Το πετρέλαιο παρέμεινε σε τροχιά εβδομαδιαίων κερδών την Πέμπτη, με περαιτέρω περικοπές παραγωγής που στοχεύουν ο ΟΠΕΚ+ και η πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ επισκιάζει τους φόβους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Το Brent και το αμερικανικό αργό σημείωσαν άνοδο άνω του 6% αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας σε τρίτη εβδομαδιαία άνοδο μετά την υπόσχεση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, για αιφνιδιαστικές περικοπές στην παραγωγή.

Ωστόσο, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε την Πέμπτη, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη. Ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο και οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Το αργό Brent υποχώρησε 15 σεντς, ή 0,2%, στα 84,84 δολάρια το βαρέλι. Το West Texas Intermediate (αμερικανικό αργό πετρέλαιο) υποχώρησε κατά 17 σεντς, ή 0,2%, στα 80,44 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ ενισχύθηκε την Πέμπτη, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών.

Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το αργό να γίνεται πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να αντανακλά μεγαλύτερη αποστροφή κινδύνου μεταξύ των επενδυτών.

«Μια επιβράδυνση στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ, ωστόσο συνεχίζουμε να αναμένουμε περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου μέχρι το τέλος του τριμήνου», έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Baden Moore και Adam Skelton.

Η αγορά στηρίχθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περισσότερο από το αναμενόμενο 3,7 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος μειώθηκαν επίσης, υπονοώντας την αύξηση της ζήτησης.

Διαβάστε περισσότερα