Νέα παρέμβαση έγινε στη συζήτηση για το καθεστώς των μεγάλων μουσείων της χώρας που έχει ξεκινήσει με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού να αλλάξει το καθεστώς τους, μετατρέποντάς τα σε ΝΠΔΔ.

199 ιστορικά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, με έκκλησή τους, που την έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητούν από τον πρωθυπουργό της χώρας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην αποκόψουν τα πέντε μεγάλα μουσεία από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Το κείμενο υπογράφουν τουλάχιστον 40 διατελέσαντες Προϊστάμενοι σε Εφορείες Προϊστορικών – Κλασικών ή Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι συγκρότησαν, λειτούργησαν δεκάδες Μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Έκκληση για την παραμονή των Μεγάλων Μουσείων στον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από αρχαιολόγους που υπηρέτησαν στο Υπουργείο Πολιτισμού

Οι κάτωθι υπογράφοντες διατελέσαμε λειτουργοί της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο δεύτερο μισό του εικοστού και έως τα πρόσφατα χρόνια του εικοστού πρώτου αιώνα. Εκπροσωπώντας όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσιακές βαθμίδες, από επιμελητές έως Γενικοί Διευθυντές Αρχαιοτήτων, αναλάβαμε το καθήκον της εφαρμογής του προηγούμενου Αρχαιολογικού Νόμου (Κ.Ν. 5351/1932), αλλά και του ισχύοντος (Ν. 3028/2002).

Είχαμε την τιμή να επιτύχουμε, μέσα σε αντίξοες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, την κήρυξη χιλιάδων αρχαιολογικών ζωνών προστασίας, διασώζοντας και αναδεικνύοντας σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους, ιστορικά τοπία και πόλεις ολόκληρες (Δελφικό τοπίο, Αργολική πεδιάδα, κάμπος Μυστρά, Κοιλάδα των Μουσών, Φίλιπποι, Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης, Αμφίπολη, Μαρώνεια, Δωδώνη, Νικόπολη, Δήλος, Ρέθυμνο, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Πάτμος, κ.ά.).

Ερευνήσαμε αναρίθμητους αρχαιολογικούς χώρους για την αποκάλυψη των αρχαίων της πατρίδας, αλλά και για την προστασία τους από την «αειφορία» του κακού: την αρχαιοκαπηλία, με την οποία ήμαστε σε συνεχή πόλεμο. Στη διάρκεια της θητείας μας εξασφαλίσαμε τη διάσωση κορυφαίων μνημειακών συνόλων, με την ένταξη τους στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Εργαστήκαμε για την ανάδειξη και τη διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας στα δύσκολα χρόνια της αντιπαροχής και της αθρόας ανοικοδόμησης, άλλοτε δυσαρεστώντας τους πολίτες αλλά διασώζοντας τις αρχαιότητες, κι άλλοτε χάνοντας τη μάχη της διατήρησης των καταλοίπων.

Καταφέραμε ωστόσο να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές το μέγιστο μέρος από τους θησαυρούς του παρελθόντος που ήλθαν στο φως ενώπιόν μας.

Ζητούμε από τον πρωθυπουργό

Ενώνουμε λοιπόν τη φωνή μας με τους εν ενεργεία συναδέλφους μας και ζητούμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να μην αποκόψουν τα πέντε μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ζητούμε να μην προχωρήσουν στον καταστροφικό ακρωτηριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει στην απόσχιση και άλλων μουσείων και μεγάλων αρχαιολογικών χώρων.

Η εκ βάθρων αναδιάρθρωση μιας δημόσιας Υπηρεσίας που έχει ιστορία σχεδόν 187 ετών, όσο ευγενή κίνητρα και αν έχει, πρέπει να γίνεται με περίσκεψη, να έχει προηγηθεί δημιουργικός επιστημονικός διάλογος και να μην θυμίζει πράξη αποδόμησης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει συμβεί, και ζητούμε να πραγματοποιηθεί έστω και την ύστατη στιγμή. Είναι εθνική επιταγή.

Υπογράφουν την έκκληση

 

Ανάμεσά τους: ο Γιάννης Τζεδάκης, επίτιμος Γενικός Διευθυντης Αρχαιοτήτων, η Μαρία Βλαζάκη πρώην Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Μαίρη Πάντου και η Σουζάνα Χούλια Καπελώνη επί έτη διευθύντριες της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η πρώην Διευθύντρια του Εθνιού Όλγα Τζάχου Αλεξανδρή, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΑΜ Αλεξάνδρα Χριστοπούλου, η Προϊσταμένη Προϊστορικών Συλλογών Ελένη Μανιουδάκη – Παπαζογλου, η Προϊσταμένη Γλυπτών και Έφορος Ακρόπολης Ελένη Κουρίνου,

Οι πρώην διευθύντριες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Ευγενία Χαλκιά και Μυρτάλη Αχειμάστου – Ποταμιάνου, η διευθύντρια του βραβευμένου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αναστασία Τούρτα, και επί πολλά χρόνια μέλος των Κεντρικών Συμβουλίων, η διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου Γαλάνη – Κρίκου, ο επί χρόνια Διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Χαράλαμπος Κριτζάς, η διευθύντρια της Κ΄ΕΠΚΑ και επί χρόνια διευθύντρια του Μουσείου Πόλεως Αθηνών, δρ. Αγλαία Αρχοντίδου, η Α. Καρέτσου, τέως Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, η Έφη Πουλάκη-Παντερμαλή, τέως Έφορος Πιερίας και ο ο Πάντος Πάντος, τέως Διευθυντής Εθνικού Αρχείου Μνημείων

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.