ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα κόκκινα δάνεια, ο Άρειος Πάγος και η επόμενη ημέρα – Δεν σας λένε όλη την αλήθεια

«Μαγειρεύεται» τροπολογία για μπορούν και οι διαχειριστές να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς, αφού πρώτα όμως υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της τράπεζας που εξέδωσε το δάνειο.

Στο περίμενε όλοι- servicers, funds, τράπεζες, υπουργείο Οικονομικών και φυσικά δανειολήπτες, ενόψει της επικείμενης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Και ευλόγως, γιατί διακυβεύονται πολύ σοβαρά συμφέροντα αφενός και αφετέρου γιατί χιλιάδες δανειολήπτες αναμένουν με αγωνία την απόφαση που θα δώσει τέλος στην αναμονή τους και στις σχέσεις τους με έναν εκ των τριών εμπλεκόμενων που προανέφερα. Θα δώσει όμως, πράγματι, τέλος;

Εδώ ταιριάζει απολύτως το “ναι και όχι”. Θα το κατανοήσετε στη συνέχεια.

Κατ΄αρχήν, κανένας δεν εξηγεί γιατί οι τράπεζες κατηύθυναν τους servicers να χρησιμοποιήσουν τον νόμο του 2003 για τους πλειστηριασμούς ακινήτων που προέρχονται από υποθήκες κόκκινων δανείων και όχι τον αντίστοιχο νόμο του 2015, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα διαφορετικές ερμηνείες από διαφορετικά τμήματα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Δυστυχώς, είτε από άγνοια είτε εσκεμμένα, ακόμα και τα πιο αναλυτικά ρεπορτάζ των Μέσων Ενημέρωσης, δεν αναφέρουν το ουσιώδες: ότι ο μεν νόμος του 2003 προέβλεπε απαλλαγή από τη φορολόγηση της συναλλαγής, οπότε και συνέφερε φυσικά όλους και για αυτό τον προτιμούσαν κατά κόρον οι διαχειριστές, ενώ ο νόμος του 2015 προβλέπει φορολόγηση του τιμήματος των πράξεων του πλειστηριασμού!

Και πείτε τώρα ότι έρχεται η ημέρα που κοινοποιείται η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Αν δικαιώνει τους servicers, funds και τράπεζες (που πάνε “πακέτο” όπως αντιλαμβάνεστε), τότε οι χαμένοι θα είναι οι δανειολήπτες, που προσέτρεξαν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν τις επιλογές των διαχειριστών και να προστατεύσουν την περιουσία τους και όσοι ακόμα (χιλιάδες) περίμεναν την προστασία των εντεταλμένων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας.

Αν όμως η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου λάβει απόφαση, παρόμοια με αυτές τμημάτων του, που δικαίωσαν δανειολήπτες και απαγόρευσαν πράξεις πλειστηριασμού από servicers;

Εδώ είναι το ζουμί! Ο μεν υπουργός Οικονομικών, αφού περιέγραψε το πως και το γιατί των όρων του “Ηρακλή” και ποιοι φορείς της Ε.Ε. και εγχώριοι τους έχουν εγκρίνει, ουσιαστικά, χωρίς να το πει ανοιχτά, υπονόησε ότι η συντεταγμένη Πολιτεία, θα λάβει τις αποφάσεις της. Δηλαδή, ποιες;

Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στην πρόσφατη έκθεση της κεντρικής τράπεζας, “ανέλαβε” να μας το εξηγήσει, ουσιαστικά καταγράφοντας την πρόθεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών να φέρουν νομοθετική ρύθμιση, που θα λύνει το θέμα, τουτέστιν τα χέρια των servicers!

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση – τροπολογία είναι ήδη έτοιμη από τους νομοτεχνικούς συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει ότι, υπό προϋποθέσεις (…) θα μπορούν και οι διαχειριστές να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς, αφού πρώτα όμως υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της τράπεζας που εξέδωσε το δάνειο.

Η πληροφορία μεταφέρεται βεβαίως με πάσα επιφύλαξη, αλλά, ούτως ή άλλως μπορεί στο μείζον αυτό θέμα να δώσει τη μία ή την άλλη λύση το Ανώτατο Δικαστήριο

Διαβάστε ακόμη: