Ο ΔΕΔΔΗΕ έβγαλε τη short list με τους διεκδικητές της μεγάλης πίτας για τους έξυπνους μετρητές, και πολλοί κακεντρεχείς έλεγαν πως «έτσι κι αλλιώς η λεγόμενη ‘’μικρή λίστα’’ ήταν έτοιμη από πριν».

Τελικά πέρασαν και οι δύο Αμερικανοί, επίσης πέρασαν και οι δύο Γάλλοι του διαγωνισμού, ενώ έμειναν εκτός οι Ελβετοί, για τους οποίους ενδιαφέρονταν σφόδρα γερμανικοί κύκλοι στην Αθήνα που ήταν φαβορί, αφού έχουν και εργοστάσιο στην Κόρινθο με 400 εργαζόμενους άρα η ελληνική προστιθέμενη αξία θα ήταν περισσότερη.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως είχαν κουβέντες που ακούστηκαν προ καιρού από μέλη του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ για τις επιλογές, μάλλον χαριτωμένες κουβέντες ασχέτως εάν έγιναν υπό την επήρεια του «Γιάννη που περπατάει» κοινώς Johnny Walker για να θυμηθώ μία παλιά ελληνική κωμωδία.

Λοιπόν, βαθιά ανάσα και:

  • «Υποτιμήσατε όλοι τον (ελληνο)αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζόρτζ Τσούνη, επειδή είναι πολύ ευγενής και ως γνωστόν τον ευγενή τον άνθρωπο αρχικά τον αγνοούνε και στο τέλος τον ακούνε. Μία χαρά οδήγησε ο Τζόρτζ και τους δύο αμερικανούς του στον τελικό παρόλο που ο ένας μάλλον δεν είχε τα φόντα. Δεν είναι μόνο PR ο Τζόρτζ, έχει και ουσία στο παιχνίδι του και γνωρίζει πότε να σηκώνει τον τόνο της φωνής του και πότε να σηκώνει απλώς τα τηλέφωνα στα κατάλληλα πρόσωπα».
  • «Σε κάποια φάση ακούστηκε από βασικό αρμόδιο η φράση: εγώ δεν έχω καμία βαρύτητα στο θέμα, πηγαίνετε παραπάνω για τα παράπονά σας. Ο συνομιλητής του αρμόδιου, που απειλούσε Θεούς και Δαίμονες μιλάει σπαστά ελληνικά».
  • «Του Μακρόν μακριά είναι η …λίστα (Σ.Σ. αυτό είναι λογοπαίγνιο με διάφορες παραλλαγές). Ξέρεις, ο φίλος και σύμμαχος Γάλλος Πρόεδρος έχει δώσει ολόκληρη λίστα με γαλλικές εταιρίες διαφημίζοντας τη σοβαρότητά τους και την ανάγκη να παίρνουν έργα στη χώρα μας. Γιαυτό πέρασαν και οι δύο Γάλλοι στα τελικά, παρόλο που ο ένας όμιλος χαρακτηρίζεται σαπάκι. Εδώ προστατεύει το Αιγαίο, ολόκληρο γαλλικό αεροπλανοφόρο, στους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ θα τα χαλάσουμε;».
  • «Οι Ελβετοί έμειναν έξω από τα τελικά παρόλο που έχουν εργοστασιάρα στην Ελλάδα. Αμερικανοί και Γάλλοι τους φοβούνται και τους έκοψαν με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και οι ίδιοι oι Ελβετοί μυστηριωδώς …ξέχασαν να δηλώσουν επίσημα την ελληνική θυγατρική τους. Αμέσως μετά δραστηριοποιήθηκαν έντονα κύκλοι της γερμανικής Πρεσβείας (Σ.Σ. καλό και τούτο-από πότε η Ελβετία έγινε Ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, είδατε τί θαύματα κάνουν τα ελβετικά φράγκα;) με αποτέλεσμα σήμερα να αναζητείται φόρμουλα να πάρουν εκ των υστέρων υπεργολαβίες για να μην δημιουργούνται αντιδράσεις!».
  • «Οι άλλοι δύο κομμένοι που είναι μία συγγενική της Enel μαζί με πολωνούς και η Vodafone μαζί με τους Δανούς της Netcompany Intrasoft μάλλον δεν θα κάνουν φασαρία. Οι Ιταλοί περιμένουν κάτι άλλο …αρκετά μεγάλο στην ενέργεια ενώ οι Δανοί έχουν απογοητευθεί από τη Ελλάδα μας και -αδίκως φυσικά, αλίμονο- μας αποκαλούν …Africa οι κρυπτο-ρατσιστές! Ναι αλλά το καλοκαίρι στην Κρήτη μαζεύεται η μισή Κοπεγχάγη που δεν τους αρέσει κιόλας η χώρα μας. Ορίστε μας!»

Ποια είναι τελικά αυτή η άγνωστη ελληνική εταιρία «Protasis SA» που μπήκε στα τελικά;

Ενδιαφέρον όμως έως και πυκνό μυστήριο παρουσιάζει η εταιρία PROTASIS SA δηλαδή ο εγχώριος εταίρος της γαλλικής Sagemcom Energy & Telecom SAS (που αυτοσυστήνεται ως «μεγάλος προμηθευτής της γαλλικής Enedis» οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό) αφού μέσα στο ΔΕΔΔΗΕ λένε ότι αυτός ο γαλλικός Όμιλος και ο Έλλην συνεταίρος (μέσα στο ΔΕΔΔΗΕ τον χαρακτηρίζουν ‘ανύπαρκτο’ αλλά αυτό μένει να φανεί στο άμεσο μέλλον) «πέρασαν αέρα» στα τελικά.

Η PROTASIS SA λοιπόν αυτοσυστήνεται ως εταιρία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες Consulting & Engineering καθώς και λύσεις Systems Integration στους Τομείς της Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ισχύος με άγνωστη δραστηριότητα στην Ελλάδα και πάσα πληροφορία καλοπροαίρετα αποδεκτή.

Αντιθέτως διαφημίζει έντονη δραστηριότητα στη Λιβύη που δεν τη λες ακριβώς την πατρίδα της τεχνολογίας αιχμής και των ψηφιακών εφαρμογών.

Δίνει μάλιστα και διεύθυνση στην περιοχή ZAWIYAT AL DAHMANI και στην οδό ASH SHATT στην Τρίπολι, χωρίς να διευκρινίζει εάν βρίσκεται στην μαρτυρική βομβαρδισμένη περιοχή της πόλης που δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο ή στο άλλο κομμάτι της πόλης που το προστατεύουν τουρκικά στρατεύματα.

Μετά πάντως από τις πρώτες ομοβροντίες που δέχτηκε η εταιρία, κατέβασε ένα μέρος από την ιστοσελίδα της.

Οι χιουμοριστικές φήμες κακεντρεχών στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ λένε πως «ίσως αυτοί να διεκδικούν μεγάλο έργο στη Λωρίδα της Γάζας» αλλά οι φήμες ελέγχθηκαν ως ανακριβείς όπως έλεγε μακαρίτης σήμερα υπουργός Τύπου.

Αλλά και στο Ντουμπάι των Εμιράτων λέει πως έχει γραφεία σε θυρίδα μάλλον (P.O. Box 48800 – Unit No-2H-05-91, Floor No. 5, Bldg No. 2, Plot 550-554) και όποιος το βρει πηγαίνοντας εκεί, κερδίζει χρυσή μινιατούρα του Burj Al Arab.

Ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας με έδρα το Χαλάνδρι εμφανίζεται ο κ.Βασίλης Γεωργίου με άμεση συνεργάτρια την κα Εύη Κατογούδη.

Πάντως στο site της εταιρίας και εκεί που θα έπρεπε να αναφέρονται τα πρότζεκτ στα οποία συμμετέχει ή έχει ολοκληρώσει, η σημείωση λέει πως το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι under construction, προφανώς θα γραφεί μόλις πάρουν μαζί με τους Γάλλους το έργο του (σχεδόν) 1,5 δις με τους ψηφιακούς μετρητές.

Για να μην λέει κανείς πως στην Ελλάδα δεν δίνονται χρυσές ευκαιρίες στους «μικρούς-μικρούς και ευέλικτους» και φυσικά αναφερόμαστε μόνο σε εταιρίες, όχι σε οτιδήποτε άλλο πονηρό πάει ο νους σας…

Διαβάστε ακόμη: