Χριστουγεννιάτικα γλυκά, έφτασε η πιο όμορφη εποχή του χρόνου.  Όσοι ανυπομονούν για  τα Χριστούγεννα, λατρεύουν τη μυρωδιά της κανέλας, της ζάχαρης, του βουτύρου και του πορτοκαλιού που κατακλύζουν το σπίτι.

Ήρθε η μοναδική στιγμή  να φτιάξουμε τα πιο υπέροχα χριστουγεννιάτικα γλυκά, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, σοκολατένια γλυκά, με φρούτα, παραδοσιακά ελληνικά και διεθνή, όλα φτιαγμένα από τα χεράκια μας! Συνταγές ζαχαροπλαστικής δοκιμασμένες στο χρόνο, μυστικά και ιδέες για τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Πάμε να δούμε τα 7 καλύτερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά

1. Μπισκότα βουτύρου με 3 υλικά

Αν ψάχνετε, ιδιαίτερα, βουτυρένια και με γιορτινή διάθεση μπισκότα βουτύρου που να λιώνουν στο στόμα τότε δεν μένει παρά να δημιουργήσετε  τη συνταγή! Και φυσικά με μόνο 3 υλικά,  ένα από τα πιο εύκολα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

  • 2 φλ. ‏βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους
  • 1 φλ. ‏καστανή ζάχαρη
  • 4 1/2 φλ. ‏αλεύρι
  • ‏Προαιρετικά : διακοσμητική τρούφα
  • 2 φλ. ‏βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους
  • 1 φλ. ‏καστανή ζάχαρη
  • 4 1/2 φλ. ‏αλεύρι
  • ‏Προαιρετικά : διακοσμητική τρούφα

Εκτέλεση

1.Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 C. Σε ένα μακρόστενο ταψί τοποθετείτε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το αφήνετε στην άκρη.

2.Σε ένα μπολ τοποθετείτε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη και τα ανακατεύετε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτετε 3 1/2 φλ. αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

3.Ρίχνετε 1/2 φλ. αλεύρι στον πάγκο εργασίας σας. Πλάθετε την ζύμη σας με τα χέρια και παράλληλα προσθέτετε το 1/2 φλ. αλεύρι ώσπου να έχετε μια μαλακή ζύμη. Η υφή της ζύμης πρέπει να είναι μαλακή ,ελαστική και να μην κολλάει. Ανάλογα την υφή της ζύμης , μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλο το αλεύρι.

4.Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίξτε τη σφιχτά και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

5.Πλάθετε τη ζύμη ώστε να έχει πάχος 1,3 εκ.  Στο σημείο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπάτ σε διάφορα σχήματα όπως δεντράκια , νιφάδες χιονιού κ.α. Επίσης προαιρετικά προσθέτετε και τις διακοσμητικές τρούφες για να δώσετε λίγο χρώμα.

6.Τοποθετείστε κάθε μπισκότο στο ταψί και φροντίστε το καθένα να έχει 5 εκ απόσταση από το καθένα.

7.Ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι οι άκρες των μπισκότων να πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα. Αν τα μπισκότα σας έχουν μικρότερο σχήμα ψήνετε για λιγότερο χρόνο και αντίστροφα για περισσότερο αν είναι μεγαλύτερου μεγέθους.

2. Σοκολατένια πάβλοβα

Αυτό το ιδιαίτερο γλυκό είναι τόσο εντυπωσιακό στην εμφάνιση και στη γεύση που θα σας κάνει να προτιμήσετε την σοκολατένια πάβλοβα ξανά και ξανά. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Υλικά για το κέικ

  • 3 ‏αυγά
  • 2 κ.σ. ‏βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζ. ‏ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. ‏γάλα
  • 2 φλιτζ. ‏αλεύρι
  • 1 κ.σ. ‏μπέικιν πάουντερ

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κουτί ‏ζαχαρούχο γάλα
  • 1/2 φλιτζ. ‏βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλιτζ. ‏κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 1 φλιτζ. ‏γάλα σε σκόνη (χωρίστε το σε 3/4 και 1/4)

Εκτέλεση

1.Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς και ετοιμάστε δυο φόρμες ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.

2.Χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό μίξερ και χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να πήξουν.

3.Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη, χτυπώντας καλά μέχρι το μείγμα να δείχνει ότι γυαλίζει και η ζάχαρη να έχει διαλυθεί.

4.Προσθέστε το κορν φλάουερ, το ξύδι και το κακάο και ανακατέψτε.

5.Απλώστε με ένα κουτάλι το μείγμα κυκλικά στις φόρμες ψησίματος έτσι ώστε να έχει διάμετρο 18 με 20 εκατοστά στην κάθε μια και διαμορφώστε το με μια σπάτουλα για να έχει όγκο στην περιφέρεια.

6.Βάλτε τις φόρμες στον φούρνο στους 120 βαθμούς και μαγειρέψτε για 45 λεπτά.

7.Μετά σβήστε τον φούρνο και αφήστε τις μαρέγκες να κρυώσουν εντελώς μέσα στο φούρνο (μια ώρα τουλάχιστον).

8.Με το μίξερ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί.

9.Σε ένα μπολ, ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο και τα ανακατεύετε με ένα μίξερ χειρός. Μετά προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος ενώ χτυπάτε ταυτόχρονα και αφού τελειώσετε με τη κρέμα ρίχνετε σταδιακά (ενώ ταυτόχρονα χτυπάτε το μείγμα) και τα 3/4 του φλιτζανιού από το γάλα σε σκόνη.

10.Προσεκτικά βάλτε τη δεύτερη στρώση της Πάβλοβα και επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία. Έτοιμη!

3. Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Buche de Noel το λένε οι Γάλλοι. Κορμό σοκολάτας σε χριστουγεννιάτικη εκδοχή το λέμε εμείς. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και μπορεί να αποτελέσει το τέλειο επιδόρπιο μετά από κάποιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά των παιδιών.

Υλικά για το παντεσπάνι

  • 180 γραμμάρια ‏κουβερτούρα
  • 5 ‏αυγά
  • 180 γραμμάρια ‏ζάχαρη άχνη

Υλικά για τη γέμιση

  • 12 κουταλιές ‏nutella
  • 700 γραμμάρια ‏τυρί κρέμα
  • 4 κουταλιές της σούπας ‏κονιάκ

Υλικά για τη διακόσμηση

  • 300 γραμμάρια ‏κουβερτούρα
  • ‏ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

1.Χτυπάτε τους κρόκους από τα αβγά με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

2.Σε μπεν μαρί, εν τω μεταξύ, λιώνετε την κουβερτούρα.

3.Προσθέτετε τους κρόκους που έχουμε χτυπήσει με την άχνη μέσα στην κουβερτούρα και ανακατεύετε καλά.

4.Σε ένα μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτετε στο μείγμα της κουβερτούρας.

5.Σε ένα ταψί 28×38 εκ. απλώνετε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνετε τη ζύμη από το παντεσπάνι.

6.Ψήνετε στους 180 C για περίπου 25 λεπτά.

7.Το βγάζετε από το φούρνο, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει.

8.Όταν κρυώσει το καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

9.Το βγάζετε από το ψυγείο και το αφήνετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

10.Σε ένα μπολ βάζετε το cream cheese (τυρί κρέμα), τη nutella και το κονιάκ.

11.Στον πάγκο, στρώνετε, αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι.

12.Απλώνετε τα 2/3 περίπου από το μείγμα με την κουβερτούρα πάνω στο παντεσπάνι και τυλίγετε σε ρολό.

13.Καλύπτετε τον κορμό με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα και διακοσμείτε με φλούδες σοκολάτας.

14.Από πάνω πασπαλίζετε με άφθονη άχνη ζάχαρη.

4. Συνταγή για τις καλύτερες δίπλες

Δίπλες συνταγή: Ένα από τα πιο διάσημα γλυκά των Χριστουγέννων! Όλοι μας έχουμε συνδυάσει τις δίπλες με τις γιορτινές ημέρες για αυτό και εμείς σας έχουμε την ευκολότερη συνταγή για υπέροχες δίπλες με πορτοκάλι. Ίσως το πιο ελληνικό από όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Υλικά για τις δίπλες

  • 200 γρ. ‏γάλα
  • 200 γρ. ‏χυμός πορτοκάλι
  • 200 γρ. ‏ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ‏άχνη ζάχαρη
  • 2 ‏αυγά
  • 1300 γρ. ‏αλεύρι
  • 1 ‏πορτοκάλι, το ξύσμα του
  • 1 & 1/2 κ.γ. ‏μαγειρική σόδα
  • ‏λάδι για το τηγάνισμα

Υλικά για το σιρόπι

  • 500 γρ. ‏ζάχαρη
  • 500 γρ. ‏νερό

Υλικά για το γαρνίρισμα

  • ‏καρύδια, τριμμένα για πασπάλισμα
  • ‏μέλι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

1.Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει.

2.Σε μία κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).

Για τις Δίπλες

3.Χτυπάτε στο μίξερ με το εργαλείο για τις σκληρές ζύμες (γάντζο) το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτετε τα αυγά, το αλεύρι και το ξύσμα μαζί με τη σόδα.

4.Ζυμώνετε έως ότου γίνουν μία ελαστική ζύμη. (Μπορείτε να ζυμώσετε τα υλικά και στο χέρι).

5.Αφήνετε τη ζύμη για 20 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και με έναν πλάστη την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών.

6.Κόβετε λωρίδες ή τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι και τηγανίζετε σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά.

7.Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

8.Βγάζετε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί.

9.Όταν στραγγίξουν, τις βουτάτε στο κρύο σιρόπι και τις σερβίρετε σε πιατέλα.

10.Γαρνίρετε με μέλι και καρύδια.

5. Γεμιστά μελομακάρονα

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα γίνονται; Εξαιρετική συνταγή για μελομακάρονα παραδοσιακά γεμιστά με καρύδι που θα σας κάνουν το… «επίκεντρο» αυτές τις γιορτινές ημέρες! Ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά!

Υλικά για τα μελομακάρονα

  • 2 φλ. τσαγιού ‏ελαιόλαδο ή μισό μισό με σπορέλαιο
  • 1 φλ. τσαγιού ‏βούτυρο
  • 12 φλ. τσαγιού ‏αλεύρι μαλακό
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ‏μπύρα
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ‏ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ‏μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.σ. ‏κανέλα σκόνη
  • 1 1/2 κ.σ. ‏γαρίφαλο σκόνη
  • ‏ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ‏χυμό λεμονιού
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ‏χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κιλά ‏καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Υλικά για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια του νερού ‏μέλι
  • 1 1/2 ποτήρι του νερού ‏ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερού ‏νερό
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ‏χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1.Χτυπάτε πολύ καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο και το λάδι.

2.Ανακατεύετε τη μπύρα με το μπέικιν πάουντερ και αρχίζετε να ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με το ειδικό εργαλείο “γάντζο” του μίξερ (αλεύρι όσο πάρει για να έχετε μια μαλακή ζύμη).

3.Προσθέτετε όλα τα υλικά, τη κανέλα το γαρύφαλλο, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το χυμό τους.

4.Ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά χωρίς να παραχτυπήσετε το μείγμα και σφίξει.

5.Πλάθετε μικρά μελομακάρονα, βάζετε στο κέντρο 1 κ.σ. καρυδόψιχα, τα “κλείνετε” και τα βάζετε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.

6.Ψήνετε για 20 λεπτά στους 230 βαθμούς χωρίς να ανοίξετε το φούρνο. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι

7.Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου και το διατηρείτε ζεστό.

8.Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα ρίχνετε μέσα στο σιρόπι να μελώσουν και τα τοποθετείτε σε πιατέλα στην οποία έχετε στρώσει καρυδόψιχα τριμμένη ανακατεμένη με κανέλα και γαρύφαλλο.

9.Πασπαλίζετε όλα τα μελομακάρονα με την υπόλοιπη καρυδόψιχα με κανέλα και γαρύφαλλο και τα απολαμβάνετε.

6. Μπισκοτένιοι κουραμπιέδες

Πλησιάζει το τέλος του χρόνου πριν από το οποίο προηγείται μια εποχή όπου όλοι ερχόμαστε πιο κοντά με αφορμή τα Χριστούγεννα και φτιάχνουμε γλυκάκια που τα απαιτεί η περίσταση! Οι μπισκοτένιοι κουραμπιέδες με σοκολάτα αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη που θα λιώνει στο στόμα! Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Υλικα:

  • 1 φλ. ‏βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. ‏ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. ‏βανίλια
  • 2 1/4 του φλ. ‏αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. ‏αλάτι
  • 1 φλ. ‏σταγόνες σοκολάτας
  • ‏ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1.Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 C και τοποθετείτε σε 2 ταψιά αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

2.Χτυπάτε το βούτυρο, το 1/2 φλ. ζάχαρη και τη βανίλια με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι μέχρι η ζύμη να δέσει. Τέλος προσθέτετε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε. Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή, αφήστε τη στο ψυγείο έως ότου είναι τόσο σφιχτή ώστε να μπορεί να δουλευτεί με τα χέρια.

3.Παίρνετε 1 κ.σ. από τη ζύμη, την πλάθετε σε μπαλίτσα και την τοποθετείτε στο στρωμένο ταψί.

4.Ψήνετε τους κουραμπιέδες για 7-10 λεπτά μέχρι ο πάτος τους να καφετίσει ελαφρώς. Αποσύρετε από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για 1 λεπτό.

5.Γεμίζετε ένα μικρό μπολ με άχνη ζάχαρη και περνάτε κάθε κουραμπιέ με σοκολάτα από αυτό ώστε να καλυφθεί ολόκληρος. Τοποθετείστε τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν.

7. Γεμιστή βασιλόπιτα τσουρέκι

Βασιλόπιτα: To γλυκό που τρώμε την Πρωτοχρονιά από μικρά παιδιά. Όλη η οικογένεια μαζεύετε για να »λάβει μέρος» στη διαδικασία της κοπής της βασιλόπιτας. Και φυσικά ποιος από εμάς δεν έχει νιώσει άγχος αν θα πετύχει το φλουρί και χαρά όταν το κερδίσει;; Σας έχουμε έναν έξτρα λόγο να περιμένετε την κοπή της φετινής βασιλόπιτας και δεν είναι άλλος από αυτή την υπέροχη συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι γεμιστή με πραλίνα και φουντούκια!

Υλικά για τη βασιλόπιτα

  • 5 γρ. ‏μαστίχα (προαιρετικά)
  • 20 ml ‏γάλα φρέσκο πλήρες
  • 125 γρ. ‏βούτυρο (φρέσκο)
  • 4 ‏αυγά
  • 300 γρ. ‏ζάχαρη
  • 1 κιλό ‏αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. ‏μαγιά ξηρή
  • 5 γρ. ‏μαχλέπι

Υλικά για τη γέμιση

  • 400 γρ. ‏πραλίνα
  • 150 γρ. ‏καρύδια (καθαρισμένα)

Υλικά για το σιρόπι

  • 500 ml ‏νερό
  • 400 γρ. ‏ζάχαρη

Εκτέλεση

1.Στο μπολ του μίξερ βάζετε το νερό, τη μαγιά και 250 γρ. από το αλεύρι, ανακατεύετε με το φτερό καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει αρκετά.

2.Στη συνέχεια, προσθέτετε στο μείγμα μας τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο λιωμένο, το γάλα και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι με το μαχλέπι και τη μαστίχα.

3.Ζυμώνετε καλά με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη σας και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 3-4 ώρες σκεπασμένη με μεμβράνη.

4.Στη συνέχεια, βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα και βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον για μισή ώρα με τρία τέταρτα, μέχρι να φουσκώσει.

5.Χτυπάτε έναν κρόκο αυγού με λίγο νερό και αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού απαλά με ένα πινέλο για να μη χαθεί ο όγκος του. Αν θέλετε μπορείτε να γράψετε και την ημερομηνία με λίγη κρέμα ζαχαροπλαστικής και να το πασπαλίσετε με αμύγδαλο κομμένο σε φλούδες και παπαρουνόσπορο.

6.Ψήνετε στους 180°C για 30-35 λεπτά.

7.Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τα υλικά για το σιρόπι και το βράζετε.

8.Μόλις κρυώσει η βασιλόπιτα, την κόβετε στη μέση οριζόντια και με ένα πινέλο σιροπιάζετε το κάτω κομμάτι με το ζεστό σιρόπι. Στη συνέχεια, στρώνετε πάνω την κρέμα σοκολάτα, ρίχνετε και τα καρύδια και τοποθετείτε το άλλο κομμάτι από πάνω.

9.Σερβίρετε τη βασιλόπιτα έπειτα από λίγες ώρες.