Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ και η εκλογή Ανδρουλάκη, με τον τρόπο που επετεύχθη και με κυρίαρχη την ισχυρή συμμετοχή της κοινωνίας, που παρέστη ενεργά σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δημιουργούν την ώρα τούτη νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και …ανακατεύουν την τράπουλα!

Καθώς η ενεργός συμμετοχή άνω των 200 και 300 χιλιάδων συμπολιτών μας, εν μέσω κορωνοϊού να στήνονται επί ώρες στις ουρές (νέοι και …γέροι) για να ψηφίσουν νέο αρχηγό του …ΠΑΣΟΚ, συνιστά αδιαμφισβήτητα ένα ηχηρό μήνυμα, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Και προς τα αριστερά, αλλά και προς τα δεξιά. Και υποθέτω ότι το μήνυμα αυτό θα προσπαθήσουν πλέον να αποκωδικοποιήσουν με ταχύτητα Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας!

Καθώς η ενεργοποίηση της κοινωνίας εμπεριέχει και ένα μήνυμα «απογοήτευσης» προς τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας της εποχής μας!

Πολλοί σπεύδουν ήδη να προεξοφλήσουν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης σύντομα θα …ξεφουσκώσει και η πραγματικότητα θα επανέλθει στην προτέρα κατάσταση!

Όπως συνέβη με την Φώφη Γεννηματά όταν ανήλθε στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και εμφάνιζε ποσοστά της τάξης του 13-14% και πολύ σύντομα …επέστρεψε στα πραγματικά μονοψήφια νούμερα!

Υπό αυτή την έννοια θα έχει νόημα να δούμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις, που ήδη ξεκίνησαν και εικάζω ότι θα δούμε δημοσιευμένες στις προσεχείς Κυριακάτικες εφημερίδες!

Και θα πάρουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής της νέας κατάστασης!

Επιπροσθέτως πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν είναι χαρισματικός!

Δεν είναι ρήτορας, δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν έχει το χάρισμα του μπαλκονιού και του κινηματικού πολιτικού λόγου που μπορεί να παρασύρει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα!

Βεβαίως, στον αντίποδα, οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ είναι απίστευτα οργανωτικός, πολιτικός παλαιάς κοπής, αν και νέος, υπό την έννοια ότι ξέρει να χειρίζεται και να χρησιμοποιεί κομματικούς και άλλους μηχανισμούς, έχει προσβάσεις σε πλήθος δημάρχων που δηλώνουν και είναι ΠΑΣΟΚτζηδες, συνδικαλιστές, τάσεις, ομάδες και υποομάδες εντός του Κινήματος που ήδη έχει κινητοποιήσει!

Σε κάθε περίπτωση πάντως το γεγονός είναι ότι η ανάδειξη και η εκλογή Ανδρουλάκη με την συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτά τα επίπεδα, κλείνει το δρόμο και προς τη ΝΔ αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την …άλωση του ιστορικού κέντρου, του μεσαίου χώρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως καταδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα, έχασε μια ιστορική ευκαιρία να αναδειχθεί ως η κυρίαρχη μορφή της Κεντροαριστεράς, της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας.

Δεν εξελίχθηκε πολιτικά ως όφειλε, δεν ανανέωσε το πολιτικό προφίλ του, δεν άρθρωσε έναν νέο πολιτικό λόγο, ούτε το επίπεδο των άμεσων συνεργατών του.

Προφανώς στη λογική ότι στην Ελλάδα δεν κερδίζει η Αντιπολίτευση αλλά πέφτουν οι κυβερνήσεις, τον κατέστησε «παθητικό», θιασώτη της πολιτικής του «ώριμου φρούτου», υπό την έννοια ότι δυο χρόνια τώρα ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει περισσότερο να βρίσκεται σε διακοπές, παρά να ασκεί αντιπολίτευση αλά παλαιά σφυροκοπήματος την κυβέρνηση!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη, προφανώς θεωρεί ότι ο ίδιος αρκεί για να εκπροσωπήσει το Κέντρο στη ΝΔ, ως χαρακτηριστικός εκφραστής του Φιλελευθερισμού!

Ωστόσο το στίγμα του τελευταίου ανασχηματισμού είναι ισχυρό και δημιουργεί περισσότερο την εντύπωση μέσα από την επιλογή προσώπων που ήρθαν και που έφυγαν, στροφής προς τα δεξιά, την άκρα δεξιά…

Και την ώρα τούτη έρχεται ο Ανδρουλάκης συνεπικουρούμενος 300 χιλιάδων πολιτών που «βγήκαν στους δρόμους» ειρηνικά, να διαδηλώσουν μέσα από την συμμετοχή τους σε μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία την δυσαρέσκεια τους εν μέσω πανδημίας και ακρίβειας, προς την κυβέρνηση και τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα!

Copy paste το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για το τραγικό δυστύχημα στη Βουλγαρία

Και θα μπορούσε να πει κανείς σχεδόν με βεβαιότητα ότι η εκλογή Ανδρουλάκη θέτει ένα τέρμα στα σενάρια πρόωρων εκλογών τον Μάιο, που φέρεται να είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός!

Και εκ πρώτης, μένει να αποδειχθεί στην πράξη, το νέο ΠΑΣΟΚ δείχνει να απειλεί να επαναπατρίσει, μέσα από ένα ανοιχτό πολιτικό κάλεσμα, πρώην ψηφοφόρους και στελέχη που είχαν βρει στέγη στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ!

Ασφαλώς με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική συγγένεια και συνιστά την πηγή των πιθανώς επαναπατρισθέντων, στο μέλλον, ψηφοφόρων!

Ωστόσο η επανάκαμψη προς το νέο ΠΑΣΟΚ των κεντροδεξιών, του μπλοκ των Σημιτικών, που εμμέσως στήριζαν την πολιτική της ΝΔ, ενδεχομένως – αν δεν υπάρξουν αντανακλαστικές και άλλες στρατηγικές αντιδράσεις- δημιουργεί συνθήκες στέρησης της αυτοδυναμίας στη ΝΔ, τόσο προς τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, όσο και στις δεύτερες…

Βεβαίως όλα αυτά είναι λόγια και υποθέσεις και στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στις πρώτες εντυπώσεις, αλλά και στην αθρόα συμμετοχή πολιτών στην ανοιχτή εκλογική διαδικασία.

Το κυριότερο είναι το δείγμα γραφής που θα δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και κατά πόσο θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη μεγάλη ευκαιρία που του δίνεται! Ο πολιτικός λόγος που θα αρθρώσει, το είδος αντιπολίτευσης που θα ασκήσει, οι επιλογές προσώπων στις οποίες θα προχωρήσει!

Γιατί αν επιχειρήσει να ξαναχτίσει το ΠΑΣΟΚ με παλιά και φθαρμένα υλικά, (λαμόγια, νταραβεριτζήδες, διαπλεκόμενους) η προσδοκία θα γκρεμιστεί και θα επιβεβαιωθούν στην πράξη όσοι υποστηρίζουν ότι ο νέος αρχηγός του Κινήματος είναι μια φούσκα που γρήγορα θα σκάσει…