Για τις πολιτικές που μπορούν να αναστρέψουν τη διαρροή εγκεφάλων από τη χώρα, καθώς και τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, μίλησε ο ‘Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο συνέδριο του Economist με θέμα: «Δημογραφική κρίση και πολιτικές ισότητας των φύλων».
«Το δημογραφικό είναι το πιο σημαντικό μακροπρόθεσμο πρόβλημα της χώρας», επισήμανε ο κ. Συρίγος. Το 1999-2000 153.000 μαθητές έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, φέτος 105.000. Οι προβλέψεις δείχνουν, πως το 2028 ο αντίστοιχος αριθμός θα είναι 93.000 υποψήφιοι.
Ο χαμηλός αριθμός γεννήσεων σε συνδυασμό με την έντονη αποδημία της τελευταίας δεκαετίας ευθύνονται κατά κύριο λόγο για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο. Παρόμοιο δημογραφικό θέμα έχουν και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
Μετανάστευση
Το διάστημα μεταξύ 2010-2020 μεγάλος αριθμός Ελλήνων, ως επί το πλείστον υψηλού μορφωτικού επιπέδου, έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ανέφερε ο κ. Συρίγος. Περίπου 450.000-500.000 άτομα, κατεξοχήν στην παραγωγική ηλικία, υπολογίζεται ότι σήμερα ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας.
«Κίνητρα πρέπει να δοθούν μέσα από τα πανεπιστήμια, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα. Χρειάζονται και οικονομικά κίνητρα, που θα προκύψουν από την ανάπτυξη της οικονομίας», περιέγραψε ο κ. Συρίγος.
Επίσης, απαραίτητη είναι η υποστήριξη της μητρότητας και της απασχόλησης, τομέας στον οποίο, όπως είπε ο κ. Συρίγος «η Ελλάδα υπολείπεται από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών».
Ο κ. Συρίγος τόνισε, επιπλέον, ότι καθώς «η ηλικία τεκνοποίησης μεγαλώνει», το κράτος πρέπει να βοηθάει τις γυναίκες, που σε προχωρημένη ηλικία επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.