Βρέθηκε διέξοδος στη διαμάχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Σαουδικής Αραβίας που επιτρέπει την αύξηση της παραγωγής των κρατών-μελών του OPEC PLUS (ΟΠΕΚ+) από τον Αύγουστο και έπειτα.

Παρόλα αυτά, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+, όπου περιλαμβάνεται και η Ρωσία, συμφώνησαν να μην άρουν όλους τους περιορισμούς στην ημερήσια παραγωγή τους μέχρι τα τέλη του 2022 εφόσον το τοπίο στην παγκόσμια οικονομία και ζήτηση εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.

Πέρυσι, όταν ξέσπασε η πανδημία, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μια ιστορική μείωση της ημερήσιας παραγωγής σχεδόν κατά 10 εκατ. βαρέλια λόγω μιας ανεπανάληπτης πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Έκτοτε το πλαφόν στην ημερήσια παραγωγή έχει μετριαστεί στα 5,8 εκατ. βαρέλια.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Άμπου Ντάμπι και το Ριάντ εμπόδισε συμφωνία για την περαιτέρω αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια από τον Αύγουστο μέχρι τα τέλη του 2021.

Τα Εμιράτα επέμεναν να γίνει προς τα πάνω αναπροσαρμογή της δικής τους ημερήσιας παραγωγής από τα 3,2 στα 3,8 εκατ. δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία διαφωνούσε μέχρι που οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε ένα σημείο εκκίνησης των 3,65 εκατ. βαρελιών για τον υπολογισμό της ημερήσιας παραγωγής των ΗΑΕ.

Προς το παρόν ηρεμία στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και βλέπουμε…