Αισιόδοξο μήνυμα για την προοπτική έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης από τη Federal Reserve έστειλε ο Τζερόμ Πάουελ κατά την καθιερωμένη εξαμηνιαία κατάθεση του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας. Αύριο, Τετάρτη, θα ακολουθήσει αντίστοιχη κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε πως έχει γίνει «αξιοσημείωτη πρόοδος» προς την επίτευξη του στόχου της καταπολέμησης του υψηλού πληθωρισμού, αν και άφησε να εννοηθεί πως δεν επίκειται άμεσα μείωση των επιτοκίων.

Παρόλ΄ αυτά έδωσε ένα πολύτιμο… τυράκι στις αγορές επισημαίνοντας πως η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα επί μακρόν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.

«Το να χαλαρώσουμε την πολιτική πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση» παραδέχτηκε εξηγώντας πως ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι το μόνο ρίσκο που πρέπει να λάβει υπόψη του το συμβούλιο. Από την άλλη πλευρά ένα… στραβοπάτημα θα μπορούσε να ακυρώσει την πρόσφατη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Οι δηλώσεις Πάουελ ήρθαν να ενισχύσουν τα προγνωστικά της αγοράς που «βλέπουν» την πρώτη μείωση των επιτοκίων, όχι μέσα στο καλοκαίρι, αλλά στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς και υψηλές πιθανότητες για μια δεύτερη περικοπή το Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι το αναθεωρημένο dot plot του συμβουλίου έκανε λόγο για μόνο μία περικοπή εντός του 2024.

Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από τα τελευταία σημάδια αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας με το δείκτη της ανεργίας να βρίσκεται στο 4,1%, ενώ ελπίζουν πως τα επικείμενα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιο που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη θα δείξουν περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη.

Ο κ. Πάουελ παραδέχτηκε πως τα στοιχεία του πληθωρισμού βελτιώνονται συνεχώς, όμως υπογράμμισε ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας παραμένει ακόμη αρκετά ισχυρή, αν και έχει ξεφύγει από τα επικίνδυνα όρια της υπερθέρμανσης.

«Μετά την έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση της μείωσης του πληθωρισμού στις αρχές της χρονιάς, τα πιο πρόσφατα μηνιαία στοιχεία έδειξαν μετριοπαθή περαιτέρω πρόοδο. Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενισχύσουν τη βεβαιότητα μας πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση του 2%», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed στέλνοντας θετικό σήμα προς τις αγορές.

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο κ. Πάουελ υποστήριξε πως «η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό», παρά την μικρή επιβράδυνση του ΑΕΠ. «Η ιδιωτική ζήτηση παραμένει ισχυρή, αν και με χαμηλότερη αλλά ακόμη σταθερή αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες».

Διαβάστε ακόμη