Μετά το κρίσιμο ταξίδι του Ερντογάν στην Αθήνα και αφού μπήκαν οι βάσεις για μία ελληνοτουρκική προσέγγιση-όχι όμως χωρίς αγκάθια-, η κυβέρνηση πέρασε και τη σκόπελο του φορολογικού νομοσχεδίου.

Όχι όμως αναίμακτα αλλά αυτό είναι συζήτηση για άλλη φόρα.

Τι έχει στην συνέχεια το κυβερνητικό πρόγραμμα;

Η κυβέρνηση έχει 3 μεγάλα ραντεβού τον Δεκέμβρη που πρέπει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά διότι είναι κρίσιμα και αν στραβώσουν θα «χαλάσει» η χρονιά.

Το πρώτο αφορά την νέα κυβερνητική εξόρμηση στη Νέα Υόρκη για την διαφήμιση της ελληνικής οικονομίας.

Mετά από ένα επιτυχημένο ταξίδι στο Λονδίνο, η κυβέρνηση βάζει πλώρη για τη Νέα Υόρκη όπου θα διεξαχθεί το 25o Συνέδριο της Capital Link.

Εκεί το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι μεγάλο και η ελληνική οικονομία το πρώτο πιάτο.

Η ελληνική αποστολή

Βαλίτσες, ετοιμάζουν ήδη ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών &Μεταφορών Χρήστος Σταικούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκο Παπαθανάσης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού και ο Γιώργος Πιτσιλής της ΑΑΔΕ.

Εκεί θα βρεθούν και αμερικανοί αξιωματούχοι με πρώτο και καλύτερο το Jeffrey Pyatt ενώ μεγάλοι χορηγοί θα είναι η Goldman Sachs και η ΤΕΝ ltd του Νίκου Τσάκου.

Με ζωντανή σύνδεση, πάντως, θα μιλήσει και ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης.

Συνολικά, και αυτό το ταξίδι είναι άλλο ένα σημαντικό ορόσημο αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας διεθνώς.

Η έλευση επενδυτικής βαθμίδας από 3 έως τώρα οίκους αξιολόγησης έχει προσδώσει εξωστρέφεια στην ελληνική οικονομία και διεθνή αναγνώριση από τους επενδυτές.

Σύνοδος Κορυφής και κακά μαντάτα για Αλβανία

Πέρα, όμως, από το ταξίδι στην Νέα Υόρκη, στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται η άνοδος του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες στις 13,14,15 Δεκεμβρίου όπου θα έχουμε και Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε- Βαλκανίων και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, λένε κυβερνητική χείλη, για να αναδείξει η ελληνική πλευρά τα όσα συμβαίνουν στην Αλβανία με τον εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη και την εμπλοκή της αλβανικής κυβέρνησης στη μη τήρηση του κράτους δικαίου.

Άλλωστε, από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας αξιωματούχοι της Ε.Ε όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε με σκληρά λόγια για αυτή την υπόθεση και υποσχέθηκε ότι κανένα κεφάλαιο ένταξης δεν θα ανοίξει για την Αλβανία όσο εξακολουθεί να συμπεριφέρεται έτσι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Άλλωστε, για την πολιτική διεύρυνση της Ε.Ε θα μιλήσουν και οι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε στις 14-15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες ενώ άλλα θέματα συζήτησης θα είναι η Ουκρανία, το Μεσανατολικό, το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, εξωτερικές σχέσεις και άμυνα και ασφάλεια.

Το ορόσημο του προϋπολογισμού

Τέλος, το τρίτο ορόσημα στην κυβερνητική ατζέντα μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Μετά το σκληρό πρέσινγκ που υπέστη το οικονομικό επιτελείο στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο προϋπολογισμός στις 17.12 θα είναι το επόμενο ραντεβού σκληρής αντιπολίτευσης από τα κόμματα.

Εκεί αναμένεται να μιλήσει και ο Πρωθυπουργός και οι πληροφορίες λένε ότι θα κάνει ανασκόπηση της δύσκολης χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη: