Οι ταξιδιωτικοί εμπειρογνώμονες του Lonely Planet παρουσίασαν μια λίστα με τα 30 καλύτερα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς το 2025.

Οι προορισμοί τιμώνται στο βιβλίο Best In Travel 2025 που μόλις κυκλοφόρησε η Lonely Planet, το οποίο στέφει τις δέκα καλύτερες χώρες, περιοχές και πόλεις που θα πρέπει να επισκεφθείτε το επόμενο έτος.

Την κατάταξη έχουν επιμεληθεί «εμπειρογνώμονες του Lonely Planet, συνεργάτες από όλο τον κόσμο και εκδοτικοί εταίροι», με τον οδηγό να προσθέτει ότι οι προορισμοί επιλέχθηκαν «για την επικαιρότητα, τις μοναδικές εμπειρίες, τον παράγοντα wow και τη συνεχή δέσμευση για βιωσιμότητα, κοινότητα και ποικιλομορφία».

Το Καμερούν βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των χωρών, με τη Λιθουανία στη δεύτερη θέση και τα νησιά Φίτζι να κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο.

Το Πίτσμπουργκ κατατάσσεται έκτο στην κατάταξη των πόλεων, στην οποία πρώτη είναι η Τουλούζη στη Γαλλία. Η East Anglia ανακηρύχθηκε η όγδοη καλύτερη περιοχή στον κόσμο.

Οι καλύτερες χώρες

Το Lonely Planet αναφέρει ότι το δυτικοαφρικανικό έθνος του Καμερούν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών «για τις παρθένες παραλίες του, τα λιγότερο πολυσύχναστα εθνικά πάρκα και τη συναρπαστική νυχτερινή ζωή στις μεγάλες πόλεις του».

Ο οδηγός επικροτεί τη δεύτερη θέση της Λιθουανίας για τις «μαγευτικές μεσαιωνικές πόλεις, τα πευκοδάση, τις λίμνες και τις ανέγγιχτες παραλίες με αμμόλοφους της Βαλτικής» και περιγράφει πώς τα Φίτζι, που βρίσκονται στην τρίτη θέση, «ξεδιπλώνονται σε πάνω από 330 νησιά με φοίνικες, καθένα από τα οποία αποτελεί μια συμφωνία από γαλαζοπράσινα νερά, ζωντανούς κοραλλιογενείς υφάλους και παραλίες με μαργαριταρένια χρώματα».

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Λάος, το οποίο φιλοξενεί «καταπράσινα τοπία, ανέγγιχτα βουνά και όμορφες αρχαίες πόλεις» που συνδέονται με μια νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων μήκους 1.035 χιλιομέτρων, η οποία καταλήγει στο Γιουνάν της Νότιας Κίνας.

Η υπόλοιπη πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει το Καζακστάν (πέμπτο), την Παραγουάη (έκτη), το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (έβδομο), το Βανουάτου (όγδοο), τη Σλοβακία (ένατη) και την Αρμενία (10η).

Οι καλύτερες πόλεις

Η Τουλούζη ανακηρύσσεται κορυφαία πόλη για την «ταχέως αναπτυσσόμενη καλλιτεχνική της σκηνή και την ανέμελη περιπλάνηση στην όχθη του ποταμού». Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Puducherry στην Ινδία, με θέα στον κόλπο της Βεγγάλης, το οποίο «αναδεικνύεται σε κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις της άμμου και του σερφ».

Η ορεινή βουλγαρική πόλη Μπάνσκο (τρίτη), εν τω μεταξύ, γνωστή ως ένας από τους πιο οικονομικούς προορισμούς για σκι στην Ευρώπη, έχει αναγνωριστεί «για την τέλεια διατηρημένη από την Unesco παλιά πόλη της και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών εμπειριών όλο το χρόνο».

Στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται το Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης και η Γένοβα της Ιταλίας, ενώ το Πίτσμπουργκ που βρίσκεται στην έκτη θέση εγκωμιάζεται για τη μοντέρνα σκηνή φαγητού και ποτού και την προσιτή τιμή του. Πού να πάτε εκεί; Πηγαίνετε στο λούνα παρκ Kennywood και τα ξύλινα τρενάκια του που μετράει έναν αιώνα και στην «ζωηρή» περιοχή Strip District – «ένα άφθονο μείγμα προσωπικοτήτων και εμπορίου» που προσελκύει ένα «ζωηρό πλήθος».

Η υπόλοιπη πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει την Οσάκα της Ιαπωνίας (έβδομη), την Κουριτίμπα της Βραζιλίας (όγδοη), την Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας (ένατη) και το Έντμοντον του Καναδά (10η).

Οι καλύτερες περιοχές

Η Low Country και η Coastal Georgia της Νότιας Καρολίνας κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην κατάταξη των περιοχών, με το Lonely Planet να δηλώνει ότι σε ένα οδικό ταξίδι στην περιοχή «θα συναντήσετε χρυσές παραλίες, ανεμοδαρμένους βάλτους και παλιομοδίτικες πόλεις που φαίνονται αναλλοίωτες από το πέρασμα του χρόνου».

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Terai στο Νεπάλ, μια «κορδέλα από δάση, λιβάδια και υγροτόπους» που αποτελεί ένα «hotspot βιοποικιλότητας».

Στην τρίτη θέση του βάθρου των περιφερειών βρίσκεται το Chiriqui του Παναμά, ακολουθούμενο από το Launceston & την κοιλάδα Tamar στην Τασμανία της Αυστραλίας (τέταρτη θέση), το Valais της Ελβετίας (πέμπτη θέση), το Giresun & Ordu της Τουρκίας (έκτη θέση) και τη Βαυαρία της Γερμανίας (έβδομη θέση).

Γιατί η Ανατολική Αγγλία έρχεται όγδοη; Το Lonely Planet την περιγράφει ως μια «αινιγματική» περιοχή που προσφέρει «μια αληθινή γεύση της παλιάς Αγγλίας, σε συνδυασμό με φυσικές περιοχές ιδανικές για παρατήρηση πουλιών, όπως τα Minsmere και Cley Marshes, ζωντανές παραθαλάσσιες παραθαλάσσιες πόλεις και γραφικές εσωτερικές πλωτές οδούς».

Ο υπόλοιπος κατάλογος των περιοχών συμπληρώνεται από το Jordan Trail (ένατο) και το Mount Hood και την περιοχή Columbia River Gorge, Όρεγκον (10η).

Διαβάστε ακόμη: