Οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν ιδιαίτερα μεγάλες το Μάρτιο, σχεδόν τριπλάσιες μάλιστα για τις τράπεζες σε σχέση με εκείνες του Γ.Δ. Ήταν το αποτέλεσμα της τραγωδίας στα Τέμπη που επανέφερε τον πολιτικό κίνδυνο αλλά και της χρηματοοικονομικής αναταραχής στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που προκάλεσε το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, σε όλο τον πλανήτη.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες κάτι αλλάζει, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες έδρασαν ήδη αποτελεσματικά, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Credit Suisse στην Ευρώπη. Παράλληλα, είναι πιθανό να επανεξετάσουν την πολιτική αύξησης των επιτοκίων καθώς στις ΗΠΑ έγινε αντιληπτό ότι πολλές τράπεζες δεν εφάρμοζαν αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης του επιτοκιακού κινδύνου με τη Federal να καλείται να βελτιώσει το εποπτικό πλαίσιο.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα σημειώνεται συγχορδία θετικών αναφορών για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών και για τις εξαιρετικές προοπτικές τους από τους επενδυτικούς οίκους, με τον Καναδό Prem Watsa της Fairfax να προσθέτει και τη δική του φωνή εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η επενδυτική βαθμίδα θα επιτευχθεί στους επόμενους μήνες για την ελληνική οικονομία. Προσθέτει ωστόσο, ότι αυτά θα συμβούν εφόσον δεν διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα…
Επιπλέον, η πιθανολογούμενη αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 5 δις. ευρώ για ενεργειακά projects ευνοεί τις εταιρείες του κλάδου και των πετρελαιοειδών που ήδη καταγράφουν μετοχικά κέρδη.
Στο δημοσιονομικό πεδίο ακόμη, αναμένεται ότι οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 24/4 θα αναφερθούν στην πραγματοποίηση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό για το 2022, καθώς θα προσμετρηθούν στα έσοδα τα ήδη εισπραχθέντα κέρδη ομολόγων που δόθηκαν από την ΕΚΤ, όπως επισημαίνει το Γραφείο του Προϋπολογισμού. Παράλληλα, οι εισηγμένες εταιρείες θα προβούν σε αυξημένες χρηματικές διανομές ύψους 2,6 δις. ευρώ, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνονται οι τράπεζες καθώς ο SSM δεν επέτρεψε τελικά να διανείμουν φέτος μερίσματα.
Ενόψει των παραπάνω το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει ένα θετικό momentum, με τους πωλητές να έχουν συνάψει ανακωχή και τους αγοραστές να πετυχαίνουν εύκολες νίκες στις τελευταίες συνεδριάσεις καθώς το επερχόμενο Πάσχα των Καθολικών συμβάλλει στη δραστική μείωση των συναλλαγών. Με το Γ.Δ. να ξεπερνά την περιοχή των 1.052-1.057 μονάδων και να αναμετράται με ψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί με θετικές επιδόσεις στις διεθνείς αγορές και δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν ως επιδόσεις που σηματοδοτούν αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το αντίθετο μάλιστα: η αύξηση των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση του πληθωρισμού διακόπτοντας τη συνεχή μείωσή του τους τελευταίους μήνες, με τα τρόφιμα ωστόσο να διαφοροποιούνται.
Οι Κεντρικές Τράπεζες θα κληθούν να ζυγίσουν τις επόμενες αποφάσεις τους καθώς «τα γεράκια» θα υπερασπίζονται την ανάγκη συνέχισης των επιτοκιακών αυξήσεων για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και «οι άλλοι» θα ζητούν αναστολή των αυξήσεων για να αποτραπεί η ύφεση και να απομακρυνθεί ο συστημικός κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα…Αναμφισβήτητα, δύσκολοι καιροί για Κεντρικούς Τραπεζίτες, με τις αγορές να αναμένεται σύντομα να κινηθούν με αυξημένη μεταβλητότητα!
Διαβάστε περισσότερα
-
Forbes: Αυτοί είναι οι έξι Έλληνες στη λίστα των δισεκατομμυριούχων
-
Αθηνά Ωνάση: Τι έχει απομείνει στα χέρια της από τη χρυσή κληρονομιά του παππού της