Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου πλησίασαν περισσότερο σε μια πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, αλλά δεν υπέδειξαν ότι μια μείωση του Σεπτεμβρίου είναι σίγουρη, όπως υπέδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης.
«Η συντριπτική πλειοψηφία» των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της 30ής και 31ης Ιουλίου «παρατήρησε ότι, εάν τα δεδομένα συνεχίσουν όπως αναμένεται, θα ήταν πιθανότατα σκόπιμο να χαλαρώσει η πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση», όπως αναφέρεται στην περίληψη των πρακτικών.
Σημειωτέον πως οι αγορές αναμένουν μια μείωση τον Σεπτέμβριο, η οποία θα είναι η πρώτη μετά την έκτακτη χαλάρωση στις πρώτες ημέρες της πανδημίας.
Ενώ όλα τα μέλη της FOMC ψήφισαν να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια αναφοράς, υπήρχε η τάση μεταξύ ενός απροσδιόριστου αριθμού αξιωματούχων να αρχίσουν τη χαλάρωση στη συνεδρίαση του Ιουλίου αντί να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «αρκετοί συμμετέχοντες στη συνεδρίαση παρατήρησαν ότι η πρόσφατη πρόοδος στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η αύξηση της ανεργίας παρέχουν μία καλή βάση για τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνεδρίαση».
Στην ορολογία που χρησιμοποιεί η Fed στα πρακτικά της, τα οποία δεν αναφέρουν ονόματα ούτε διευκρινίζουν πόσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν τη συγκεκριμένη άποψη, το «αρκετοί» είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός.
Ωστόσο, η περίληψη κατέστησε σαφές το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι για την κατεύθυνση του πληθωρισμού και είναι έτοιμοι να αρχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική, εάν τα δεδομένα συνεχίσουν να αποδεικνύονται θετικά.
Οι δείκτες πληθωρισμού υποδείκνυαν ότι οι πιέσεις στις τιμές είχαν χαλαρώσει σημαντικά, ενώ ορισμένα μέλη σημείωσαν ανησυχίες σχετικά με την αγορά εργασίας, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ιδίως εκείνα που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του εισοδηματικού φάσματος.
«Όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι τα πρόσφατα στοιχεία αύξησαν την πεποίθησή τους ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον πληθωριστικό στόχο του 2%», αναφέρεται στα πρακτικά.
«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι οι παράγοντες που συνέβαλαν στις πρόσφατες τάσεις αποπληθωρισμού πιθανότατα θα συνεχίσουν να ασκούν καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες».
«Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων παρατήρησε ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά τους στόχους της απασχόλησης είχαν αυξηθεί και πολλοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη του πληθωριστικού στόχου είχαν μειωθεί», αναφέρεται στα πρακτικά. «Ορισμένοι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι μια περαιτέρω σταδιακή χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή επιδείνωση».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση, η επιτροπή σημείωσε ότι η αύξηση της απασχόλησης είχε περιοριστεί και ότι ο πληθωρισμός επίσης είχε «υποχωρήσει». Ωστόσο, επέλεξε να διατηρήσει το ίδιο αφήγημα όσον αφορά το επιτόκιο αναφοράς της, το οποίο επί του παρόντος κυμαίνεται σε ένα εύρος 5,25%-5,50%, το υψηλότερο των τελευταίων 23 ετών.
Οι αγορές κατέγραψαν ράλι την ημέρα της συνεδρίασης της Fed, αλλά κατέρρευσαν στις επόμενες συνεδριάσεις λόγω των ανησυχιών ότι η κεντρική τράπεζα κινείται πολύ αργά όσον αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με το CNBC.
Την επομένη της συνεδρίασης, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, ενώ ένας ξεχωριστός δείκτης υπέδειξε ότι ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν η έκθεση για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες του Ιουλίου υπέδειξε δημιουργία θέσεων εργασίας η οποία κυμαινόταν μόλις στις 114.000 και νέα αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,3%.
Οι εκκλήσεις προς τη Fed να προβεί σε γρήγορη μείωση αυξήθηκαν, με ορισμένους μάλιστα να προτείνουν στην κεντρική τράπεζα να προβεί σε μια άμεση κίνηση για να αποτρέψει τις ανησυχίες ότι η οικονομία καταρρέει.
Ωστόσο, ο πανικός ήταν βραχύβιος. Οι μεταγενέστερες ανακοινώσεις στοιχείων έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στα φυσιολογικά ιστορικά επίπεδα, ενώ οι δείκτες πληθωρισμού έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν.
Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ήταν επίσης καλύτερα από τα αναμενόμενα, περιορίζοντας τις ανησυχίες για την πίεση προς τους καταναλωτές.
Οι πιο πρόσφατοι δείκτες, ωστόσο, έχουν υποδείξει πιέσεις στην αγορά εργασίας και οι επενδυτές αναμένουν, πια, σε μεγάλο βαθμό ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε ακόμη:
- 7 πράγματα που δεν πρέπει να ψάξεις ποτέ στο Google
- Μπλέικ Λάιβλι: Από χρυσό κορίτσι του Χόλιγουντ, στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής
- Γύπας: Πώς η εξαφάνιση του συνδέεται με το θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων
- Αλέν Ντελόν: Πανικός με την επιθυμία του να θανατώσουν τον σκύλο του και να τους θάψουν μαζί