Η δημοσιονομική πειθαρχία και η διατηρήσιμη ανάπτυξη αποτελούν τα «κλειδιά» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τους αναλυτές του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του προγράμματος σταθερότητας που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών εντείνει την πίεση στο κόστος δανεισμού και αυξάνει τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά του δημοσίου χρέους.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αφού κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά επίπεδα πέρυσι με τις αποδόσεις του 10ετούς να υποχωρούν στο 0,5% – οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων έγιναν αρνητικές για πρώτη φορά το 2021 – αυξήθηκαν πρόσφατα σε περίπου 2,5%.

Η πανδημία είχε βαρύ αντίκτυπο στις μετρήσεις του χρέους, με τον δείκτη χρέους να παραμένει σταθερά ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ.

Θετική η δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική πειθαρχία

Η Ελλάδα δημοσίευσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που καθορίζει τους δημοσιονομικούς στόχους και τους στόχους για το χρέος για την περίοδο 2023, με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar να βλέπει θετικά τη δέσμευση της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ωστόσο, οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις.  Ο μακροχρόνιος αντίκτυπος στις τιμές των εμπορευμάτων και στον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη, σημειώνουν οι αναλυτές και τονίζουν ότι ενδέχεται να χρειαστούν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Μια παρατεταμένη ή ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να εντείνει τις προϋπάρχουσες επιπτώσεις της πανδημίας, να οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη και περαιτέρω καθυστέρηση της εξισορρόπησης των δημοσιονομικών λογαριασμών.

Παρά την απουσία ισχυρών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3,1% σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, από αρχικές εκτιμήσεις 4,5%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εμπορευμάτων τις τιμές και τις αρνητικές επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού.

Στήριξη παρά τον υψηλό δείκτη δημοσίου χρέους

Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, παρά τον υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους της Ελλάδας διάφοροι παράγοντες μετριάζουν τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Στο μέλλον, η μείωση του χρέους θα υποστηριχθεί και από δύο ακόμη παράγοντες:

(1) Η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα και

(2) να επιτύχει σταθερούς ονομαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Greece 2.0 προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη και να εξισορροπήσει τους κινδύνους, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη θα καθορίσουν τελικά εάν το υψηλό βάρος του χρέους παραμένει βιώσιμο, καταλήγει η DBRS.