Φρένο στο ενδιαφέρον των funds που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων έβαλε η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απαγορεύει στις εταιρείες διαχείρισης να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό τους.

Ενώ πρόβλημα φαίνεται πως δημιουργείται και σε ότι αφορά τους ενδιαφερόμενους να αναλάβουν τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που θα παίρνει δηλαδή τα σπίτια των ευάλωτων.

Ο Φορέας που είναι βασική παράμετρος για να προχωρήσει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός ρύθμισης οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο, «κτίζεται» δύο χρόνια τώρα και μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι funds και συγκεκριμένα τα Bain, Davidson Kempner, Fortress, Bayview, Bracebridge Capital, και το κινεζικό CRC.

Τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο από τους έξι ενημέρωσαν το υπουργείο που δεν συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει και την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Ο λόγος που επικαλούνται είναι πως δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου και ότι έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό για τον Φορέα.

Το ερώτημα είναι γιατί ενώ υπήρχε το κατάλληλο πλαίσιο (δηλαδή ο νόμος του 2014 για τα «κόκκινα» δάνεια) οι servicers προχωρούσαν στην επίσπευση των πλειστηριασμών για λογαριασμό funds που είχαν αποκτήσει τα δάνεια με βάση το νόμο του 2003.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πρόβλημα ανακύπτει για δρομολογημένους πλειστηριασμούς, καθώς η απόφαση του ΑΠ δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να προχωρήσουν σε ανακοπή της διαδικασίας.

Ωστόσο αναφέρουν ότι οι πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν να γίνονται καθώς οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν να λαμβάνουν πληρεξούσιο από τα funds για να τα εκπροσωπούν.

Οι εταιρείες διαχείρισης σημειώνουν ότι η απροθυμία του υπουργείου Οικονομικών να διευθετήσει το θέμα με μία διευκρινιστική εγκύκλιο –αντί να το παραπέμψει για οριστική γνωμοδότηση από την Ολομέλεια του Άρειου Πάγου-, δημιουργεί προβληματισμούς στους επενδυτές που έχουν αγοράσει χαρτοφυλάκια τιτλοποιημένων δανείων, δημιουργούνται προβλήματα στις τιτλοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως και στη δευτερογενή αγορά, στον Φορέα και δεν ενισχύει το αίσθημα δικαίου.

Διαβάστε ακόμη: