Σε αναμονή είναι η αγορά για τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση και αναμένεται να πάρουν τη θέση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αφορούν κύρια στοχευμένες δράσεις στήριξης και ανέρχονται στο ύψος των 2 δισεκ ευρώ περίπου Πρόκειται για μέτρα στήριξης της ρευστότητας σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης με τους βέλτιστους δυνατούς όρους για επιχειρήσεις που έχουν για 6 μήνες κατεβασμένα τα ρολά τους και οι τζίροι τους έχουν εξανεμιστεί.

Τα τέσσερα αυτά εργαλεία για τα οποία υπάρχει προσδοκία και μεγάλη πλησμονή είναι η επιδότηση παγίων δαπανών, το πρόγραμμα ρευστότητας για την εστίαση, η «Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού»

Επίσης σε αναμονή είναι και η εφαρμογή του μέτρου «κουρέματος» των ενοικίων και για το Μάιο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν KΥA, προκειμένου να αποφευχθούν αντεγκλήσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών και οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν την επίσημη απόφαση που ορίζει ότι συνεχίζεται και για το μήνα Μάιο η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για το λιανεμπόριο.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με δεδομένη την επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων, για να μπορέσουν όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις νέες δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, απαιτείται η συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων με παράλληλη επιδότηση των ιδιοκτητών» ανέφερε χτες σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας

Παράλληλα καθώς ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για το «μπόνους» για όσες εταιρίες και αυτοαπασχολούμενους ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

 

Αναλυτικά τα άλλα τέσσερα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας έχουν να κάνουν με τα εξής

Η Εστίαση

· Στην Εστίαση την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου, με βάση τις ανακοινώσεις του Υπ. Ανάπτυξης αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησης τους για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνηση τους . Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021. Οι πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται στα τέλη Μαΐου. Επίσης θα αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον Τουρισμό, με περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και για άλλους κλάδους όπως είναι τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

· Μέσα στο Μάιο όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπ. Οικονομικών θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της “Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού” που αφορά επιδοτήσεις που ξεκινούν από 1000 ευρώ και φτάνουν τα 4000 ανάλογα την επιχείρηση. Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει ήδη από τις 5 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, υπολογίζει ότι οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Πάγιες Δαπάνες

· Μέχρι το τέλος του Μάη και με βάση τα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Είναι ένα πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Γέφυρα II

· Επιπλέον τρέχει το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» που επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για 8 μήνες. Η επιδότηση ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, από το 80% για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση και από το 50% για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 9 Μαΐου αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.