Οι καλλιεργητές σιτηρών και οι μεταποιητές γεωργικών προϊόντων της Βουλγαρίας τελείωσαν τις διήμερες πανεθνικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τους, που προκάλεσε η άρση απαγόρευσης από το βουλγαρικό κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου των εισαγωγών ουκρανικών τροφίμων.

Αυτό σημαίνει ότι οι εγκλωβισμένες παραγγελίες βουλγαρικών σιτηρών από ελληνικής πλευράς, δηλαδή από ελληνικές εταιρείες, απελευθερώνονται πλέον και σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η αποστολή και η παράδοσή τους στους αγοραστές.

Βέβαια, το πρόβλημα με τα ουκρανικά σιτηρά, παραμένει άλυτο κατά το μεγαλύτερό του μέρος, καθώς ακόμα και η χερσαία μεταφορά του – κυρίως με τρένα – έχει δυσκολέψει, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στα νότια της Ουκρανίας, αλλά και στην απροθυμία γειτονικών χωρών, να επιτρέψουν τη διέλευσή τους, φοβούμενες ότι μπορεί να διοχετευθούν στη δική τους αγορά, σε βάρος της εγχώριας παραγωγής τους.

Χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, επί της ουσίας προστατεύουν τους δικούς τους αγρότες και την παραγωγή τους, εμποδίζοντας με διάφορα προσκόμματα τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών, ηλίανθου και άλλων ειδών.

Η κατάσταση αυτή έχει τις συνέπειές της και στις ελληνικές βιομηχανίες αλεύρων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με αυτή που είχε δημιουργηθεί τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, έχουν βρεθεί και άλλοι δρόμοι προμήθειας σιτηρών από άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία (παραδοσιακή προμηθευτής της χώρας μας), η Αίγυπτος, η Ινδία κλπ., οπότε μετριάζονται οι επιπτώσεις από την έλλειψη των τεράστιων ποσοτήτων όχι μόνο των ουκρανικών, αλλά και των ρωσικών σιτηρών, που ούτως ή άλλως είναι αποκλεισμένα για τη χώρα μας, που ακολουθεί τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη: