Στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών project, την γρήγορη και στοχευμένη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα και στην οριστική απαλλαγή από τα προβληματικά δάνεια αναφέρθηκαν οι CEOs των ελληνικών τραπεζών μιλώντας χθες αργά το απόγευμα στο επενδυτικό συνέδριο Capital Link.
Ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4% μπορεί να πετύχει η Ελλάδα από το 2021 με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, χρηματοδοτώντας κρίσιμους τομείς της οικονομίας εκτίμησε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου
Όπως είπε, το ύψος των πόρων από το Next Generation EU για την Ελλάδα ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ του 2020, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη επταετία, στοιχείo που επιτρέπει στη χώρα να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση, τα επόμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση αυτή θα διοχετευθεί σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα, όπως η ενέργεια, η πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα των υπηρεσιών και της δημόσιας διοίκησης, η αναβάθμιση της γεωργικής παραγωγής και o τομέας της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, οι ελληνικές τράπεζες, και η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αξιοποίησης των πόρων από το Next Generation EU από τη χώρα με τρεις τρόπους:
- παρέχοντας ενδιάμεση χρηματοδότηση, ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η υλοποίηση του προγράμματος
- παρέχοντας την αναγκαία τεχνογνωσία για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προετοιμασία των δικών τους σχεδίων
- συγχρηματοδοτώντας επενδυτικά σχέδια, καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ.ευρώ από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου που είναι οι πόροι για την Ελλάδα θα μοχλευθούν με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Τα νέα «κόκκινα» δάνεια απόρροια της πανδημικής κρίσης, η μείωση του αποθέματος των προβληματικών δανείων, και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, είναι σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες και επηρεάζουν την κερδοφορία τους.
«Όλες οι τράπεζες έχουν ως στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας» σημείωσε και επισήμανε ότι η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς στηρίζεται σε 3 πυλώνες: την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων μετασχηματισμού, επιθετικής μείωσης των ΝPEs και κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Παύλος Μυλωνάς- ΕΤΕ
O επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς εστίασε στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής και στις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία.
«Το μέλλον θα είναι digital, οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν γρήγορα αν θέλουν να επιβιώσουν. Πρέπει να εστιάσουμε στην ταχύτητα και στην απλοποίηση των υπηρεσιών καθώς και στην εμπειρία των πελατών, αξιοποιώντας τα big data και άλλα εργαλεία».
Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στις «πέντε δυνάμεις» που ωθούν τα τελευταία χρόνια τις τράπεζες παγκοσμίως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες μετάβασης στο digital λόγω της πανδημίας. Οι 5 δυνάμεις είναι:
-Τα χαμηλά επιτόκια που αναγκάζουν τις τράπεζες να μειώσουν τις δαπάνες και να βρουν νέες πηγές εσόδων.
-Τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και κυρίως στην Οδηγία PSD2 καθώς παρέχεται η δυνατότητα και σε άλλους παρόχους να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα.
-Αύξηση του ανταγωνισμού από «νέες τράπεζες», καθώς εταιρείες τεχνολογίας, προσφέρουν επίσης υπηρεσίες και προσβάσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η διασκέδαση και η εστίαση.
-Η τεχνολογική επανάσταση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
-Και ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η συμπεριφορά των πελατών, καθώς έχουν συνηθίσει σε ένα επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν άλλοι κλάδοι – όπως του fintech και των τηλεπικοινωνιών – και θέλουν πρόσβαση σε τραπεζικές εργασίες 24/7, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη και για τις τράπεζες.
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται απαιτούν μία νέα προσέγγιση, ενώ και τα συστήματα IT θα πρέπει να αναβαθμιστούν για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις.
Ο κ. Μυλωνάς στάθηκε και σε δύο κινδύνους που θα απασχολούν στο εξής ολοένα περισσότερο τις τράπεζες. Ο πρώτος είναι η κυβερνοασφάλεια, κάτι που θα αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα των τραπεζών τα επόμενα χρόνια για να αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστες και ασφαλείς σε σύγκριση με τους νέους παίκτες και ο δεύτερος είναι οι περιορισμοί που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές σε διάφορα πεδία.
Φωκίων Καραβίας –Eurobank
«Θέλουμε να κάνουμε την Eurobank του 2030 ηγέτη στην περιοχή» τόνισε ο κ. Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank, μιλώντας στο συνέδριο Capital Link. Για το λόγο αυτό συνέχισε, ξεκινάμε ένα μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού με το βλέμμα στην επόμενη περίοδο.
Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στη ριζική εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα προβληματικά δάνεια, και επεσήμανε πως μειώνεται γρήγορα το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζοντας πως η ορατή προοπτική για μονοψήφιο λόγο NPE, αναγνωρίζεται από την αγορά και έχει οδηγήσει σε υψηλότερες αποτιμήσεις.
Όπως είπε, οι τράπεζες μέσα στην κρίση της πανδημίας στήριξαν την πελατεία τους και τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 8,3% (για πρώτη φορά από το 2009).
Ο κ. Καραβίας ανέφερε πως υπάρχει και η πολιτική βούληση και η κοινωνική συναίνεση για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαραίτητη συνθήκη για να περάσει η χώρα σε πεδίο ανάπτυξης. Στην Eurobank κυρίαρχος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την οικονομία να απορροφήσει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Η ελληνική οικονομία, αν και κτυπήθηκε σκληρά μέσα στην πανδημία, έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας» σημείωσε ο κ. Καραβίας, επισημαίνοντας πως συνεχίστηκαν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις σε διάφορους τομείς, οι τιμές των ακινήτων δεν μειώθηκαν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό σήμερα από ό, τι πέρυσι.
Βασίλης Ψάλτης- Alpha Bank
«Είμαστε περήφανοι για το Galaxy», το project επιβεβαίωσε εκ νέου την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην Alpha Bank, υπογράμμισε ο κ. Βασίλης Ψάλτης, CEO της τράπεζας.
«Είμαστε περήφανοι όχι μόνον διότι επιτύχαμε την επανέναρξη του Project Galaxy – της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης NPL στην Ευρώπη – αμέσως μετά το πρώτο lockdown αλλά και που δρομολογούμε με τρόπο αποφασιστικό την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης συναλλαγής, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης.
Όπως είπε η Alpha Bank έχει ήδη οικοδομήσει σχέσεις αξιοπιστίας με τους επενδυτές των ΗΠΑ, ξεκινώντας από την ίδρυση της Cepal και, τώρα, με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την Davidson Kempner για το project Galaxy και την πώληση της Cepal, ενός από τους μεγαλύτερους servicer της NA Ευρώπης. «Είναι σαφές ότι αυτοί οι επενδυτές έχουν θετική άποψη για την δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων», πρόσθεσε ο κ. Ψάλτης.
Για τον κ. Ψάλτη, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει «κύρια προτεραιότητα» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σημειωνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει σημαντική πρόοδο από το 2016 έως σήμερα, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στα 68 δισ. στο τέλος του 2019. Χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το συνολικό ύψος -33δις ευρώ- των τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων που δρομολογούνται στην ελληνική τραπεζική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια.
Το ύψος των «κόκκινων» δανείων της πανδημίας θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, από τη συμπεριφορά των δανείων που σήμερα βρίσκονται σε αναστολή, και αντιπροσωπεύουν περίπου στο 15% των εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Εκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία, όπως είναι η διοχέτευση ρευστότητας ύψους 30 δις ευρώ στην οικονομία, το πρόγραμμα «Γέφυρα», η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων της ΕΑΤ.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί και το γεγονός ότι οι τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους νέα προϊόντα με διευρυμένα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι ο κίνδυνος να βρεθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπροστά σε μία νέα γενιά «κόκκινων δανείων» λόγω των μορατόριων, θα είναι περιορισμένος, σημείωσε ο κ. Ψάλτης.
Ακόμα υπογράμμισε ότι επέκταση του προγράμματος Ηρακλής, οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ίδρυση εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC) δηλαδή των bad bank και η
παράλληλη πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία AMC, δίνουν τα αναγκαία εργαλεία για την ταχεία διαχείριση μίας νέας γενιάς NPEs.
Τέλος αναφέρθηκε και στον κομβικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες για την έγκαιρη υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ, που ξεπερνούν τα 70δις ευρώ και είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.