Μπορεί η αυξημένη ισχύς να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν σχεδόν κάθε ηλεκτρικό μοντέλο, όμως ακόμη και μέσα στους κόλπους της ανερχόμενης αυτής κατηγορίας, υπάρχουν κάποια μοντέλα που ξεχωρίζουν.

Και σε αντίθεση με ότι ίσως θα περίμενε κανείς με βάση την επέλαση των κινεζικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά, κανένα από τα μοντέλα του ελληνικού Top 5 αναφορικά με την ισχύ, δεν προέρχεται από την πλευρά της Κίνας.

Και μπορεί στην κορυφή της σχετικής λίστας να τοποθετείται περίπου αναμενόμενα το Model S Plaid, όμως οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις καταλαμβάνονται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Πάμε όμως να δούμε με τη σειρά, ποια είναι τα ισχυρότερα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που διατίθενται στην ελληνική αγορά.

1. Tesla Model S Plaid

Tesla Model S Plaid Nurbirgring Record

Για το κορυφαίο μοντέλο της Tesla έχουν γραφτεί πολλά. Με ισχύ που σπάει το φράγμα των 1.000 ίππων (1.020) το Plaid το έχουμε δει από drag races μέχρι να προσπαθεί να καταρρίψει ρεκόρ ταχύτητας στο Nurburgring. Οι τρεις ηλεκτροκινητήρες του δίνουν επιτάχυνση 0-100 km/h σε 2,1 δευτερόλεπτα, ενώ η μπαταρία των 100 kWh του παρέχει θεωρητική αυτονομία 628 χιλιομέτρων.

Μπορεί να μην έχεις εύκολα τη δυνατότητα να επαληθεύσεις την τιμή αυτή, όμως με κόστος 109.990 ευρώ, το Plaid είναι με διαφορά το φτηνότερο μοντέλο της λίστας.

2. Porsche Taycan Turbo S

Porsche Taycan Cross Turismo Turbo S

Μια Porsche δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα με τα ισχυρότερα ηλεκτρικά μοντέλα της αγοράς. Η πρόσφατα ανανεωμένη Taycan έγινε ακόμη πιο δυνατή, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από καλύτερη διαχείριση ενέργειας. Στην κορυφαία έκδοση της γκάμας της που ονομάζεται Turbo S (είναι διαθέσιμη και στις εκδοχές Cross Turismo και Sport Turismo), αποδίδει 952 ίππους, ικανούς να της δώσουν επιτάχυνση 0-100 km/h σε 2,4 δευτερόλεπτα.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 105 kWh και η εργοστασιακή αυτονομία ανέρχεται σε 607 χιλιόμετρα. Μοιραία όπως ίσως θα περίμενες, είναι το ακριβότερο μοντέλο της παρεάς, με 221.000 ευρώ.

3. BMW i7 M70 xDrive

BMW i7 M70 xDrive

Το κορυφαίο ηλεκτρικό sedan της BMW, είναι ένα επιβλητικό αυτοκίνητο από κάθε άποψη. Εδώ η πολυτέλεια συνδυάζεται με τις επιδόσεις, αν και η ισχύς υπολείπεται σημαντικά των δύο πρώτων μοντέλων της λίστας μας. Και πάλι όμως, οι 660 ίπποι είναι μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή, ικανή να δώσει στο βαρύ αμάξωμα των 5+ μέτρων επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,7 δευτερόλεπτα.

Η μπαταρία είναι μεγάλη και στην περίπτωση της i7 φτάνοντας τις 101,7 kWh και παρέχοντας αυτονομία 559 χιλιομέτρων. Η τιμή της έκδοσης Μ70 είναι 174.000 ευρώ.

4. Mercedes AMG EQS 53 4Matic+

Mercedes AMG EQS 53 4Matic

Από τη στιγμή που μια Mercedes βρίσκεται σε λίστα με τα ισχυρότερα μοντέλα, δεν θα μπορούσε παρά να έχει βάλει το χέρι της και η AMG, ακόμη κι αν πρόκειται για ηλεκτρικό όχημα. Με 658 ίππους, η EQS 53 4Matic+ είναι εδώ για να αποδείξει πως μια πολυτελής λιμουζίνα είναι σε θέση να παρέχει επιδόσεις supercar. Τα 100 km/h από στάση έρχονται σε 3,8 δευτερόλεπτα.

Η EQS έχει τη μεγαλύτερη μπαταρία από τα 5 μοντέλα, με 107,8 kWh που της δίνουν αυτονομία 584 χιλιομέτρων. Το τίμημα για την απόκτησή της είναι αναμενόμενα υψηλό, ξεκινώντας από τα 171.350 ευρώ.

5. Audi RS e-tron GT

audi rs e-tron gt

Το μοντέλο της Audi μοιράζεται τα ίδια μηχανικά μέρη με την Porsche Τaycan και σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία της. Με 646 ίππους τα καταφέρνει περίφημα στον τομέα των επιδόσεων, έχοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 3,3 δευτερόλεπτα. Από την άλλη πλευρά, η χωρητικότητα της μπαταρίας του είναι σαφώς μικρότερη από των υπολοίπων της λίστας, με 83,7 kWh.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια θεωρητική αυτονομία της τάξεως των 456 χιλιομέτρων. Το RS e-tron GT με την εντυπωσιακή εμφάνιση και τον σπορτίφ χαρακτήρα όμως, είναι το πιο προσιτό από την παρέα made in Germany, με τιμή 156.580 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη