Πριν λίγες ημέρες είχες διαβάσει για τα ακριβότερα εστιατόρια του πλανήτη, όπου κάθε γεύμα κοστίζει σχεδόν μία μικρή περιουσία. Τώρα ήρθε η ώρα να περάσουμε στον αντίποδα, εξετάζοντας εκείνα τα εστιατόρια με αστέρι Michelin  που προσφέρουν πραγματικά value for money μενού. Μέρη όπως τα παρακάτω.

Χονκ Κονγκ

Soya Sauce Chicken Rice and Noodle

Αστέρι Michelin: 1
Τιμή: 2 ευρώ το πιάτο

Στην καντίνα αυτή θα βρείτε μόνο σπιτικές καντονέζικες γεύσεις. Το Soya Sauce Chicken Rice and Noodle σερβίρει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του, κοτόπουλο με ρύζι και ρυζομακάρονα με σόγια σος. Βέβαια όλο αυτό μέσα σε πλούσιους, γευστικούς ζωμούς από κρέας ή θαλασσινά, λαχανικά σε διάφορα χρώματα και γευστικούς συνδυασμούς και για πρωτεΐνη μόνο κοτόπουλο. Ένα ολόκληρο κοτόπουλο κοστίζει 12 ευρώ, η μερίδα με ρύζι ή νουντλς όμως ξεκινά από τα 2,5 και φτάνει σε 6 ευρώ.

Σιγκαπούρη

Hill Street Tai Hwa

Αστέρι Michelin: 1
Τιμή: 3,5 ευρώ το πιάτο

Ένα από πιο διάσημα πιάτα της Σιγκαπούρης είναι το Bak Chor Mee, το οποίο περιέχει «ζωντανά» νούντλς, μέσα μία πικάντικη, ξινή και αλμυρή σος και ζουμερό φιλέτο χοιρινού με λεπτές φέτες από συκώτι σωτέ, χοιρινό κιμά, ντάμπλινγκς και τρήματα τραγανής τηγανιτής γλώσσας. Το ακριβότερο πιάτο κοστίζει μόλις 10 ευρώ και η μερίδα είναι αρκετή για να χορτάσει ένα άτομο.

Χονγκ Κονγκ

Tim Ho Wan

Αστέρι Michelin: 1
Τιμή: 4 υρώ το πιάτο

Μπορεί η καντίνα Soya Sauce Chicken Rice and Noodle να έγινε γνωστή πρόσφατα, επειδή ήταν η πρώτη που κέρδισε ένα αστέρι Michelin, όμως το Tim Ho Wan ήταν το πρώτο οικονομικό εστιατόριο στον κόσμο που έλαβε πήρε τη διάκριση. Τα μπάο μπανς (ψωμάκια ατμού) γεμιστά με χοιρινό είναι διάσημα σε όλη την πόλη.

Σιγκαπούρη

Putien Restaurant

Αστέρι Michelin: 1

Τιμή: 7 ευρώ το πιάτο

Αυτό το εστιατόριο κέρδισε αστέρι Michelin για το Heng Hwa Bee Hoon, δηλαδή το πιάτο με τα ημιδιάφανα, χειροποίητα νούντλς που έχουν αποξηρανθεί με φυσικό τρόπο, δηλαδή στον ήλιο. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα είναι μεταξένια, φίνα, ζωντανά όσο και αν βράσουν και δεν θα σπάνε. Ο γαλακτώδης ζωμός τους παρασκευάζεται από χοιρινά κόκαλα που ψήνονται στον φούρνο και ακολούθως βράζονται για 10 ώρες και ακόμη 10 μυστικά συστατικά.

Χόνγκ Κονγκ

 

Ho Hung Kee

Αστέρι Michelin: 1

Τιμή: 8 ευρώ το πιάτο

Το πρώτο εστιατόριο που πήρε αστέρι Michelin για σούπα με γουόν τονγκ είναι το Ho Hung Kee. Δηλαδή σούπα με πουγκάκια από ρυζόφυλλο, γεμισμένα με χοιρινό και λαχανικά. Ένα χορταστικό πιάτο κοστίζει από 8 έως 12 ευρώ.

Τόκιο

Kappo Nakajima

Αστέρι Michelin: 1

Τιμή: 10 ευρώ το πιάτο

Αυτό είναι το μόνο εστιατόριο από τη λίστα αυτή που έχω επισκεφτεί και μάλιστα πρόσφατα. Το μενού είναι omakase, δηλαδή δεν υπάρχει μενού, ό,τι σου βγάλει ο σεφ. Μπορεί το οικονομικότερο πιάτο να κοστίζει 9 ευρώ, όταν όμως ο σεφ σου βγάζει 7 πιάτα, πληρώνεις περίπου 80 ευρώ. Το εστιατόριο σερβίρει παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα, με βασικό χαρακτηριστικό των πιάτων του τα φρέσκα και ελάχιστα βρασμένα λαχανικά σε ζωμό ψαριού.

Νέα Υόρκη

The Spotted Pig

Αστέρι Michelin: 1

Τιμή: 16 ευρώ το πιάτο

Το Spotted Pig σερβίρει πιάτα με βρετανικές και ιταλικές εποχικές πρώτες ύλες και επί επτά συναπτά έτη έπαιρνε αστέρι Michelin. Μία σαλάτα με χρένο, βασιλικό και παρμεζάνα κοστίζει 16 ευρώ, ενώ ένα μπέργκερ με τυρί ροκφόρ και τηγανιτές πατάτες 25 ευρώ.

Λονδίνο

The Hand And Flowers

Αστέρια Michelin: 2

Τιμή: 25 ευρώ γεύμα δύο πιάτων

Το μόνο εστιατόριο της λίστα με δύο αστέρια Michelin είναι το Hand And Flowers του Λονδίνου. Πρόκειται για μία γαστροπάμπ στο Μάρλοου, στο Μπάκιχασάιερ και είναι η μοναδική παμπ στον κόσμο που έχει αστέρια Michelin. Στο μενού του υπάρχει σούπα ντομάτας με αργοψημένες ντομάτες και πέστο βασιλικού, ψητό μοσχαρίσιο διάφραγμα με πουρέ αγγλικής μουστάρδας κ.ά.