Ήταν θέμα χρόνου και τελικά συμβαίνει στη βιομηχανία της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Ο λόγος για τα, εμπορικής κλίμακας, drones τα οποία θα μεταφέρουν φορτία και μάλιστα βαρέως τύπου.

Όπως ανακοίνωσε η δανέζικη Ørsted, ο παγκόσμιος leader στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, αναπτύσσει για πρώτη φορά drones φορτίου βαριάς ανύψωσης (HLCD) σε μια επιχειρησιακή εκστρατεία στο Borssele 1&2 Offshore Wind Farm. Αυτή η πρωτοποριακή κίνηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στη λειτουργική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία. Το drone φορτίου βαριάς ανύψωσης θα μεταφέρει φορτίο από ένα σκάφος και στις 94 ανεμογεννήτριες του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Borssele.

Βασισμένη σε προηγούμενες δοκιμές και τεχνογνωσία χρησιμοποιώντας drones σε άλλα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η Ørsted χρησιμοποιεί τα drones 70 κιλών – τα οποία έχουν άνοιγμα φτερών 2,6 μέτρα – για τη μεταφορά φορτίου έως και 100 κιλών, σε μια πραγματική επιχείρηση. Μάλιστα η ιδέα δοκιμάστηκε τελευταία στο Hornsea 1 Offshore Wind Farm στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος

Για το εν λόγω εγχείρημα, η Ørsted αποφάσισε να ενημερώσει κάποιο κρίσιμο εξοπλισμό εκκένωσης και ασφάλειας σε κάθε έναν από τους στρόβιλους. Κανονικά, ένα σκάφος θα έπλεε από τη μια ανεμογεννήτρια στην άλλη, χρησιμοποιώντας ένα γερανό για να σηκώσει κάθε κιβώτιο που περιέχει τον εξοπλισμό στο μεταβατικό κομμάτι, μετά από το οποίο το κιβώτιο θα ανυψωνόταν με τον γερανό της ατράκτου και στη συνέχεια να μετακινηθεί στην κορυφή της τουρμπίνας. Αντίθετα, το drone θα πετάξει απλώς μπρος-πίσω από ένα πλοίο ανεφοδιασμού ανοικτής θάλασσας απευθείας στην κορυφή της ατράκτου. Η πτήση με drone από το σκάφος στην τουρμπίνα διαρκεί περίπου τέσσερα λεπτά ανά στρόβιλο, ενώ η συμβατική προσέγγιση χωρίς τη χρήση drones μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι ώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεταφορά των πλοίων μεταξύ των στροβίλων και από και προς την ακτή, η Ørsted κατάφερε να ολοκληρώσει τις εργασίες στο Borssele 10-15 φορές πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως.

Ο Rasmus Errboe, Chief Commercial Officer και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ørsted, δήλωσε:

«Η Ørsted οδήγησε το ταξίδι της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από μια εξειδικευμένη τεχνολογία σε μια οικονομικά ανταγωνιστική και μεγάλης κλίμακας πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Το κάναμε αυτό μέσα από μερικά μεγάλα άλματα, για παράδειγμα, πρωτοπορώντας με νέα μοντέλα στροβίλων, αλλά και μεταφέροντας συνεχώς πολλές νέες και καινοτόμες ιδέες από τον πίνακα σχεδίασης στην πραγματική εφαρμογή. Τα drones στο Borssele 1&2 είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού, καθώς θα βελτιώσουν την ασφάλεια, θα μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων».

Η χρήση drones για την παράδοση φορτίου στο Borssele 1 & 2 θα μειώσει το κόστος και τον χρόνο, καθώς και θα βελτιώσει τη λειτουργική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Τα drones σημαίνουν λιγότερη διαταραχή στην εργασία, καθώς οι ανεμογεννήτριες δεν χρειάζεται να κλείνουν κατά την παράδοση του φορτίου. Αποτρέπουν τον κίνδυνο για το προσωπικό που εργάζεται στο αιολικό πάρκο και ελαχιστοποιούν την ανάγκη για πολλαπλά ταξίδια με πλοίο, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα στη διαδικασία.

Η Ørsted ηγείται της βιομηχανίας στην ανάπτυξη βαρέων drones σε μεγαλύτερη κλίμακα. Στο πλαίσιο αυτό εταιρεία αναζητά συνεργασίες με τους καλύτερους χειριστές και παρόχους υπηρεσιών drone για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στην αιχμή της καινοτομίας

Όπως επισημαίνεται σχετικά, η νέα αυτή τεχνολογία είναι μια ακόμη απόδειξη της προσέγγισης της Ørsted στην καινοτομία, η οποία ήταν ο πυρήνας της επιχείρησης από την αρχή, βοηθώντας να μετατραπεί η υπεράκτια αιολική ενέργεια από μια ιδέα σε μια ενεργειακή τεχνολογία μεγάλης κλίμακας.

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει ήδη μειώσει το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστώντας τες ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα και η Ørsted πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να αξιοποιεί τεχνολογία αιχμής για να κάνει την πράσινη ενέργεια πιο προσιτή, αξιόπιστη, αποδοτική και βιώσιμη σε όλη την αλυσίδα αξίας. Πρόσφατα, η Ørsted χρησιμοποίησε πιλοτικά μια νέα τεχνολογία που βελτιστοποιεί περαιτέρω την εγκατάσταση μονόπυλων αιολικών υπεράκτιων και έχει αναπτύξει αυτόνομο σκάφος για υπεράκτια τοπογραφία.

Η Ørsted διαθέτει εσωτερικές δυνατότητες Ε&Α με επικεφαλής μια ομάδα με βαθιά επιστημονική και μηχανική τεχνογνωσία, επιβλέποντας περισσότερα από 300 διαφορετικά έργα. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με περισσότερα από 50 πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, βοηθώντας να φέρουν τις καλύτερες ιδέες από το εργαστήριο στο πεδίο.

Διαβάστε ακόμη: