Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και οι επιπτώσεις τους για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Όμιλος AKTOR στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Με τίτλο «Ευρώπη – το παρόν και το μέλλον», η συζήτηση φιλοξένησε δύο κορυφαίους αναλυτές: τον Άγγελο Συρίγο, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, και τον Κωνσταντίνο Φίλη, διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και καθηγητή στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.
ΗΠΑ – Ε.Ε.: Από την ψυχρή συμμαχία στον οικονομικό ανταγωνισμό
Ο Άγγελος Συρίγος επεσήμανε ότι η απομάκρυνση των ΗΠΑ από τις παραδοσιακές τους συμμαχίες δεν αποτελεί έκπληξη, αφού όλα είχαν ήδη διαφανεί από τις πρώτες κινήσεις του νέου Αμερικανού προέδρου. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της σινο-αμερικανικής σύγκρουσης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Φίλης σημείωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να ανατρέψει τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, δημιουργώντας ένα νέο υπόδειγμα διεθνούς διακυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ευρώπη πλέον δεν θεωρείται εταίρος, αλλά ανταγωνιστής για τις ΗΠΑ.
Δασμοί, γεωοικονομία και το ενωμένο μέτωπο της Ευρώπης
Η συζήτηση περιελάμβανε και αναφορές στον επαπειλούμενο δασμολογικό πόλεμο. Ο κ. Συρίγος προέβλεψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή των δασμών μετά την παρέλευση της τρίμηνης προθεσμίας, τονίζοντας πως στόχος είναι η πίεση στα επιτόκια δανεισμού.
Ο κ. Φίλης από την άλλη υπογράμμισε ότι οι δασμοί είναι ένα γεωπολιτικό εργαλείο, όχι απλώς οικονομικό μέτρο. Και προειδοποίησε: αν η Ε.Ε. δεν σταθεί ενωμένη, υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί παγιδευμένη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.
Ανατολική Μεσόγειος: Το τρίγωνο Ελλάδας – Ισραήλ – Τουρκίας
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία απολαμβάνει διακομματικής στήριξης και αποτελεί στρατηγική επιλογή. Ωστόσο, ανέφερε ότι η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, και κυρίως οι τεταμένες σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, δημιουργούν αβεβαιότητα.
Ο Άγγελος Συρίγος πρόσθεσε ότι η Τουρκία, μετά το 2011, αποκλιμακώνει επανειλημμένα έργα στη Μεσόγειο, κυρίως με προσκόμματα σε επενδύσεις που σχετίζονται με διεθνή υποθαλάσσια καλώδια. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη να δοθεί στρατηγικό βάθος στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, ώστε να αποτελέσουν σταθερό άξονα συνεργασίας σε μια ευμετάβλητη περιοχή.
Διαβάστε ακόμη:
- «Στον πάγο» το project για την δημιουργία εκκλησιαστικής τράπεζας
- Τα μυστήρια με το πρόγραμμα «ενίσχυσης» των εταιριών δημοσκόπησης από την κυβέρνηση
- Αλλάζουν μετά το Πάσχα σχεδόν οι μισοί Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων
- Έρχονται τα πρώτα «ζόρια» για τον Κυρανάκη- Έτοιμοι για «πόλεμο» οι Ταξιτζήδες