Σήμερα το πρωί, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα κάνει την εμφάνισή του στη Χαριλάου Τρικούπη ως πρόεδρος του κόμματος και θα συγκαλέσει τον πρώτο «πρωινό καφέ» της ομάδας του. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι βασικοί του συνεργάτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα για το ΚΙΝΑΛ.

Αρχής γενομένης από τη Βουλή, ο κ. Ανδρουλάκης θα καταλήξει σύντομα στις επιλογές του για τον επικεφαλής της Κ.Ο. Ρεαλιστικά, η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στον πολύπειρο Κώστα Σκανδαλίδη, με τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης διατηρεί άριστη προσωπική και πολιτική σχέση, αλλά και τον βουλευτή Ηλείας και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να αναδείξει φαβορί τον Μιχάλη Κατρίνη αντί του Κώστα Σκανδαλίδη, να επιλέξει δηλαδή την ανανέωση από την εμπειρία, όπως ίσως αναγκαστικά θα έπραττε αν η εντολή που έλαβε δεν ήταν καθαρή. Οριστικές αποφάσεις θα λάβει πιθανότατα σήμερα, ενώ θα επιλέξει τουλάχιστον και έναν ακόμα εκπρόσωπο εάν ο ένας από τους δυο αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΚΟ.

Ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που ήταν εκ των βασικών υποστηρικτών του κ. Ανδρουλάκη παραμένει αντιπρόεδρος της Βουλής και μένει να φανεί πώς θα αξιοποιηθούν βουλευτές, όπως η Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισα), Δημήτρης Μπιάγκης (Κέρκυρας), Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής), Γιώργος Φραγγίδης (Κιλκίς) που τον στήριξαν. Σε αυτή την εξίσωση πρέπει να μπουν και βουλευτές του κλίματος Λοβέρδου, όπως ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανίας) που χθες ήταν στο πλευρό του νέου προέδρου, η Χαρά Κεφαλίδου (Δράμας) και η Νάντια Γιαννακοπούλου (Δυτικής Αττικής).

Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προσανατολίζεται στην αντικατάσταση του νυν Γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου. Οι σχέσεις των δυο ανδρών είναι «υπό το μηδέν», ενώ προεκλογικά ο βουλευτής Ηρακλείου όχι απλώς στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και σύμφωνα με συνεργάτες του νέου προέδρου «έπαιξε και άσχημο ρόλο, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να κινδυνεύσει και αυτή ακόμα η ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής περιόδου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί αντικατάστασης του Βασίλη Κεγκέρογλου, είναι σαφές πως μπορεί να προταθεί για Γραμματέας της ΚΟ ακόμα και βουλευτής που δεν στήριξε προεκλογικά τον νέο αρχηγό, ώστε να πραγματοποιηθεί με το «καλημέρα» ένα εσωκομματικό άνοιγμα- προς την πλευρά πχ του Ανδρέα Λοβέρδου.

Επίσης σαφές θεωρείται ότι ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου, θα αποτελέσει παρελθόν. Για τη θέση του ακούγεται έντονα το όνομα ενός πολύ στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη και επικεφαλής της καμπάνιας του, του Ανδρέα Σπυρόπουλου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να συγκροτήσει και το γραφείο του, επιλέγοντας τις θέσεις των στενών συνεργατών του. Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχουν ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, οι υπεύθυνοι για την επικοινωνία του Βαγγέλης Τσόγκας– πιθανόν νέος εκπρόσωπος Τύπου καθώς δεν βρέθηκε γυναίκα που αναζητούνταν- και Παναγιώτης Βλάχος (παραμένει πιθανότατα Γραμματέας Επικοινωνίας), Βασίλης Τσόγκας (είχε την ευθύνη του Γραφείου Τύπου και των social media την προεκλογική περίοδο),  η εκπρόσωπος του στην ΕΔΕΚΑΠ Μάρα Κουκουδάκη και η συνεργάτης του από την Ευρωβουλή Ειρήνη Κωστάκη.

Παράλληλα, αν ήταν στο χέρι του ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ήθελε να αγιοποιήσει τον Φίλιππο Σαχινίδη από το στρατόπεδο του Παπανδρέου. Στην πλευρά Ανδρουλάκη εκτιμούν την κατάρτισή του, αλλά και τη συμπεριφορά του σε κρίσιμα θέματα, όπως το θέμα της «νοθείας» που κατήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο ίδιος ο Φίλιππος Σαχινίδης και αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, ιδίως τώρα που στη Λάρισα έχει να αντιμετωπίσει μια σαφώς ισχυροποιημένη «αντίσταση» με την Ευαγγελία Λιακούλη που είναι στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη, αλλά και τον Κωνσταντίνο Μπαργιώτα, που στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τέλος η ενότητα της επόμενης μέρας θα διασφαλιστεί και από τις κινήσεις του νέου αρχηγού, έναντι και των βασικών συνυποψηφίων του, πρωτίστως –λόγω και της έντασης της τελευταίας εβδομάδας- με τον Γιώργο Παπανδρέου και, δευτερευόντως με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο δε Χάρης Καστανίδης είναι πιθανόν να αξιοποιηθεί, χωρίς να είναι καθαρό πού ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό, ενώ είναι σαφές πως θα αξιοποιηθούν τόσο ο Παύλος Χρηστίδης, με τον οποίο συναντήθηκε σε καλό κλίμα το Σάββατο,  όσο και ο Παύλος Γερουλάνος.