Μια από τις πιο δημοφιλείς νουβέλες της ρωσικής λογοτεχνίας, από τη συγγραφή της οποίας φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια, τα «Πορφυρά Πανιά» του Ρώσου Αλεξάντρ Γκριν, ανεβαίνει από τις 24 Φεβρουαρίου και για δεκατέσσερις παραστάσεις έως 5 Μαρτίου, στο Θέατρο Καλλιρρόης (Καλλιρρόης 10).

Η παράσταση, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Δανάης Ρούσσου αφηγείται τη μυθική ιστορία αγάπης της Ασσόλ και του Γκρέυ, δύο παιδιών που διανύουν την πορεία προς την ενηλικίωση και την ερωτική αφύπνιση έως ότου συναντηθούν στην εκπλήρωση μιας προφητείας και μιας κοινής μοίρας. Οι ήρωες κινούνται σε μια πορεία από την πεζή πραγματικότητα προς το όνειρο.

Μέσα από τις παράλληλες αφηγήσεις, της Ασσόλ (Στεφανί Καπετανίδη σε νεαρή ηλικία και σε video η Όλια Λαζαρίδου) και του Γκρέυ (Κωνσταντής Μιζάρας και Μανώλης Μαυροματάκης αντίστοιχα) παρακολουθούμε τις ζωές των δύο παιδιών έτσι όπως έχουν οριστεί από τη μοίρα, ρόλο τον οποίο ερμηνεύει ο Κυριάκος Υφαντής.

Η παράσταση ενδεδυμένη με συμβολισμούς και στοιχεία παραμυθιού, ενσωματώνει κούκλες φυσικού μεγέθους, όπου οι ηθοποιοί σε διπλό ρόλο κουκλοπαίκτη – ηθοποιού, υποδύονται τις πολλαπλές ηλικιακές φάσεις του ανθρώπου και διατρέχουν με λεπτότητα των ψυχισμό των ηρώων.

«Ασσόλ (al sol) σημαίνει ήλιος, ο ήλιος ανατέλλει και δύει σε μια αέναη κίνηση, κάθε μέρα. Πάντα θα υπάρχει μια θάλασσα να διανύσουμε και πάντα η απόσταση αυτή θα είναι ένα θαύμα, που συντελείται λίγο μοιραία και συνάμα, προκαλεί τη βούλησή μας να το κατακτήσουμε» σημειώνει η σκηνοθέτρια Δανάη Ρούσου και προσθέτει: «Όπως όλα τα θαύματα, συμβαίνει με την ίδια απλότητα που βρίσκει κανείς ένα χέρι και αποφασίζει να το κρατήσει στο δικό του. Για να ζήσεις ένα θαύμα δεν χρειάζεται να ντυθείς ηρωικά, παρά μονάχα να πιστέψεις».

Διαβάστε ακόμη: