραπαπά για την ΕΠΟ και τον νέο πρόεδρο της κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ήταν ξεκάθαρη.

«Πριν από λίγο καιρό μάθαμε ότι 45 Ενώσεις, προτείνουν για πρόεδρο της ΕΠΟ τον κύριο Μπαλτάκο. Ας πούμε αλήθειες. Είναι λοιπόν ο εκλεκτός του κυρίου Μελισσανίδη της ΑΕΚ, ο κύριος Μπαλτάκος και απ’ ότι καταλαβαίνω από τους αριθμούς, υπάρχει μία ανοχή και στήριξη από τον ΠΑΟΚ. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά, προφανώς εμείς δεν θα στηρίξουμε την υποψηφιότητα αυτή, προφανώς θεωρούμε πως αυτή η πρακτική και λογική θα πάει το ποδόσφαιρο 30 χρόνια πίσω… Η αλήθεια είναι ότι ο Μπαλτάκος φυτεύεται στην ΕΠΟ για να κάνει ντελίβερι ότι του πουν αυτοί που διοικούν. Και αν νομίζετε ότι αυτό θα περάσει είστε γελασμένοι!».

Ο Τάκης Μπαλτάκος αναφέρθηκε και στην Αθλητική Δικαιοσύνη, προαναγγέλοντας αλλαγές στο καταστατικό, ώστε όλες οι αποφάσεις που αφορούν αγωνιστικά ζητήματα να εκδίδονται το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες, ενώ έκανε λόγο και για επαναφορά της κλήρωσης των δικαστών που στελεχώνουν τα πειθαρχικά όργανα.