Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου προέδρου, πληθαίνουν οι φήμες για υπόγειες προσεγγίσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εσωτερικές διαδικασίες των δύο κομμάτων της Κεντροαριστεράς, η κρίση που σοβεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκπαραθύρωση Κασσελάκη, ο κίνδυνος ρευστοποίησης του κόμματος, αλλά και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν δεύτερο το ΠΑΣΟΚ και πέμπτο με μονοψήφιο ποσοστό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν «ξυπνήσει» υπόγειες διεργασίες μεταξύ στελεχών για συνεργασίες ή ακόμη και σχεδιαζόμενες μεταπηδήσεις.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι αντιδρούν, ένθεν κακείθεν, σε συγκολλήσεις ή μετεγγραφές. Μάλιστα, κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πλέον η συζήτηση έχει αλλάξει, καθώς εκλεγμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ίσως συζητούσαν ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως δεν θα εκλεγούν λόγω και του «πολέμου» που θα δεχθούν από τους «γηγενείς» ανθυποψηφίους τους.

Αντίστοιχες αντιδράσεις σε μια τέτοια προοπτική προβάλλουν και ήδη εκλεγμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ως εκ τούτου, τα σχετικά σενάρια «όμορφα καίγονται», όπως όλα δείχνουν. Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα σενάρια αυτά συντηρούνται επί τούτου από την πλευρά της Χ. Τρικούπη ως «φόβητρο» ενόψει των εσωκομματικών εκλογών και για να πλήξουν συγκεκριμένους υποψήφιους προέδρους του κόμματος.

Πάντως, αφορμές για τη σχετική συζήτηση δίνονται καθημερινά.

Μόλις τα περασμένα 24ωρα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, που μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ, ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Κασσελάκη για «παρέλαση της σημιτικής διαπλοκής» στην εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια ίδρυσης του κόμματος. Μία κίνηση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τη ΔΕΘ, απέρριψε τα σχετικά σενάρια: «Αυτοί που τα διακινούν, τα διακινούν για έναν και μόνο λόγο: όχι για να φύγει η Νέα Δημοκρατία, αλλά μπας και σωθούν οι ίδιοι». Πρόσθεσε, δε, ότι «ήδη αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γυρίσει. Και θα γυρίσουν ακόμη περισσότερα. Απλά, υπάρχουν και κάποιοι κανόνες ηθικής και πολιτικής που δεν πρέπει να παραβιάσουμε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να αποδοκιμάσει «παιχνίδια του παρασκηνίου», ξεκαθάρισε: «Το τι σχεδιάζουν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές ή κάποιοι ολιγάρχες στο παρασκήνιο, προσωπικά δεν με αφορά και δεν με αγγίζει. Τα διαβάζω, τα ακούω, είμαι εδώ για να τα αποτρέψω».

Είναι ενδεικτικό ότι ο Παναγιώτης Δουδωνής απάντησε στον Γιάννη Ραγκούση ότι «αν ονειρεύεται επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ τώρα, που το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει καλά, πλανάται πλάνην οικτράν».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ένας ακόμη συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Βαγγέλης Τσόγκας, δήλωσε πως «με πρόεδρο Ανδρουλάκη, ο κ. Ραγκούσης δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ».

«Λάδι» στη φωτιά της σχετικής συζήτησης έριξε πάντως και το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Οικονόμου, ο οποίος στηρίζει ανοικτά Κασσελάκη.

Επικαλούμενος συζητήσεις παρασκηνίου, ο Σ. Οικονόμου είπε πως υπάρχουν πάρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με υποψήφιους που διεκδικούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα.

Μάλιστα, ο πρώην βουλευτής, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσόγκα, είπε να το προσέξουν, γιατί τα εν λόγω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συνομιλούν με υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, το μόνο που μπορούν να μεταφέρουν είναι το «μικρόβιο της διάλυσης».

Δείτε το βίντεο: