Υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι, η νέα κυβέρνηση μετά το τέλος εποχής του τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι, θα είναι όλο εκπλήξεις.

Διεκδικώντας τον πρωθυπουργικό θώκο μετά το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του κόμματός της «Αδέλφια της Ιταλίας» στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ξεπερνώντας το 26%, η 45χρονη Ιταλίδα πολιτικός καλείται να συνθέσει το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα πρέπει να συνεργαστεί σε σοβαρά πολιτικά θέματα παρά το γεγονός ότι προέρχεται από διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκα, αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών και να χειριστεί με τον δικό του τρόπο το μεταναστευτικό.

Με τη δημοτικότητά του να βαίνει μειούμενη και το ντροπιαστικό ποσοστό της Λέγκα (8,9%) στις βουλευτικές εκλογές, δεν μπορεί να έχει περισσότερες προσδοκίες, όπως σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος.

Ένα από τα νευραλγικά χαρτοφυλάκια, αυτό του υπουργείου Εξωτερικών, θα μπορούσε να παραμείνει στα χέρια του νυν υπουργού Οικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο. Υπό την ηγεσία του, η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,6% το 2021 και τα επίπεδα του ελλείμματος διατηρήθηκαν υπό έλεγχο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι επαίνεσε προσωπικά τον Φράνκο την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι ελπίζει πως η επόμενη κυβέρνηση «θα έχει έναν υπουργό σαν αυτόν», ενισχύοντας τις φήμες ότι μπορεί να παραμείνει στο αξίωμά του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το «Politico», η Μελόνι θα στηρίξει τον Τζούλιο Τρεμόντι, άνθρωπο του Μπερλουκόνι.

Για τις ευρωπαικές αγορές, μία ευπρόσδεκτη επιλογή θα ήταν επίσης αυτή του 63χρονου Φάμπιο Πανέτα, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, ο Πανέτα θα μπορούσε να διεκδικήσει κορυφαίο αξίωμα στην Τράπεζα της Ιταλίας καθώς λήγει η θητεία του Ignazio Visco τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο υπουργείο Οικονομικών παίζει κι ένα ακόμη όνομα: αυτό του 68χρονου Domenico Siniscalco. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών έχει κάποιες ελπίδες.

Ωστόσο, αυτό που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η Μελόνι είναι ότι, οι μισοί από τους ψηφοφόρους του κόμματός της, είναι «αντάρτες» της Λέγκα του Σαλβίνι.

Ο πιο σημαντικός αποστάτης στο «στρατόπεδο» της Μελόνι, ωστόσο, είναι ο Τζούλιο Τρεμόντι, πρώην υπουργός Οικονομικών στις περισσότερες από τις κυβερνήσεις του Μπερλουσκόνι.

Ενώ η θητεία του τελείωσε άδοξα κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους, ο Τρεμόντι είναι, μεταξύ άλλων, ένθερμος υπερασπιστής των πολιτικών της ελεύθερης αγοράς και σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ ο επικρατέστερος για το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Μπερλουσκόνι στην προεδρία της Γερουσίας;

Την ίδια ώρα, πολλά ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι, ο 85χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επί τρεις φορές πρωθυπουργός της γείτονας, που κατέχει μια αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης και την ποδοσφαιρική ομάδα της Serie A, δεν έχει καταθέσει ακόμη τα όπλα στην πολιτική.

Οι πολιτικές του φιλοδοξίες δεν έχουν τελειώσει με πολλά δημοσιεύματα να επισημαίνουν ότι, ο δισεκατομμυριούχος γερόλυκος της ιταλικής πολιτικής έχει ελπίδες να κατακτήσει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στη χώρα: την προεδρία της Γερουσίας.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να αναλάβει την προεδρία της Ιταλίας τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μπερλουσκόνι φλερτάρει ανοιχτά με την προεδρία της Γερουσίας: ένα αξίωμα που θα του προσέδιδε όχι μόνο κύρος αλλά και δικαστική ασυλία.

Για έναν πολιτικό άνδρα, που αυτή τη στιγμή δικάζεται ότι πλήρωσε αδρά αιθέριες υπάρξεις για τα διαβόητα πάρτι του «μπούνγκα μπούνγκα», το αξίωμα αυτό θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να του κάνει η Μελόνι.

Διαβάστε ακόμη: