Ο κυβερνητικός σχηματισμός παρουσιάζει ατέλειες και το χειρότερο φαίνεται ότι η συμβίωση προσώπων σε υπουργεία θα είναι δύσκολη και το λιγότερο αντιπαραγωγική για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος.
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να συνδράμει τους υπουργούς με γενικούς γραμματείς που σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν σύμφωνοι με την τοποθέτησή τους.
Για την ακρίβεια σε κάποιους επιβλήθηκαν πρόσωπα και άλλοι επέλεξαν μόνοι τους.
Ερωτηματικό ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στο ΥΠ.ΕΞ
Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να θεωρεί ότι η αναβάθμιση του στο υπουργείο είναι τύποις και ότι ουσιαστικά κουμάντο κάνει η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία χαίρει της εκτίμησης του Πρωθυπουργού και έχει παρουσιάσει απτό έργο κατά την προηγούμενη θητεία όπως η προετοιμασία της μνημειώδους παρουσίας του Κ. Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο.
Θα ρωτήσει κάποιος, δεν παρήγαγε έργο ο Γεραπετρίτης και θα απαντήσουμε ναι, με πολλά λάθη και μελανά σημεία τα οποία δεν είναι της παρούσης.
Εν πάσει περιπτώση, στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει μία πληγή η οποία δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει δεδομένου ότι έχει ανοίξει ο διάλογος με την τουρκική πλευρά.
Αταίριαστο ζευγάρι στη Κατεχάκη
Μία δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περίπτωση του Νότη Μηταράκη στον οποίο δείχνουν διάθεση αμφισβήτησης βασικά πασοκογενή στελέχη της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διατρανώνει την σχέση του με την Εκκλησία με τελευταίο χαρακτηριστικό γεγονός τη συνάντησή του με εκπροσώπους του κλήρου για τις νέες ταυτότητες.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Radar, η σχέση του με τον γενικό γραμματέα Μανώλη Λογοθέτη δεν είναι καλή, ο δε γραμματέας ισχυρίζεται σε γνωστούς του ότι «ουσιαστικά τον έβαλε εκεί το Μαξίμου για να ελέγχει τον Νότη»…
Πάντως, σίγουρα δεν ήταν επιλογή του υπουργού…
Αν πάντως, κάποιος ελέγχει όλη την κατάσταση στην Κατεχάκη είναι πρόσωπο πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό.
Παραμονή παρά τη θέληση Δένδια
Μία τρίτη περίπτωση είναι αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον γενικό γραμματέα του Αντώνη Οικονόμου ο οποίος παρέμεινε στο υπουργείο παρά την θέληση του πρώτου να ορίσει ένα δικό του πρόσωπο για την θέση του γενικού γραμματέα εθνικής άμυνας.
Ήταν μέρος του πλάνου να μικρύνουν τον υπουργό που κάποτε χρημάτισε αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας;
Κανείς δεν γνωρίζει…
Εν τω μεταξύ σε έναν άτυπο διαγκωνισμό για τις αρμοδιότητες έχουν μπει και οι υφυπουργοί Κεφαλογιάννης – Χαρδαλιάς όταν δεν ασχολείται (ο δεύτερος) με τα αυτοδιοικητικά στα οποία θέλει να προτείνει συνεχώς δικά του πρόσωπα.
Γκρίνιες, φιλοδοξίες και… προσδοκίες
Εν τω μεταξύ και στο υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον στις αρχές είχαμε διαπιστώσει γκρίνια από μεριάς της υπουργού Νίκης Κεραμέως λόγω των ελάχιστων αρμοδιοτήτων που έχει πάρει αναλογικά με τους υφυπουργούς της.
Όμως ήταν παρωδικό, η υπουργός είναι γνωστό ότι θέλει να ελέγχει την κατάσταση σε κάθε υπουργείο που πάει.
Εν τω μεταξύ, πηγές του Radar έλεγαν ότι και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσπαθεί να πάρει χώρο, πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες ο Κώστας Κυρανάκης με τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου να μην μπορεί να βρει τα «πατήματα» που αρμόζουν σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στο Μαξίμου για το πρόσωπό του…