Τα ακροδεξιά κόμματα της Γαλλίας χαιρέτισαν σήμερα την επικράτηση του ακροδεξιού συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, ενώ επιφυλακτικότητα επικρατεί στους άλλους πολιτικούς χώρους. Ειδικότερα ο Ζορντάν Μπαρντελά, προσωρινός πρόεδρος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν (Εθνική Συσπείρωση), σε χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: “Οι Ιταλοί έδωσαν ένα μάθημα ταπεινοφροσύνης στην ΕΕ, η οποία δια στόματος Φον ντερ Λάιεν, επιχείρησε να τους υπαγορεύσει τί να ψηφίσουν. Κανενός είδους απειλή δεν μπορεί να σταματήσει τη δημοκρατία: οι λαοί της Ευρώπης σηκώνουν κεφάλι».

«Συγχαρητήρια στη Μελόνι και στους Ιταλούς! Πώς να μη βλέπουμε αυτήν τη νίκη ως την απόδειξη ότι ναι η ανέλιξη στην εξουσία είναι δυνατή!», είπε από πλευράς του ο ακροδεξιός πολιτικός Ερίκ Ζεμούρ.

Από την άλλη, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, καλεσμένη σε εκπομπή σήμερα το πρωί, συνέστησε «να περιμένουμε τα επόμενα βήματα» καθώς όπως υπενθύμισε «η κα Μελόνι δεν έγινε αυτομάτως επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης και απομένει να διοριστεί σε αυτή τη θέση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα». Η Μπορν σχολίασε και τις προειδοποιήσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν, λέγοντας πως θέλησε να υπογραμμίσει ότι “στην Ευρώπη διαθέτουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αξιών και θα είμαστε προσεκτικοί ώστε αυτές οι αξίες και, κυρίως ο σεβασμός στο δικαίωμα της άμβλωσης, να είναι σεβαστές από όλους”.

Στην αριστερά, η βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Κλεμαντίν Οτέν εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα το οποίο χαρακτήρισε «τραγικό». Τέλος ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημειώνει στο Twitter: “Η νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία συνιστά την ίδια στιγμή απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα και κίνδυνο παραλυσίας για την Ευρώπη. Είναι επίσης και μια προειδοποίηση. Εν μέσω πολιτικής σύγχυσης και με την εξαφάνιση των κομμάτων, αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία μπορεί να επαναληφθεί και στη Γαλλία”.