Ο Paul Auster, ο μετρ της τύχης, του μυστηρίου και της εμμονής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά που αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, μέσω των βιβλίων του που έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες.

Ο Auster γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ το 1947 σε μια μεσοαστική εβραϊκή οικογένεια και το λογοτεχνικό του ταξίδι ξεκίνησε μετά τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ένα σύντομο πέρασμα από τη ναυτική σχολή. Εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη το 1967, ο Auster βούτηξε με πάθος στη λογοτεχνία, εκδίδοντας τελικά το ντεμπούτο μυθιστόρημά του, City of Glass, το 1985, σηματοδοτώντας την έναρξη της περίφημης “τριλογίας της Νέας Υόρκης”.

Ανάμεσα στα αξιοσημείωτα έργα του είναι το αυτοβιογραφικό Winter Journal, στο οποίο ο Auster αναστοχάζεται την απρόβλεπτη φύση της ζωής. Παρά την αρχική αποτυχία με το πρώτο του μυθιστόρημα, το Squeeze Play, που εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Paul Benjamin, η καριέρα του Auster απογειώθηκε με την επιτυχία του City of Glass.

Το λογοτεχνικό ρεπερτόριο του Auster περιλαμβάνει ποίηση, μυθιστορήματα, απομνημονεύματα, δοκίμια, ακόμη και συγγραφή σεναρίων και σκηνοθεσία. Τα θέματα της τύχης, της ταυτότητας, της λογοτεχνίας, των σχέσεων πατέρα-γιου και της αινιγματικής ουσίας της ζωής διαπερνούν τα έργα του, τα οποία “κατοικούνται” από ντετέκτιβ, φαντάσματα και περιπλανώμενους.

Αναγνωρισμένος διεθνώς, ο Auster έλαβε πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο λογοτεχνίας του Πρίγκιπα των Αστουριών της Ισπανίας το 2006, ενώ χρίστηκε και Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων στη Γαλλία. Ο βαθύς αντίκτυπός του στην παγκόσμια λογοτεχνία τού χάρισε αρκετές υποψηφιότητες για το βραβείο Νόμπελ, εδραιώνοντας τη θέση του ως φωστήρα στον κόσμο της λογοτεχνίας. Όπως εύστοχα παρατήρησε ο στενός φίλος και συνάδελφος του Auster, Don Delillo, το έργο του λάμπει με απαράμιλλη πρωτοτυπία και ευφυΐα.

Παρακάτω βρίσκεις μερικά από τα καλύτερα έργα του.

The New York Trilogy (1987)

Το City of Glass, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας ξεκινά με μια λάθος κλήση που πυροδοτεί μια σειρά γεγονότων. Ο Paul Auster συνδυάζει τις αστυνομικές ιστορίες με τη φιλοσοφία, δημιουργώντας μια συμβολική, ενδιαφέρουσα τριλογία. Ένα αριστούργημα που εισάγει τους αναγνώστες στο μοναδικό σύμπαν του Auster.

The Book of Illusions (2002)

Οι fans του Auster λατρεύουν το The Book of Illusions. Η ζωή του David Zimmer “βυθίζεται” μετά από μια τραγική απώλεια, μέχρι που ανακαλύπτει τον σταρ του βωβού κινηματογράφου, Hector Mann. Τα θέματα της τύχης και της ταυτότητας εμπλουτίζουν αυτό το κωμικοτραγικό έργο του 21ου αιώνα.

The Brooklyn Follies (2005)

Το The Brooklyn Follies αναδεικνύει την αφηγηματική δεινότητα του Auster, μπλέκοντας άψογα τις ιστορίες. Ο Nathan Glass, χωρισμένος και επιζών από καρκίνο, βρίσκει νέο σκοπό στο Μπρούκλιν. Η χαρακτηριστική παραδοξότητα και η πρωτοτυπία του Auster λάμπουν σε αυτήν την αισιόδοξη ιστορία.

Invisible (2009)

Το Invisible σαγηνεύει με ποικίλα σκηνικά, πολύπλοκους χαρακτήρες και φιλοσοφικό υπόβαθρο. Ο Auster εμβαθύνει στις εμμονές, την τύχη και την ταυτότητα, μέσα από τη συνάντηση του πρωταγωνιστή, Adam Walker, με ένα σαγηνευτικό ζευγάρι Γάλλων.

4 3 2 1 (2017)

Το επεκτατικό 4 3 2 1 του Auster εξερευνά τις πολλαπλές διαδρομές της ζωής του πρωταγωνιστή του, Ferguson. Εκτείνεται σε 960 σελίδες και έχει χαρακτηριστεί ως το magnum opus του, συνδυάζοντας την προσωπική αφήγηση με την αμερικανική ιστορία και τις ιδιοτροπίες της μοίρας.

Διαβάστε ακόμη: