Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγονται φωτογραφίες, οι οποίες, σύμφωνα με χρήστες, απεικονίζουν μέλος του Τάγματος Αζόφ, στο δέρμα του οποίου εντοπίζονται τατουάζ με ναζιστικά σύμβολα.

Ο ισχυρισμός γνώρισε απήχηση, καθώς αναμεταδόθηκε και από το δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό, ο οποίος εμφανίζεται καθημερινά στο OPEN TV απηχώντας τις απόψεις Πούτιν .

Ωστόσο, όπως αποδεικνύει η δημοσιογραφικής έρευνα των Hellinika hoaxes,  η πλαισίωση των φωτογραφιών είναι παραπλανητική. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Παράδειγμα ανάρτησης:

Τι ισχύει

Αρχική πηγή των επίμαχων φωτογραφιών αποτελεί ανάρτηση του Λευκορωσικού καναλιού στο Telegram Центр «Э»,του «Κέντρου Καταπολέμησης του Εξτρεμισμού της Λευκορωσίας».

Πιο συγκεκριμένα, ο εικονιζόμενος άνδρας συνελήφθη στις 16 Ιουνίου του 2022 στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, από άνδρες της Διεύθυνσης για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (GUBAZiK), που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο καθεστώς του Αλεξάντιρ Λουκασένκο.

Η ταυτότητά του

Σε βιντεοληπτικό υλικό που εντοπίσαμε σε κανάλι του Telegram, o άνδρας εμφανίζεται να μιλάει τη Ρωσική γλώσσα:

Ακολουθεί η μετάφραση του αποσπάσματος από τη μεταφράστρια Όλγα Σαπολάγιεβα:

Γεννήθηκα το 1986. Έχω επανειλημμένως καταδικαστεί βάσει του άρθρου 207, εδάφιο 1, και 339, εδάφιο 3. Ζητώ συγγνώμη από τους βετεράνους για τα τατουάζ μου, και υπόσχομαι στο άμεσο μέλλον να τα αφαιρέσω ή να καλύψω τα φασιστικά σύμβολα, τα οποία έχω απαρνηθεί.

Σημειώνεται πως τα αναφερόμενα εδάφια ανήκουν στο Λευκορωσικό Ποινικό Κώδικα. (Статья 207)(Статья 339)

Περιεχόμενο του καναλιού

Εξετάζοντας το κανάλι του «Κέντρου Καταπολέμησης του Εξτρεμισμού», εντοπίσαμε επιπρόσθετο οπτικοακουστικό υλικό συλληφθέντων Λευκορώσων (και με ναζιστικά τατουάζ), από την υπηρεσία που υπάγεται στο Λευκορωσικό υπουργείο Εσωτερικών, κοινώς, τη Διεύθυνση που βρισκόταν πίσω από τη σύλληψη του 36χρονου άνδρα που παρουσιάζεται ως μέλος του Τάγματος Αζόφ.

Παράδειγμα: Ανάρτηση για τη σύλληψη δύο Λευκορώσων που έφεραν ναζιστικά σύμβολα ως τατουάζ. [πηγή]

Στο ίδιο κανάλι εντοπίσαμε τις φωτογραφίες συλληφθέντων πολιτών, από τη συμμετοχή τους σε πορείες κατά του καθεστώτος. Αξίζει να τονιστεί ότι κατά το παρελθόν κανάλια ή λογαριασμοί που σχετίζονταν με την Διεύθυνση για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και στοχοποιούσαν ανθρώπους δημοσιεύοντας τα προσωπικά τους στοιχεία είχαν διαγραφεί ή αποκλειστεί από την πλατφόρμα του Telegram. Υπενθυμίζουμε πως το Telegram έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, μετά την επανεκλογή του Λουκασένκο στις αρχές Αυγούστου του 2020.

Παραλλαγές του ισχυρισμού

Οι εξεταζόμενες λήψεις αναπαράχθηκαν και από φιλοουκρανικά κανάλια, συνοδευόμενες από τον ισχυρισμό ότι απεικονίζουν Ρώσο φιλοναζί. Τον ισχυρισμό διέψευσε το κανάλι της Υπηρεσίας.

Συνοψίζοντας, το εξεταζόμενο υλικό πηγάζει από κανάλι Λευκορωσικής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας. Στο κανάλι δεν υπάρχει η οποιαδήποτε αναφορά στο Τάγμα Αζόφ ή στην υποτιθέμενη ουκρανική καταγωγή του άνδρα.

Στο ίδιο κανάλι εντοπίσαμε έναν όγκο φωτογραφιών Λευκορώσων που είχαν συλληφθεί από την υπαγόμενη στο καθεστώς Υπηρεσία. Τέλος, ο εικονιζόμενος άνδρας εμφανίζεται να μιλά τη Ρωσική σε βίντεο, δηλώνοντας πως στο παρελθόν είχε καταδικαστεί από εδάφια του ποινικού δικαίου της Λευκορωσίας.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ του εξεταζόμενου ισχυρισμού, ότι δηλαδή ο εικονιζόμενος άνδρας είναι Ουκρανός και μέλος του Τάγματος Αζόφ. Αντίθετα, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο 36χρονος συνελήφθη από ειδική Υπηρεσία του Λευκορωσικού Υπουργείου Εσωτερικών στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, στις 16 Ιουνίου του 2022. Οι φωτογραφίες του διέρρευσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ύστερα από την κοινοποίησή τους σε Λευκορωσικό κανάλι που διαχειρίζεται το «Κέντρο Καταπολέμησης του Εξτρεμισμού της Λευκορωσίας».