Παρακολουθώντας με προσοχή την ειδησεογραφία σχετικά με την ξενοδοχειακή αγορά στη χώρα, τους νέους παίκτες που έρχονται να πάρουν θέση, την ανέγερση νέων μονάδων, τις μετασκευές κτιρίων με αλλαγή χρήσης, αλλά και τις επιθετικές κινήσεις των παλαιών και «παραδοσιακών» παικτών, σχηματίζεται η εντύπωση ενός επενδυτικού παροξυσμού, όπου πέφτει πολύ νέο χρήμα στην αγορά!

Είναι όμως έτσι;

Οι νέοι και παλαιοί παίκτες που «παίζουν μπάλα» προνομιακά και επιθετικά στον ξενοδοχειακό τομέα, βάζουν το χέρι στην τσέπη; Φέρνουν νέο, φρέσκο χρήμα; Ή μήπως όλη αυτή η έκρηξη των (δήθεν) επενδύσεων πραγματοποιείται διά μέσω χρηματοδοτήσεων από ελληνικές τράπεζες και νταραβέρια των τραπεζιτών με παλιούς και νέους ξενοδόχους, μέσα από απευθείας αναθέσεις διαχείρισης (χωρίς να βάλουν φράγκο) κατασχεμένων ξενοδοχειακών μονάδων;

Γιατί η πιάτσα βοά, ότι όλοι αυτοί οι δήθεν επιθετικοί παίκτες του νέου ξενοδοχειακού χάρτη, είναι …μάγκες με ξένα κόλλυβα!

Ούτε φρέσκο χρήμα από ξένες τράπεζες φέρνουν, ούτε ίδια κεφάλαια χρησιμοποιούν, ούτε το χέρι στη τσέπη βάζουν!

Και μάλιστα στην πράξη προκύπτει, ότι οι τράπεζες, όχι μόνο ανέχονται τους μεγαλομπαταξήδες ξενοδόχους, που δεν πληρώνουν ούτε δάνεια, ούτε ρυθμίσεις, ούτε τηρούν συμφωνίες αποπληρωμής και χρονοδιαγράμματα, όχι μόνο κάνουν τα «στραβά μάτια» επιτρέποντας την ασυδοσία, αλλά επιπροσθέτως νταραβερίζονται μαζί τους, αναθέτοντας εν κρυπτώ, αδιαφανώς, χωρίς την τήρηση διαδικασιών, το μάνατζμεντ κατασχεμένων ξενοδοχειακών μονάδων στην Αθήνα και την επικράτεια!

Με τις πλάτες των τραπεζιτών κάποιοι παριστάνουν τους «μάγκες», αποκομίζοντας χωρίς ρίσκο και χωρίς επενδύσεις προσωπικών κεφαλαίων, τεράστια περιουσιακά στοιχεία και μόνιμη κερδοφορία!

Και η πλάκα η μεγάλη είναι, πως ούτε οι περίφημοι παραδοσιακοί μεγαλοξενοδόχοι βάζουν χρήμα από την τσέπη τους! Αλλά αποκτούν τα φιλέτα μέσω δανείων και αναδιαρθρώσεων!

Ένα παράδειγμα είναι το Χίλτον για το οποίο γίνεται εσχάτως πολύς ντόρος γύρω από την αλλαγή ονόματος, τα πολυτελή διαμερίσματα, τα εμπορικά καταστήματα και τα γκουρμέ εστιατόρια που θα δημιουργήσει!

Πόσα λεφτά έβαλε από την τσέπη της, φρέσκο χρήμα, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου όταν το απέκτησε το 2016 από την Alpha bank;

Μήπως το ντηλ των περίπου 142 εκατ. ευρώ, αφορούσε αναδιαρθρώσεις υφιστάμενων δανείων περίπου 76 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα υπήρξε νέος δανεισμός και χρηματοδότηση της οικογένειας από τις τράπεζες;

Πως πήραν οι Άραβες τον Αστέρα Βουλιαγμένης; Πρώτον, τον απέκτησαν σκανδαλωδώς τσάμπα! Και δεύτερον με λεφτά της Εθνικής τράπεζας!

Όλους αυτούς τους τύπους τους χρηματοδοτούν οι ελληνικές τράπεζες, που επιβίωσαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού μέσα από αλλεπάλληλα μνημόνια, για να αποκτούν τζάμπα και χωρίς ρίσκο, τα φιλέτα της χώρας!

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, που συνεχίζεται επιθετικά στις μέρες μας, όπου ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν κάνει στάση πληρωμών προς τις τράπεζες, αυτές εξακολουθούν και τους πριμοδοτούν με νέες μονάδες, νέες χρηματοδοτήσεις και αναθέσεις μάνατζμεντ …