Απομένουν λιγότερες από 90 ημέρες μέχρι τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, με τους κομματικούς μηχανισμούς να είναι έτοιμοι να ανεβάσουν προεκλογικούς ρυθμούς.

Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι οι αντιφατικές δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο – όπως όλα δείχνουν – δεν δείχνει διατεθειμένο να θέσει οποιονδήποτε εκλογικό πήχη αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές. Ενδεχομένως αυτό οφείλεται και στην εκλογική «προσγείωση» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές όπου είχαν ανεβάσει πολύ τον πήχη, λέγοντας πως πήγαιναν να βάψουν μπλε και τις 13 περιφέρειες αλλά και τους 3 μεγάλους δήμους της χώρας.

Στις αρχές του έτους, λοιπόν, επίσημοι ή ανεπίσημοι κύκλοι του Μαξίμου, όπως και κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές της πλειοψηφίας, άφηναν να εννοηθεί πως στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι το 41% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023, αλλά το ποσοστό των…. Ευρωεκλογών του 2019, όπου η ΝΔ είχε λάβει 33,12%.

Στη συνέχεια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση, είχε πει χαρακτηριστικά πως οι ευρωεκλογές «δεν είναι κάλπες διαμαρτυρίας αλλά θα σηματοδοτήσουν αν η ΕΕ θα επιταχύνει την εξέλιξη της», στέλνοντας το μήνυμα πως πάσα κατεύθυνση πως δεν επιθυμεί καμία χαλαρότητα στην ψήφο, διεκδικώντας επανάληψη – επανεπιβεβαίωση του τελευταίου εκλογικού αποτελέσματος.

Ωστόσο, στη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε να χαμηλώνει εκ νέου τον πήχη, υπενθυμίζοντας το ποσοστό των Ευρωεκλογών του 2019, ενώ, παράλληλα, ανάφερε πως το ζητούμενο είναι η διαφορά από τους αντιπάλους, αλλά και πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξει εν τέλει το κυβερνών κόμμα.

Είναι προφανές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να δώσει τις δυσκολότερες, για εκείνον, εκλογές. Για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι δεν δέχεται εκλογικές – δημοσκοπικές πιέσεις από τους εκλογικούς του αντιπάλους, δείχνει ανασφαλής ως προς το αποτέλεσμα.

Ίσως φοβάται, πραγματικά, πως οι ευρωεκλογές θα είναι μια καλή ευκαιρία για τους ψηφοφόρους – που τον στήριξαν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα – να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους ή να αποδοκιμάσουν πτυχές της κυβερνητικής του πολιτικής, ψαλιδίζοντας αρκετά το περίφημο 41% και διακινδυνεύνοντας – οριακά – να το ρίξουν ακόμη και κάτω από το 30%.

Προβολή στο μέλλον δεν μπορούμε σίγουρα να κάνουμε, εκτιμώντας από τώρα τα ποσοστά, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα και τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων. Όμως, οι ευρωεκλογές του 2024 εξασφαλίσουν μια άνετη μεν νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά για πρώτη φορά ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με κατακρήμνιση των ποσοστών του.

Αυτό θα μπορούσε, πέρα από το λαβωμένο προσωπικό – ηγετικό γόητρο, να δώσει επιπλέον χώρο στην εσωκομματική αντιπολίτευση για πιο ανοιχτή αμφισβήτηση με συγκεκριμένες πολιτικές και στρατηγικές επιλογές. Γιατί, ως γνωστόν, τα «κάστρα» πέφτουν πιο εύκολα από «μέσα»….

Διαβάστε ακόμη: