Είναι βέβαιο ότι το τραπεζικό σύστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη δοκιμάζεται, αλλά δεν έχει τα χαρακτηριστικά του ταχέως μεταδιδόμενου ντόμινο και δεν αφορά το σύνολο των τραπεζών των δύο Ηπείρων. “Καίγονται” κεφάλαια δισεκατομμυρίων μεν, αλλά δεν κινδυνεύει με αστάθεια το σύστημα, ούτε έχουμε καταστάσεις bail in.
Ότι έγινε στην Αμερική, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες, έπαιρναν τις καταθέσεις και τις τοποθετούσαν σε κλειδωμένες αποδόσεις ομολόγων, που έφερναν σίγουρα και σημαντικά κέρδη. Όταν, όμως, άρχισε η αύξηση των επιτοκίων, τότε άρχισε η ζημιά. Τώρα, μετά τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις πολλών δις, αρκετοί αναλυτές και οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το πολύ σε έναν μήνα θα έχει ομαλοποιηθεί εν πολλοίς η κατάσταση
Στις ΗΠΑ, η μόνιμη στόχευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείες και τους πολυεθνικούς κολοσσούς, ίσως και να υποβοηθείται σε μεγάλο βαθμό σήμερα, καθώς το κράτος δεν θέλει να είναι μόνο διασώστης, αλλά θέλει να έχει και έσοδα.
Προς το παρόν, ακόμα και οι μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ τρέχουν να ζητήσουν εγγύηση όλων των καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους, από τις ομοσπονδιακές αρχές για τα επόμενα δύο χρόνια.
Υπό το πρίσμα αυτό των εξελίξεων, αποκτά τεράστια και δεσπόζουσα σημασία η αυριανή απόφαση της Fed για τα επιτόκια και το ύψος της όποιας αύξησής τους, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Αλλά και στην Ευρώπη, όλοι τρέχουν να κλείσουν όπως όπως το θέμα της Credit Suisse, με λύσεις που απαιτούν και νομοθετικές ρυθμίσεις.
Το θέμα εδώ φυσικά δεν έχει κλείσει ακόμα, η ελβετική κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να ρίξει και νέα κεφάλαια, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι και η UBS έχει τα δικά της σοβαρά θέματα
Τι πουλάνε οι τράπεζες; ΠΙΣΤΗ. Αν δεν αποκατασταθεί αυτή σχέση με τον κάθε πελάτη, αποταμιευτή, καταθέτη, δανειολήπτη, επενδυτή, τότε η κρίση θα τραβήξει και θα έχουμε νέα σοβαρά επεισόδια.
Και για το λόγο αυτό υπάρχει ήδη μία αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, σε σχέση με την περαιτέρω πολιτική τους για τα επιτόκια, προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης των απανωτών αυξήσεων τους.
Αλλά, ειδικά για την Credit Suisse και τη UBS είναι εύλογο ότι η Ελβετία θα ρίξει κι άλλο χρήμα αν χρειαστεί.
Άλλωστε έχει ένα ΑΕΠ περί τα 700 δις, ενώ εμείς με ΑΕΠ 180 δις, δώσαμε πάνω από 50 δις για τη διάσωση των συστημικών μας τραπεζών. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για νέα κόκκινα δάνεια, που ήδη καταγράφονται από τις τράπεζες και αυτό μόνο υπόθεση δεν είναι ούτε…άσκηση επί χάρτου.
Τα 2 μεγάλα ονόματα που έπαθαν ζημιά!
Δύο μεγάλα ονόματα του χρηματοπιστωτικού χώρου λέγεται ότι έπαθαν μεγάλη ζημιά με τα ομόλογα AT1.
Πρόκειται, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, για τη γνωστή μας Pimco και τη Norges Bank.
Σε σχέση με την Ελλάδα, ακούγονται κάποια ονόματα εφοπλιστών και επιχειρηματιών, αλλά χωρίς καμία απολύτως έστω και ημιεπίσημη τεκμηρίωση.
Διαβάστε περισσότερα
- Ντέβα Κασέλ: H 18χρονη κόρη της Μόνικα Μπελούτσι φωτογραφίζεται με μαύρα δαντελωτά εσώρουχα
- Αποκάλυψη: Στα δίχτυα της Αρχής για το ξέπλυμα, σύζυγος πασίγνωστου παρουσιαστή/ηθοποιού
- Η νέα χρηματοπιστωτική κρίση ξεδιπλώνεται α λα 2008
- «Μουδιασμένη» η Όλγα Τρέμη – Η πρώτη αντίδραση μετά την αποκάλυψη του Μικρούτσικου