Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ενώ σήμερα, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου οι ομιλίες ξεκίνησαν στις 09:30 το πρωί. Χθες, η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε οι εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να γίνουν στις 10 Μαρτίου.

Γιώργος Τσίπρας: «Λάθος να πάμε σε εσωκομματική εκλογική διαδικασία λίγο πριν τις ευρωεκλογές»

Είναι λάθος να πάμε σε εσωκομματική εκλογική διαδικασία λίγο πριν τις ευρωεκλογές, είπε ο Γιώργος Τσίπρας αν και άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη.

Είπε ακόμη στην ομιλία του: «Ο Αλέξης Τσίπρας που έπρεπε να είναι εδώ σήμερα είπε ότι ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκκης έθεσε καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Και τι απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης; Να πάμε σε νέες εσωκομματικές εκλογές μετά από πέντε μήνες. Είναι λάθος που έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ο κ. Κασσελάκης και είναι λάθος που του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι ορθά πάει σε εσωκομματική εκλογή. Εδώ και πέντε μήνες χάνουμε έδαφος, η έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας που προϋπήρχε μεγαλώνει. Είναι κρίσιμο αν θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές. Το τελευταίο δίμηνο όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με τα περισσότερα μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει και δεν ανακτά δυναμική. Η πρώτη ευθύνη για τα λάθη και τα στραβά την έχει ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως παλαιότερα την είχε ο Αλέξης Τσίπρας και ακόμη περισσότερο γιατί αποφασίζει μόνος του. Μην μπερδεύουμε την δυναμική του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα με την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία».

Ο Γιώργος Τσίπρας περιέγραψε μία χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και πρόσθεσε ότι «φταίει ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική λειτουργία στο κόμμα. Ο πρόεδρος τους τελευταίους μήνες αποφασίζει μόνος του. Υπήρξε υπονόμευση; Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν υπήρξε καμία υπονόμευση. Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και των μελών στήριξαν τον Στέφανος Κασσελάκη και δεν υπήρξε έλλειμμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Αντίθετα δεν υπήρξε καμία εμπιστοσύνη του προέδρου προς τα στελέχη. Ο ίδιος επέλεξε να απομακρυνθεί από τα στελέχη του κόμματος».

Κλείνοντας πρότεινε να αποφασίσει το Συνέδριο «να πάμε συντεταγμένα να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με τον Στέφανο Κασσελάκη» και συντάχθηκε με την πρόταση του Νίκου Παππά και του Σωκράτη Φάμελλου.

Πάνος Ρήγας: «Να διασφαλίσουμε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υπερβεί την κρίση του με ενότητα υπογράμμισε ο Πάνος Ρήγας και πρόσθεσε ότι εκείνο που προέχει είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα αιτήματα της κοινωνίας που διαμαρτύρεται απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είπε ακόμη: «Το κόμμα είναι διάτρητο βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης πράγματα που προσβάλουν όλους. Για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να τελειώσει το Συνέδριο με αποφάσεις. Σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό του κόμματος, τα μέλη να έχουν συμμετοχή και ρόλο. Οι ανάγκες είναι υπαρκτές. Το πυραμιδικό κόμμα έχει τελειώσει. Είναι ανάγκη να ενεργοποιήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα. Προσωπικές διαδρομές και επιλογές δεν μπορούν να υπάρχουν στο κόμμα. Οι αποχωρήσαντες μετά την επικράτηση Κασσελάκη δεν απάντησαν πολιτικά αλλά με προσωπικές στρατηγικές. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για την ενότητα. Καμία ρευστοποίηση και καμία επιδίωξη διάλυσης του κόμματος όπως πολλοί επιχειρούν. Σε όποια εκλογή προέδρου πρέπει να υποσχεθούμε ότι την επόμενη ημέρα δεν θα πράξουμε αυτό που έκαναν κάποιοι που έχασαν και έφυγαν».

Χρήστος Σπίρτζης: Ο Στέφανος οφείλει να κατονομάσει ποιοι είναι υπονομευτές.

Τη στήριξη του στην Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης κατά την τοποθέτηση του και πρόσθεσε ότι «τη ρώτησα πριν αν χάσει, αν θα μείνει στο κόμμα και με κοίταξε με εκείνο το γλυκό βλέμμα που ξέρετε όλοι όσοι έχετε συνεργαστεί μαζί της. Δεν πρόκειται να φύγει κανείς μας αν χάσει, και δεν πρόκειται η Όλγα να φύγει γιατί θα κερδίσει» είπε. Σχολίασε ότι θα συμφωνούσε με τον Σωκράτη Φάμελλο (σ.σ. να αποφευχθεί η εκλογή προέδρου), «αλλά πώς να συμφωνήσω όταν έχουν διατυπωθεί οι φράσεις των υπονομευτών και των αντιπάλων». «Να πάμε λοιπόν, αλλά να πάμε σύμφωνα με το Καταστατικό, με διαφανείς κανονικές διαδικασίες όχι πάλι με συντετμημένες fast track», τόνισε.

Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι προτείνει «στον αντίποδα του ερωτηματολογίου, που συμπλήρωσαν λίγα μέλη μας, να το μετατρέψουμε σε δημοψήφισμα. Αυτό σημαίνει σεβασμός στο μέλος. Τα ερωτήματα προς τα μέλη χωρίς τα ίδια να αποφασίζουν είναι εσωστρέφεια, δεν είναι το μέλλον». «Ο σύντροφος Στέφανος μίλησε για υπονομευτές. Αυτό σημαίνει ότι όφειλε και οφείλει να κατονομάσει ποιοι ειναι υπονομευτές με ονοματεπώνυμα και τι έκαναν για να τον υπονομεύσουν. Διαφορετικά δημιουργεί πάλι εσωστρέφεια και δήθεν αντιπάλους για να βρει άλλοθι για δικές του ευθύνες για την πτωτική μας πορεία». Ανέφερε ακόμη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντήσει «αν με τη δημόσια παρουσία του θέτει σε δεύτερη μοίρα τα πολιτικά ζητήματα, αν με τις πράξεις του ξεπέρασε ο Μητσοτάκης τα εσωκομματικά προβλήματα και την ατζέντα Σαμαρά». «Να πει που οφείλονται οι παλινωδίες εκφρασμένων θέσεων του, αν πρόσβαλε με τη συμπεριφορά του εργαζόμενους και στελέχη με αυταρχισμό, αν προχώρησε σε αντικαταστατικές αποφάσεις, αν λειτούργησε πολιτικό κέντρο», αν στα καυτά ζητήματα της κοινωνίας έγιναν οι καμπάνιες που ο ίδιος είχε εξαγγείλει και στο «γιατί ενώ απάντησε θετικά στην πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων , δεν ανταποκρίθηκε και δεν συμμετείχε κανείς απ’ το κόμμα μας σε αυτό». Είπε ότι ακόμη ότι υπερασπίστηκε στο παρελθόν τον ιδιαίτερο ρόλο που πρέπει αν έχει ο πρόεδρος στο κόμμα και πως το ίδιο κάνει και σήμερα, όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να ανέχεται και δεν αντέχει να ακούει διαφορετικές απόψεις και κριτική». «Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, ότι δεν πρέπει να υποτάσσει το εγώ του στο εμείς».

Σχολίασε ότι «επειδή δεν κρύφτηκε» ο Αλέξης Τσίπρας κάποιοι τον υβρίζουν και «άλλοι δίνουν διαρροές ότι είναι Αλέκος Αλαβάνος». «Έπρεπε να προβληματιστούμε όλοι για το ότι σήμερα δεν ειναι εδώ ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.

Κώστας Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί ξανά να κυβερνήσει αν ανασυγκροτηθεί

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί ξανά να κυβερνήσει αν ανασυγκροτηθεί, αν δώσει απαντήσεις, αν μιλήσει για το μέλλον, αν παράξει πολιτική. Και μπορούμε και ξέρουμε και θέλουμε», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης επικαλούμενος τη «μεγάλη παρακαταθήκη» και την «ιστορική τομή» της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

«Θα κάνουμε όλοι μαζί ξανά μεγάλο τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, σχολιάζοντας πως «ο λόγος που είμαστε εδώ», κάποιοι από παλιότερα και κάποιοι από πιο πρόσφατα, «έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Αλέξης Τσίπρας». «‘Αρα είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε οφείλουμε σεβασμό και στα λόγια και σε όλα και όχι υποδείξεις, όχι να σηκώνουμε το δάχτυλο. Και χαμηλούς τόνους, όχι αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα στις ομιλίες». «Αγάπη, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, εξωστρέφεια, αυτή είναι η αριστερά, αυτή είναι η δημοκρατική παράταξη, αυτός είναι ο προοδευτικός κόσμος της χώρας, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Ενόψει των αυριανών ψηφοφοριών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «το σώμα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή θα απορρίψει την πρόταση του προέδρου για εκλογή νέου προέδρου. Εγώ ακούω κι αυτό που είπε ο σύντροφος Φάμελλος, που λέει όχι κάλπες. Είναι μία απόφαση που θα την πάρουμε όλοι μας με μία ψήφο καθένας». Τόνισε ότι «εάν όμως πάρουμε την απόφαση να ακολουθήσουμε αυτό το οποίο εισηγείται, τις εκλογές, πρέπει να κάνουμε έναν ομαλό και δημοκρατικό συνεδριακό διάλογο και αυτό σημαίνει χρόνος όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, στον ένα μήνα». Αυτό, είπε, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να ακούσουν τους υποψήφιους, τι σκέφτεται και τι θέλει να κάνει ο καθένας, ποιες αλλαγές στο καταστατικό, ποια φυσιογνωμία του κόμματος, ποιος ρόλος των οργάνων». «’Αρα, εκλογές ανοιχτές με διάλογο και δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, συντροφικά και φυσικά με κάλπη, για να πάει ο κόσμος να ψηφίσει όπως πήγε και ψήφισε και τον Τσίπρα και τον Κασσελάκη και με μια διαδικασία ανοιχτή και διάφανη, για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο στην κοινωνία», ανέφερε.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Ζαχαριάδης περιέγραψε την εικόνα των κοινωνικών προκλήσεων και κινητοποιήσεων, σχολιάζοντας τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι «οι αγρότες και οι φοιτητές είναι σε κινητοποιήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν κινητοποιήσεις, η ακρίβεια σαρώνει το διαθέσιμο εισόδημα και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ανεβαίνει πέφτει». Εξέφρασε την ανησυχία του για λάθος πορεία σε σειρά από ζητήματα, τονίζοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε την καμπάνια για την ακρίβεια και την στέγαση αντί να βυθιζόμαστε στην εσωστρέφεια και να ψάχνουμε για εχθρούς εσωτερικούς και αντιπάλους». «Όποιος τους αναζητά στην πραγματικότητα τους αναζητά γιατί θέλει να αποφύγει τις δικές του ευθύνες», σχολίασε, προσθέτοντας: «ηγεσία σημαίνει ευθύνη, είτε είσαι βουλευτής είτε είσαι στην Κεντρική Επιτροπή, είτε στην πολιτική Γραμματεία, είτε Πρόεδρος. Αυτό μας δίδαξε ο Αλέξης Τσίπρας τόσα χρόνια και σαν πρόεδρος και σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σαν πρωθυπουργός, να αγαπάμε την ευθύνη και να την αναλαμβάνουμε». Είπε ακόμη ότι «ηγετικότητα σημαίνει να συνθέτει, να ενώνεις, να γεφυρώνει. ‘Αρα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μόνο σύντροφοι συναγωνιστές και συνοδοιπόροι. Αντίπαλος είναι η συντήρηση και συντηρητικές πολιτικές». Σχολίασε ότι «όντως το διάστημα από το οποίο επιλέξαμε την ηγεσία μας είναι σύντομο, αλλά και η μετατόπιση στο δημόσιο λόγο μας είναι μεγάλη και πρέπει να τα εξετάσουμε όλα: Από το ‘ήρθα να κερδίσω τον Μητσοτάκη’, από το ‘θα βγούμε πρώτοι στις ευρωεκλογές’, υποχωρούμε στο θα κριθώ το ‘27 και ‘θέλω λευκή επιταγή για τις ευρωπαϊκές εκλογές’».

«Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας από το μέλος μέχρι και την ηγεσία ότι τα κόμματα δεν κρύβονται ούτε στην ΚΕ, ούτε στα συνέδρια, ούτε στις ψηφοφορίες, ούτε σε εκλογές από τη βάση. Οι εκλογές κρίνουν τα κόμματα, οι εκλογές είναι οι μάχες», τόνισε. Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «για να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει ειλικρίνεια εμπιστοσύνη στη θεσμική εκπροσώπηση και σαφές πολιτικό σχέδιο. Δεν γίνεται να αλλάζουμε στρατηγική κάθε βδομάδα ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόμαστε».

Όλγα Γεροβασίλη: «Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη»

Την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη κατά την τοποθέτηση της στο Συνέδριο του κόμματος, δηλώνοντας παρούσα στο δημόσιο προσκλητήριο που είχε απευθύνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές το κόμμα μας βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι υπαρξιακής σημασίας. Υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση. Ακούω τον εύλογο προβληματισμό ‘μήπως μια εσωκομματική διαδικασία τώρα, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα’. Μακάρι να μη χρειαζόταν. Πιστεύω, όμως, βαθιά ότι είναι αναγκαίο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Όλες και όλοι έχουμε ευθύνη. Μου αναλογεί μερίδιο της ευθύνης, για το πριν και για το τώρα», είπε.

«’Ακουσα το δημόσιο προσκλητήριο του Προέδρου: Η απάντηση μου σε αυτή την πρόκληση είναι ότι είμαι παρούσα», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας, στην Ιστορία του χώρου μας και στους αγώνες που δώσαμε μαζί». Τόνισε ότι δεν φοβήθηκε ποτέ την ευθύνη, ούτε στα πιο δύσκολα, πάντα έβαζα πλάτη». «Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου για να μεγαλώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Δεν μετρήσαμε ποτέ το προσωπικό και πολιτικό κόστος» και «είμαι υπερήφανη για όλα όσα πετύχαμε, για τη χώρα, για την κοινωνία, για την προοδευτική παράταξη και είμαι υπερήφανη που ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα».

«Αγαπητέ Πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από εμάς. Δεν αμφισβητώ την αγάπη σου, αλλά όχι», είπε, σημειώνοντας ότι «τη σχέση με τα μέλη μας και την κοινωνία την υπερασπίζομαι στην πράξη, όχι στα λόγια». Σχολίασε ότι ποτέ δεν εξέλαβε την ψήφο των πολιτών ως «λευκή επιταγή και πώς «όλες και όλοι κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες». Υπογράμμισε ότι «σήμερα, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, δηλώνω παρούσα. Για να σταματήσει η κατηφόρα, για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να γίνει ξανά η Μεγάλη Αριστερά, για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής (…) για μια πραγματική προοδευτική αντεπίθεση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και λαός μας».

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι το συνέδριο γίνεται «σε μια περίοδο που η κοινωνία βράζει με τις πολιτικές κυβέρνησης Μητσοτάκη» και πως «εμείς εδώ πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλος μας ο αντίπαλος μας», «η δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη». Είπε ότι «εδώ μέσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, δεν είναι αρένα το συνέδριο, εδώ μέσα υπάρχουν μόνο σύντροφοι, όχι άλλοι εχθροί ανάμεσα μας, όχι άλλος διχασμός μεταξύ μας, πάμε όλοι μαζί, δίπλα στην κοινωνία». Σημείωσε ότι «οφείλουμε όλοι να είμαστε δίπλα στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», «δεν πάει άλλο, η κοινωνία χρειάζεται άμεσα προοδευτική διέξοδο και είναι ιστορικό μας χρέος, να δώσουμε εμείς αυτή τη διέξοδο». Τόνισε ότι γι’ αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμη η μάχη των Ευρωεκλογών του Ιουνίου και πως «οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη με όλες τις δυνάμεις μας, για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στη ΝΔ». «Η Δεξιά απέτυχε παταγωδώς. Η Ακροδεξιά κερδίζει έδαφος. Είναι χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να αποτρέψουν αυτή την εφιαλτική προοπτική. Να δώσουν προοδευτική διέξοδο», είπε.

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι όλους αυτούς τους μήνες με σεβασμό στην ψήφο των μελών του κόμματος, στήριξε τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Όμως, συνέχισε, «σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Το κόμμα μας υποχωρεί διαρκώς, η εκλογική και κοινωνική του επιρροή υποχωρεί διαρκώς. Πρέπει να μπει φρένο στην καθοδική μας πορεία» και «να ανακτήσουμε την κυβερνητική μας προοπτική, να διασφαλίσουμε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως του βασικού αντίπαλου της ΝΔ». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διακυβέρνησης όχι διαμαρτυρίας, ούτε συμπλήρωμα. «Το ξέρουμε πολύ καλά αυτό, γιατί έχουμε κυβερνήσει τον τόπο με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και είμαστε περήφανοι για όλα όσα πετύχαμε», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη του λαού κερδίζεται με κόπο, με αγώνα, με σχέδιο και πως «δεν αρκεί να λέμε απλά ότι “μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη”. Αλλά να γίνει» και για να γίνει, χρειάζεται: Σοβαρό πολιτικό σχέδιο, συγκροτημένη πολιτική λειτουργία.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Με σαφείς προτεραιότητες και στόχους. Να ξέρουμε πού πάμε, ποιους εκπροσωπούμε και με ποιες πολιτικές. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις». Με αιχμές προς τον κ. Κασσελάκη είπ: Να μην ‘τσαλαβουτάμε’ καθημερινά από εδώ και από εκεί και στο τέλος να μην μένει τίποτα στον κόσμο. Να σταματήσουν τα λάθη που μας κοστίζουν ακριβά». Σχολίασε ότι «είναι άλλο τα λάθη της απειρίας και άλλο τα λάθη της αλαζονείας, να σταματήσουμε να λέμε τη μία ημέρα το ένα και την άλλη μέρα το αντίθετο’». Χρειάζεται, είπε, σοβαρότητα και αξιοπιστία, καθώς «μόνο η επικοινωνία δεν φτάνει. Η επικοινωνία πρέπει να υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο, όχι να το υποκαθιστά».

Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται μια συγκροτημένη πολιτική λειτουργία, από την κορυφή ως τη βάση του κόμματος. Αυτό σημάνει αρχές, ιδεολογικές και καταστατικές, «που θα τις υπηρετούμε όλες και όλοι, του προέδρου συμπεριλαμβανομένου».

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι πριν από δύο χρόνια στον ίδιο χώρο αποφασίστηκαν στο Συνέδριο σημαντικές αλλαγές όπως ο iSYRIZA, η δυνατότητα εσωκομματικών δημοψηφισμάτων και διαβουλεύσεων και «δώσαμε αποφασιστικό ρόλο στα μέλη μας, όχι απλά γνωμοδοτικό, όχι ‘γράψτε μου τη γνώμη σας και θα δούμε ποιο θα λάβουμε υπόψη’». Είπε ότι υπήρξαν μεγάλες καταστατικές αλλαγές τότε «και δεν πρέπει να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτά». Είπε ότι βεβαίως πρέπει να αναζητούνται νέοι τρόποι για ενεργή συμμετοχή των μελών, «όχι όμως προχειρότητες που τροφοδοτούν την εσωστρέφεια στο όνομα – τάχα – των μελών του κόμματος».

Σημείωσε ότι «ο ρόλος του Προέδρου είναι να ενώνει. Να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει. Μα πάνω από όλα, ο ρόλος του Προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί». Τόνισε ότι «έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, από το 2008 και μετά, με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα». «Στα σύνθετα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε, χρειάζεται συλλογική δουλειά. Όχι “ενός ανδρός αρχή”» είπε.

Σχολίασε για το δίλημμα «παλιό και νέο» ότι το «νέο» δεν είναι ο μεσσιανισμός και ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε νέες ιδέες. Αποτελεσματικές λύσεις στα περίπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας». «Δεν ξεχνάμε ότι το σχέδιο μας να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεωκοπία και το διεθνή διασυρμό, έγινε πράξη όταν το ιστορικό προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα πήγε στις καρδιές των απλών ανθρώπων. Των νέων. Των ανήσυχων επιστημόνων. Που δεν δέχονταν μια συλλογική αφοριστική ευθύνη για την οικονομική καταστροφή της χώρας», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: