Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πρόβλημα σκουπιδιών. Οι χωματερές γεμίζουν απορρίμματα και το πλαστικό είναι μεγάλο πρόβλημα.

εταιρεία επιστήμης υλικών

Μια ισραηλινή startup που ονομάζεται Balena επιδιώκει να κάνει κάτι για αυτό.

Η εταιρεία αναφέρεται ως εταιρεία επιστήμης υλικών και έχει παράγει τα πρώτα πλήρως κομποστοποιήσιμα υποδήματα στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της NoCamels που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

το πρωτοποριακό πλαστικό που ονομάζεται BioCir

Όλα έχουν να κάνουν με ένα πρωτοποριακό πλαστικό που ονομάζεται BioCir που διατηρεί το σχήμα του μέχρι να εκτεθεί στα συγκεκριμένα βακτήρια και τις συνθήκες μιας εγκατάστασης κομποστοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι το πλαστικό δεν λιώνει όσο ο χρήστης το φοράει ακόμα.

Η Balena έχει ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά 1.000 ζευγάρια ανδρικών και γυναικείων διαφανειών BioCir, με άρωμα κανέλας, στο Τελ Αβίβ. Έχει επίσης καθορισμένα σημεία επιστροφής για όταν φθείρονται τα παπούτσια.

Το μέλλον της βιώσιμης μόδας

«Όταν κοιτάμε το μέλλον της βιωσιμότητας, είναι σαφές ότι η ανακύκλωση από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα, η κατεύθυνση πρέπει να στραφεί προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Balena, στο NoCamels.

«Ο παγκόσμιος εθισμός στη γρήγορη μόδα έχει δημιουργήσει περίπου 92 εκατομμύρια τόνους κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων κάθε χρόνο και μόλις το 12 τοις εκατό του υλικού που χρησιμοποιείται για ρούχα ανακυκλώνεται».

Η Roubah λέει ότι το προϊόν τους ήταν εμπνευσμένο από την ίδια τη φύση.

«Έχουμε στραφεί στους φυσικούς κύκλους της Γης για απαντήσεις»,«Πρέπει να περάσουμε από την παραδοσιακή μηχανική ανακύκλωση, όπου λιώνουμε το προϊόν και προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα άλλο προϊόν, σε μια μέθοδο που ονομάζεται βιολογική ανακύκλωση.

“Αυτή η ιδέα των ανανεώσιμων πηγών βασίζεται στο παράδειγμα των φυτών και των δέντρων. Η φύση τελικά αποσυντίθεται και επιστρέφει στην αρχική της κατάσταση για να ξεκινήσει ξανά τον κύκλο. Αυτό το φαινόμενο είναι το όραμα για την Balena.”

Διαβάστε ακόμη: